Το πως λειτουργούν τα ΣΥ.ΦΙ και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμού


sifi omonoia mia zwh

Η έλλειψη οργάνωσης των ΣΥ.ΦΙ έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την ιστοσελίδα μας καθώς θεωρούμε προσβολή για την ίδια την ΟΜΟΝΟΙΑ τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, ή καλύτερα υπολειτουργούν οι σύνδεσμοι φιλάθλων της ομάδας μας.

Στην ουσία παρατηρούμε και εδώ ένα απαρχαιωμένο μοντέλο διοίκησης των συνδέσμων το οποίο αποτελείται από κόσμο μεγαλύτερης (κυρίως) ηλικίας με μόνιμες θέσεις στα συμβούλια της περιοχής τους. Κλασσικό το παράδειγμα του ΣΥ.ΦΙ Λεμεσού όπου ο πρόεδρος υπερηφανευόταν πως κατέχει την προεδρία για πάνω από 20 χρόνια. Με την ίδια άνεση επανεκλέγονται αναμεταξύ τους κάθε χρόνο τα περισσότερα μέλη στα ΣΥ.ΦΙ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παγκύπρια, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού ή για ενδυνάμωση της δράσης των συνδέσμων η οποία περιορίζεται σε 1-2 «τραπεζόματα» των διοικούντων ή μιας κλήρωσης τόμπολας μια στο τόσο στα πλαίσια και καλά της οικονομικής ενίσχυσης.

Το πρόβλημα με τα ΣΥ.ΦΙ γίνεται μεγαλύτερο όταν (παρά την μηδαμινή τους προσφορά και δράση) υπογράφουν συχνά «από κοινού ανακοινώσεις» στήριξης των διοικήσεων και αυτοαποκαλούνται ως πλειοψηφία του κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Με εξαίρεση τον σύνδεσμο στην Πάφο, όπου ΘΥΡΑ 9 και ΣΥ.ΦΙ στεγάζονται στον ίδιο χώρο και συνεργάζονται άψογα με αλληλοσεβασμό και συνεργασία, σε άλλα ΣΥ.ΦΙ επικρατεί η λογική «ότι πει η διοίκηση». Φράση η οποία ακούστηκε επανειλημμένα σε εκδηλώσεις στήριξης των οικονομικών του Σωματείου. Τα νεοσύστατα μικρά ΣΥ.ΦΙ της επαρχίας συχνά πυκνά διαχωρίζουν την θέση τους από τα μεγάλα ΣΥ.ΦΙ της Λεμεσού και της Λάρνακας/Αμμοχώστου γεγονός που πρέπει να προβληματίσει ακόμη περισσότερο τον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις και μπαίνει η γραμμή στις ανακοινώσεις των συνδέσμων.

Και για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, μην φανταστείτε για συνδέσμους με χιλιάδες μέλη. Τα ΣΥ.ΦΙ (ειδικά τα μεγάλα που κρατούν ολόκληρες επαρχίες) δεν έχουν να επιδείξουν αριθμούς με ενεργά μέλη. Αντίθετα διατηρούν από ένα συμβούλιο το οποίο έχει συχνά την «τιμή» να βρίσκεται σε «τραπεζόματα» όταν μια εκδήλωση λάβει χώρα στο οίκημα τους και μάλιστα τις πλείστες φορές με τα ίδια άτομα να ανακυκλώνονται για δεκαετίες. Είτε γιατί υπάρχει θέληση για προσφορά από κάποιους είτε γιατί έπαψαν να προσελκύουν νέο κόσμο και έμειναν πολύ λίγοι. Από εκεί και πέρα τα ΣΥ.ΦΙ λειτουργούν ως καφενέδες για χαρτιά, ττάβλι ή και παρακολούθηση αγώνων (συχνά με οπαδούς άλλων ομάδων) και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν στην κοινωνικοπολιτική δράση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Η άποψη μας είναι πως η οποιαδήποτε εκσυγχρονιστική πολιτική πρέπει να ακουμπήσει και τους Συνδέσμους Φιλάθλων με ενδυνάμωση του θεσμού και ουσιαστική δράση και προσφορά στο σύνολο των οργανωμένων με στόχο την εξάπλωση του Ομονοιατισμού και την κοινωνική προσφορά στην περιοχή τους. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε τα λιγοστά ενεργά μέλη των ΣΥ.ΦΙ παγκύπρια ως μονάδα μέτρησης στήριξης των διοικήσεων και τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ της σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης των ΣΥ.ΦΙ με γνώμονα το συμφέρον του Σωματείο και όχι το «γλείψιμο» και το «βόλεμα» στην ΟΜΟΝΟΙΑ ή στο κόμμα.

