Αφού κάποιοι θέλουν να μας κλείσουν το στόμα, ας το ανοίξουμε μια και καλή


oxi-stin-karta-opadou-2010-gate9

Αφού κάποιοι θέλουν να μας κλείσουν το στόμα, ας το ανοίξουμε μια και καλή. Όχι τίποτα άλλο αλλά να τους δώσουμε νέες αφορμές να μας λασπολογούν στους καφενέδες. Μεγάλο κείμενο πάλι αλλά θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο η ώρα του να γραφτεί αλλά και η ώρα που θα αφιερώσετε να το διαβάσετε.

Κείμενο από: Αδάμο Ευσταθίου

Βλέπω τα κροκοδείλια δάκρυα κάποιων για την Κάρτα Οπαδού και γελώ, δεν ξέρω αν νομίζουν ότι έχουμε αμνησία αλλά τους διαβεβαιώ ότι θυμόμαστε πολύ καλά και τι έκαναν και τι έλεγαν τόσα χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Οπόταν τα “διαφωνώ αλλά θα βγάλω” ας τα αφήσουν για άλλους, όχι για εμάς, εμείς ξέρουμε πολύ καλά πόσο δήθεν «διαφωνούσαν» τόσα χρόνια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κάποιοι εσκεμμένα ξεκινούν την συζήτηση για την Κάρτα Οπαδού από το 2014 και την τότε ψήφιση της στην Βουλή. Δυστυχώς για εκείνους όμως δεν ξεχνάμε ότι η πρώτη φορά που τέθηκε η Κάρτα Οπαδού στο τραπέζι ήταν το 2010 και μάλιστα είχε στηριχθεί και εισηγηθεί από την κυβέρνηση Χριστόφια. Επίσης δεν ξεχνάμε ότι στην τότε ψηφοφορία της ΚΟΠ για το συγκεκριμένο θέμα, η ΟΜΟΝΟΙΑ μέσω του Μιλτιάδη Νεοφύτου ψήφισε υπερ της Κάρτας Οπαδού γράφοντας μαύρη σελίδα στην ιστορία της ομάδας μας. Εκείνο όμως που δεν ξεχνάμε με τίποτα ήταν την εκκωφαντική σιωπή όλων όσων σήμερα είναι και καλά εναντίων αλλά θα βγάλουν. Τα διάφορα Συ.Φι, οι κομματικοί και τα μέλη του Συμβουλίο δεν είχαν τίποτα να πουν, βλέπετε τότε οι εποχές πρόσταζαν σιωπή, βλέπετε τότε ήταν κυβέρνηση και δεν χωρούσαν διαφωνίες.

Από την άλλη εμείς σταθεροί σε όσα λέγαμε μέχρι σήμερα, ήμασταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στο μέτρο. Σε μια εποχή που το «είναι τρελλός ο πρόεδρος» ακουγόταν σε κάθε αγώνα εμείς δεν διστάσαμε να τα βάλουμε με τον Μιλτιάδη Νεοφύτου και μάλιστα να έρθουμε και σε μετωπική σύγκρουση, ειδικά μετά την εκλογή της Νέας Γραμματείας της ΘΥΡΑ 9 τον Οκτώβρη του 2010. Μάλιστα σε ανακοίνωση μας τον Νοέμβρη του 2010, που θα μπορούσε να είχε γραφτεί και σήμερα, τονίζαμε ότι «δεν θα δεχτούμε στον βωμό του χρήματος και των τίτλων να ξεχάσουμε ποια είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ και τι πρεσβεύει από την ίδρυση της».
Αυτά λέγαμε εμείς τότε την ίδια ώρα που όλοι σώπαιναν και ήταν έτοιμοι να δεκτούν την Κάρτα Οπαδού χωρίς καμιά αντίδραση. (Για την συγκεκριμένη εποχή είχα ανεβάσει κείμενο το όποιο κάποιοι έριξαν με τα report τους, θα το ανεβάσω ξανά να υπάρχει)

