Aφιέρωμα: Γεώργιος Γιωρκάτζης


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ

Ο Γεώργιος Γιωρκάτζης εντάχθηκε στην Ομόνοια μετά από την ίδρυση της και σε ηλικία 18 χρονών. Ήταν από τα νέα ταλέντα του “Τριφυλλιού” κι’ αγωνίστηκε και στο πρώτο πρωτάθλημα της ΚΕΠΟ το 1948-49.

Ήταν πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής και αγωνίστηκε αρχικά στην επίθεση και ακολούθως διέπρεψε και ως αμυντικός. Έπαιξε απ’ ευθείας στην ‘Α ομάδα.

Ο Γιωρκάτζης έπαιξε αρχικά στην επίθεση ως μέσα δεξιά και στη συνέχεια πήρε τη θέση του επιθετικού χαφ για να μετακινείται συνεχώς σε διάφορες θέσεις της επίθεσης. Αγωνίστηκε σέντερ φορ και έξω δεξιά. Η συνεχής διακίνηση του σε διάφορες θέσεις εθεωρείτο ως αναγκαία ανάλογα με τα κενά ή την ιδιομορφία κάποιων αγώνων. Ο Γιωρκάτζης έπαιξε στην Ομόνοια και στα 5 χρόνια της ΚΕΠΟ και ακολούθως συνέχισε την προσφορά του στην Ομόνοια και στην ΚΟΠ από το 1953 μέχρι το 1958.

Ο Γιωρκάτζης ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ομόνοια και αγωνίστηκε σέντερ μπακ και κεντρικός κυνηγός. Ήταν ένας δυναμικός ποδοσφαιριστής, μαχητής, δραστήριος και πανταχού παρών σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. Αναδείχτηκε πολλές φορές σε ηγετική μορφή της Ομόνοιας και ήταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Κύπρου στην εποχή του.

Στον πρώτο χρόνο της ένταξης της Ομόνοιας στην ΚΟΠ η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν η μόνη ομάδα που κέρδισε τότε 1953-54 τον πρωταθλητή Πεζοπορικό με 1-0 και σκόρερ ήταν ο Γιωρκάτζης.

Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση ο Γιωρκάτζης συνέχισε να προσφέρει στην Ομόνοια από τη θέση του προπονητή στις ομάδες του σωματείου και σαν διοικητικός παράγοντας.

Ο Γεώργιος Γιωρκάτζης γεννημένος στις 10/7/1931, αγωνίστηκε για 9 χρόνια στην Ομόνοια από το 1949 μέχρι το 1958. Είχε 134 συμμετοχές ενώ πέτυχε και 21 τέρματα. Πανηγύρισε με την ΟΜΟΝΟΙΑ 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα στην ΚΕΠΟ.