Η ίδρυση

Η ομάδα που γεννήθηκε στις 4 Ιούνη μέσα σε συγκεκριμένες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες είναι η κατά τεκμήριο δημοφιλέστερη ομάδα της Κύπρου τόσο στη Κύπρο αλλά και μέσα στην ίδια την Ελλάδα.

Η ίδρυση της Ομόνοιας:

Aποτέλεσε την επαναστατική απάντηση μερίδας του Κυπριακού Λαού, στο κλίμα της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης που καλλιεργήθηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ένα λαμπρό ορόσημο στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Είναι η εποχή που μερικοί ηρωικοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο αποέλ, δεν ανέχθηκαν τον εξευτελισμό και προχώρησαν μαζί με μερικούς άλλους Δημοκρατικούς ανθρώπους, στην ίδρυση της Ομόνοιας, ενός σωματείου που έμελλε να εξελιχθεί και να γίνει το μεγαλύτερο της Κύπρου.

Ολόκληρο το 1948:

Ήταν έτος αθλητικών ανακατατάξεων στην Κύπρο. Ήταν η χρονιά που η ίδρυση νέων σωματείων έγινε κάτι περισσότερο από αναγκαία. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρίσκονταν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό, κατά τρόπο μάλιστα παράδοξο και αψυχολόγητο.

[– Γεγονότα 1948 –]

Η κατάσταση στον Αποελ:
Τον Μάιο(26) του 1948 ο Αποέλ απέστειλε κομματικού περιεχομένου τηλεγράφημα στον ΣΕΓΑΣ παραβιάζοντας ουσιαστικά το καταστατικό του σωματείου που απαγόρευε την ανάμειξη του στα πολιτικά. Μετά από αυτό αρκετοί ποδοσφαιριστές του Αποέλ αντέδρασαν κατακρίνοντας την ενέργεια του συμβουλίου με αποτέλεσμα να αποβληθούν από το σωματείο.

Οι ποδοσφαιριστές που αποβλήθηκαν αρχικά για τρεις μήνες ήταν οι Τσιαλής, Γωγάκης, Χ”Βασιλείου, και Γ.Χριστοδούλου. Ο δε Κώστας Λυμπουρής αποβλήθηκε για πάντα.

Η σύσκεψη για την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ:
Στις 4 Ιουνίου το 1948 ο φίλαθλος γιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας Δρ. Ματθαίος Παπαπέτρου συγκρότησε πλατιά σύσκεψη αθλητών και φιλάθλων με σκοπό την ίδρυση ενός νέου αθλητικού σωματείου, ακομμάτιστου και απόλυτα προσηλωμένου στην ιδέα του γνήσιου αθλητισμού. Η σύσκεψη αυτή που έγινε στον “Παρνασσό” ενέκρινε την εισήγηση του Δρ.Παπαπέτρου για την ίδρυση του νέου σωματείου και εκλέχθηκε προσωρινή επιτροπή για την σύνταξη του καταστατικού και την σύντομη εγγραφή του νέου αθλητικού σωματείου της Λευκωσίας.

Η επιτροπή αποτελέστηκε από τους κ.κ. Ματθαίο Παπαπέτρου, Γεώργιο Θεοχαρίδη, Σταύρο Συρίμη, Μίκη Τσαγγαρίση, Τάκη Πίττα, Γεώργιο Λαδά και Κώστα Καλησπέρα.
Η πρώτη τακτική γενική συνέλευση έγινε στις 17 Ιουνίου το 1948 όπου εκγρίθηκε το καταστατικό και δόθηκε στο σωματείο το όνομα του συλλόγου:

“ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ”.

[- Ονομασία & Έμβλημα -]

TA ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1948 έγιναν τα εγκαίνια της Ομόνοιας. Ο “Ανεξάρτητος” έγραψε σχετικά τα εξής:

“Σεμνά αλλά και επιβλητικά ετελέσθησαν χθες την πρωίαν εν Λευκωσία τα εγκαίνια του λαμπρού αθλητικού Σωματείου της πρωτεύουσης ΟΜΟΝΟΙΑ. Τα μέλη και πολλαί εκατοντάδες λαού παρηκολούθησαν την τελετήν. Το οίκημα του Σωματείου ήταν καταλλήλως διεκοσμημένον με αθλητικάς εικόνας και ελληνικάς σημαίας. Την έναρξιν της τελετής εκήρυξεν ο εκ των μελών του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας κ. Ματθαίος Παπαπέτρου ο οποίος κατεφέρθη δριμύτατα κατά των καπήλων του κυπριακού αθλητισμού και ηυχήθη εις το Σωματείον ΟΜΟΝΟΙΑ καθώς και εις την νεοϊδρυθείσαν κυπριακήν ερασιτεχνικήν ποδοσφαιρικήν ομοσπονδίαν ΚΕΠΟ, στάδιον λαμπρόν.

[ -Κ.Ε.Π.Ο 1948-1953- ]

Ακολούθως εις το βήμα ανέβη ο Πρόεδρος της ΚΕΠΟ καθηγητής κ. Παυλος Ξιούτας. Η ομιλία του κ. Ξιούτα υπήρξεν εκτενής και εκάλυψε την ιστορίαν του αθλητισμού εκ των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερον συγκρίνας τα σημερινά χάλια εις τα οποία περιήγαγον τον αθλητισμόν οι δεξιόφρονες “φιλάθλοι” με το αθάνατο πνεύμα που εκυριάρχει εις τον αθλητισμόν της αρχαίας Ελλάδος. Το τέλος του λόγου του κ. Ξιούτα εκάλυψαν παρατεταμένα χειροκροτήματα. Μετά την ομιλίαν του κ. Ξιούτα η χορωδία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ υπο την διεύθυνσιν του κ. Γιερτζανίκ Μισιριάν έψαλλε διάφορα αθλητικά και εθνικά άσματα. Εν συνεχεία δε απήγγέλθησαν ποιήματα.

Την ΟΜΟΝΟΙΑ συνεχάρησαν διά τηλεγραφημάτων πλείστοι αθλητικοί συλλόγοι, ο κ. Σωτηράκης Μακρίδης εκ μέρους του “Κινύρα” Πάφου, ο δήμαρχος Λάρνακος κ Λύσος Σανταμάς κ.α. Μετά την τελετή επηκολούθησε αγών πετόσφαιρας μεταξύ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Συλλόγου των “Φίλων της Αρμενίας”. Νικήτρια ανεδείχθη ομάς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με 15-7, 16-14. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ΟMONOIA κέρδισε σε φιλικό αγώνα το Νέο Αστέρα Μόρφου με σκόρ 2-0.”