Αφήνουμε πίσω την εποχή Μιλτή και πάμε στο 2014, τότε που η επίσημη ΟΜΟΝΟΙΑ αναγκάζεται, λόγω των πιέσεων από την ΘΥΡΑ 9 και τον κόσμο, να ταχθεί ενάντια στην κάρτα οπαδού. Για όσους αμφισβητούν το «αναγκάζεται» να τους θυμίσω ότι το μίσο συμβούλιο ήταν άτομα που σώπαιναν το 2010, εξακολουθούσαν να βρίσκονται μέσα στο συμβούλιο και σε καμιά περίπτωση δεν είχαν αλλάξει ιδέες και από την άλλη οι «καινούριοι» δεν είχαν σκοπό να δώσουν καμιά μάχη. Για αυτό φρόντιζαν σε κάθε ευκαιρία να μας υπενθυμίζουν ότι ήταν έτοιμοι να δεκτούν το μέτρο και ότι η διαφωνία τους δεν ήταν παρα μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Ξεκινώντας από την επεισοδιακή συνεδρία της επιτροπής νομικών της Βουλής, στην οποία ο Ιωνάς έφυγε εκνευρισμένος, αποφάσισαν να μας δείξουν ξεκάθαρα ότι σε αυτό τον αγώνα δεν ήταν σύμμαχοι μας. Ο Δώρος Σεραφείμ παίζοντας το παιχνίδι του Ιωνά και του μακαρίτη του Κουτσοκούμνη, σηκώθηκε μέσα στην αίθουσα και με μια ανεκδιήγητη κίνηση και ενώ η τοποθέτηση μας σαν ΘΥΡΑ 9 είχε προκαλέσει αίσθηση, σηκώθηκε και άδειασε πλήρως ολόκληρη την τοποθέτηση δηλώνοντας ότι δεν εκπροσωπεί την ΟΜΟΝΟΙΑ, αφήνοντας όλους τους βουλευτές άφωνους.

Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Αν και δεν τόλμησαν να αλλάξουν την σταθερή πλέον θέση του Σωματείου ενάντια στην κάρτα, συνέχιζαν να μας δείχνουν ότι δεν είχαν σκοπό να δώσουν καμιά μάχη. Κάθε φορά που χρειάστηκε να δείξουν έμπρακτα την αντίθεση τους στο μέτρο της ταυτοποίησης πάντα μας άφηναν μόνους να παλεύουμε και εννοείται ότι κάθε φορά που κερδίζαμε κάτι, έρχονταν να εκμεταλλευτούν τους αγώνες και τις θυσίες μας.

Την ίδια στάση και τα ΣΥ.ΦΙ που σήμερα δεν βρήκαν να πουν μια κουβέντα ενάντια στην Κάρτα Οπαδού. Σε κάθε συνάντηση μας η ίδια συζήτηση για την ανάγκη να καλέσουν τον κόσμο να αντισταθεί. Άδικος κόπος βέβαια αφού κάποιοι (ΟΧΙ ΟΛΟΙ) μας είχαν ξεκαθαρίσει προ πολλού ότι και ταυτότητες θα έδειχναν και κάρτα οπαδού θα έβγαζαν. Είναι οι ίδιοι που τώρα δήθεν τάσσονται εναντίων αλλα ήδη κάποιοι φωτογραφίζουν τις κάρτες οπαδού τους. Ακόμη και στο Ομόνοια – αποέλ του 2016 που αποφάσισαν να καλέσουν τον κόσμο να απέχει λόγω της ταυτοποίησης, τελικά ακόμη και τα στελέχη τους βρίσκονταν πάνω στην κερκίδα αφήνοντας μας και πάλι μόνους. Σε εκείνο το παιχνίδι του 16’ που χωρίς απόφαση της ΚΟΠ ή της αστυνομίας, ο Πετρίδης ζητούσε ταυτοποίηση, η διοίκηση της Ομόνοιας επέλεξε να καλέσει τον κόσμο να πάει γήπεδο, αντί να δώσουν την μάχη να πέσει η παράλογη ταυτοποίηση και να κατεβούμε όλοι μαζί στο γήπεδο. Ακόμη μια απόδειξη ότι η εναντίωση τους προς τα διάφορα μέτρα που θα έφερναν την κάρτα οπαδού ήταν για τα μάτια του κόσμου και καμιά διάθεση αντίστασης δεν είχαν.

Την ώρα που εμείς στερούμασταν την ομάδα μας για να μπορούμε να την βλέπουμε στο μέλλον, όλοι όσοι σήμερα θα σας πουν ότι θα βγάλουν δήθεν με βαριά καρδιά την Κάρτα, ήταν όλοι όσοι δεν ακολούθησαν ποτέ τα καλέσματα μας για αγώνα. Ούτε καν τα κλειστά δεν σεβάστηκαν, στα οποία τρέχαμε όλο τον χρόνο 50 άτομα να τα στηρίξουμε και όταν στους τελικούς και τα σημαντικά παιχνίδια εφαρμοζόταν τελικά ταυτοποίηση, αντί να σταθούν στο πλάι μας και να απέχουν μέχρι να ρίξουμε το μέτρο, επέλεγαν να το παίξουν παραπάνω ΟΜΟΝΟΙΑτες και να πάνε στα πανηγύρια, ενώ όλη την υπόλοιπη χρονιά δεν ήταν πουθενά.

