ΟΜΟΝΟΙΑ: Το πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή


polytexneio omonoia anakoinosi

Ανακοίνωση Σωματείου

Ελλάδα, Nοέμβρης του ‘73. Τα τανκ των φασιστών επιτίθενται στην ελληνική νεολαία που αγωνίζεται για ελευθερία και ανεξαρτησία ενάντια στη φασιστική δικτατορία και τον ιμπεριαλισμό. 45 χρόνια μετά το Νοέμβρη του 1973, το Πολυτεχνείο εμπνέει και τα οράματά του παραμένουν επίκαιρα. Η καλύτερη τιμή στην εξέγερση και την πάλη του Πολυτεχνείου είναι η συνέχιση της πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα, η ένταση της ταξικής πάλης, η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό και στη δικτατορία των μονοπωλίων, η πάλη για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τι άλλο παρά επίκαιρα είναι τα συνθήματα του Πολυτεχνείου «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ»;

Κι όχι μόνο μουσειακά, επετειακά κι ακαδημαϊκά. Όχι μόνο ως ευχολόγια. Τα οράματα του Πολυτεχνείου έμειναν ανεκπλήρωτα, αλλά η πάλη για αυτά τα οράματα παραμένει επίκαιρη στο σημερινό κόσμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων. Όπως επίκαιρη παραμένει και η αναγκαιότητα απόκρουσης του φασισμού, ότι χειρότερο έχει γεννήσει ο καπιταλισμός.

Ως σωματείο καλούμε τον κόσμο μας να στηρίξει την εκδήλωση που διοργανώνουν για το Πολυτεχνείο σήμερα Παρασκευή 16 του Νοέμβρη (19:00) οι οργανωμένοι οπαδοί μας. Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον κεντρικό σύνδεσμο της ΘΥΡΑ 9 θα περιλαμβάνει ομιλία από τον καθηγητή πανεπιστημίου και συγγραφέα Σπύρο Σακελλαρόπουλο, βίντεο με μαρτυρίες από ανθρώπους που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και συζήτηση.

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948