Μοναδική εξαίρεση αγώνα και απόδειξη ότι μπορούσαμε τόσα χρόνια να κάνουμε πολλά, αν δεν μας άφηναν μόνους μας, ήταν το Ομόνοια-Αελ του 2017, που για πρώτη φορά η διοίκηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αψήφισε τους πάντες και ανακοίνωσε προπώληση χωρίς ταυτοποίηση, την ίδια ώρα που η αστυνομία απειλούσε. Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να πέσει η ταυτοποίηση. Στην μοναδική φορά που διοίκηση αποφάσισε να σταθεί δίπλα μας στον αγώνα και όχι μόνο στα λόγια καταφέραμε να ρίξουμε την ταυτοποίηση. Σκεφτείτε πόσα μπορούσαμε να κερδίσουμε τόσα χρόνια. Βέβαια ακόμα και τότε οι προσκυνημένοι που βρίσκονταν μέσα στο συμβούλιο έφτασαν σε σημείο να απειλούν με παραίτηση λόγω της στάσης που κράτησε το τότε Δ.Σ.

Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Το όνομα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην αντίσταση στον Τρομονόμο κτίστηκε από την ΘΥΡΑ 9 και ας το εκμεταλεύονται όλοι τόσα χρόνια. Καμία ουσιαστική μάχη δεν δώθηκε, εκτός από αυτές που έδιναν οι Θυραεννιώτες μαζί με τον Λαό που τους ακολουθούσε. Άλλα οργανωμένα σύνολα και διοικήσεις, σε αμέτρητες περιπτώσεις, πούλησαν τον αγώνα βρίσκοντας διάφορες προφάσεις, τις ίδιες προφάσεις που έβρισκαν οι οπαδικοι μας αντίπαλοι πριν τις κωλοτούμπες.
Καμιά έκπληξη δεν μου προκαλεί η σημερινή σιωπή από όσα οργανωμένα σύνολα πήγαν στην Λτδ, τους ζήσαμε και τους ξέραμε. Όπως είπα και εχτές «αδρώποι εγίναν πας την ράσχιη μας» και πλέον έχει φανεί ξεκάθαρα. Ίσως για τα μάτια του κόσμου πάλι, αν δουν ότι θα πέσει η Κάρτα, εκ του ασφαλούς να καλέσουν τον κόσμο να μην βγάλει. Δεν μπορούν όμως πλέον να κρυφτούν, εχουν ήδη εκτεθεί. ‘Οσα βλέπαμε και ξέραμε εμείς τόσα χρόνια, πλέον τα βλέπει όλη η Κύπρος.

Η μη παρουσία μας στην Λτδ έχει αναγκάσει τους πάντες να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Από την άλλη όσα κάνουν και όσα δεν κάνουν, ανοίγουν τα μάτια σε όσους ζούσαν με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας από την αλλάγη ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Επειδή ξέρω ότι θα με ρωτήσουν, απαντώ εκ των προτέρων, ότι μετά το ξεπούλημα, η παρουσία της ΘΥΡΑ 9 δεν θα διατηρούσε τον χαρακτήρα της ομάδας μας, όσο και αν παλεύαμε, αλλά σταδιακά το ξεπούλημα θα αλλοίωνε ακόμη και τον χαρακτήρα της ΘΥΡΑ 9 που θα αναγκαζόταν να συμβιβαστεί με την νέα τάξη πραγμάτων.

Κλείνοντας, θέλω να γίνει ξεκάθαρο ότι αν και το Σωματείο είχε πάγια θέση ενάντια στην ταυτοποίηση και την Κάρτα Οπαδού, εντούτοις διάθεση για πραγματικό αγώνα δεν υπήρχε ποτέ. Ακόμα και μέσα στο ίδιο το Σωματείο δινόταν μάχη να διατηρηθεί αυτή η θέση, πράγμα που επιτυγχαινόταν λόγω των αντιστάσεων που είχε ο Λαός, αλλά και του ότι το Σωματείο έστω και στα χαρτιά είχε σαν ιδιοκτήτη τον Λαό, κάτι που του επέτρεπε να επεμβαίνει σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Από την άλλη, σήμερα αν και υπάρχουν ακόμη οι αντιστάσεις ακόμα και σε κόσμο που ακολούθησε την Λτδ, είναι ξεκάθαρο ότι μια εταιρεία και μάλιστα τέτοιας μορφής, δεν θα έκανε κακό στην «επιχείρηση» για αξίες και αρχές που δεν την ενδιαφέρουν.

Κάποιος κόσμος ίσως πράγματι εκδώσει Κάρτα από ανάγκη, όμως όλοι αυτοί που τόσα χρόνια δεν έδωσαν μισή μάχη ενάντια στην Κάρτα και πάντα κρύβονταν από πίσω μας, ας αφήσουν τα περι εξαναγκασμού και άλλες γελοιότητες. Επίσης όσοι ξεπούλησαν την ΟΜΟΝΟΙΑ, ήξεραν πολύ καλά ότι αυτές τις αλλαγές στον χαρακτήρα θα έφερνε το ξεπούλημα, γι’αυτό ας αφήσουν τώρα τις ιδεολογικές τοποθετήσεις μέσω των οποίων ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

(Φωτογραφία 2010)