Οι διασταυρωμένες πληροφορίες που έφτασαν στην ιστοσελίδα μας και κάνουν λόγο για επίθεση μελών του ΣΥ.ΦΙ Λεμεσού και Λάρνακας κατά της ΘΥΡΑΣ 9, με απαίτηση να περιθωριοποιηθούν οι οργανωμένοι, να στοχοποιηθούν ηγετικά στελέχη της ΘΥΡΑΣ 9 ή να κλείσουν συγκεκριμένα άτομα στην φυλακή, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την θέση των ΣΥ.ΦΙ. και αυτών που εξέφρασαν τόσο ακραίες απόψεις που προκαλούν την απογοήτευση όλων μας. Ειδικά του απλού κόσμου που βλέπει την κόντρα να εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο.

Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως τα ΣΥ.ΦΙ λίγες μέρες πριν υπόγραφαν αποφασισμένα ανακοίνωση που απαιτούσαν πρόωρη εκλογική συνέλευση του Σωματείου και έπαιρναν θέση υπέρ του εκσυγχρονισμού της δομής του διοικητικού μοντέλου της ομάδας αλλά και της πρόσληψης τεχνικού διευθυντή. Λίγες μέρες μετά τα ίδια άτομα σε συνάντηση με διοικούντες ανακάλυψαν πως όλα τα προβλήματα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα λυθούν με την περιθωριοποίηση της ΘΥΡΑΣ 9 και πείσθηκαν πως ο τρόπος που διοικείται το Σωματείο είναι εκσυγχρονισμένος και λειτουργικός.

Και για όσους αρέσκονται στο να λαμβάνουν τα μαθήματα από την Ιστορία, το θέμα αυτό θα λήξει πολύ απλά από την επόμενη κιόλας ημέρα, καθώς τα ΣΥ.ΦΙ αποδεδειγμένα δεν έχουν ούτε τα άτομα, ούτε την ικανότητα για οποιαδήποτε δράση. Το μόνο που κατάφεραν να πετύχουν συγκεκριμένα άτομα (γιατί δεν είναι όλοι) είναι να εξαγριώσουν περισσότερο τον κόσμο που μπούχτισε με την απάθεια τους και την επιβράβευση που δίνουν συχνά σε αυτούς που οδήγησαν την αγαπημένη μας ΟΜΟΝΟΙΑ στα πρόθυρα της καταστροφής.

Τέλος, τονίζουμε πως αν συνεχίσουν ορισμένα άτομα να απειλούν και να καταδίδουν ονομαστικά πρόσωπα μέλη της ΘΥΡΑΣ 9 ή και απλών Ομονοιατών που δεν έχουν την παραμικρή ανάμιξη σε οποιοδήποτε σύνολο, πως θα επανέλθουμε πιο δυναμικά και θα αποκαλύψουμε άτομα που βγαίνουν στο ραδιόφωνο με 3 διαφορετικά ονόματα για να κατηγορήσουν την ΘΥΡΑ 9, ή άτομα που αφυπηρέτησαν όμως βρήκαν αμέσως κάποιο άλλο πόστο για να παίρνουν μισθό, ή άτομα που απειλούν και εξυβρίζουν κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνοντας φωτογραφίες στην διοίκηση επειδή έχουν διαφορετική γνώμη από αυτήν.

**Η σελίδα μας όμως, γνωρίζοντας πως στην συγκέντρωση παρόν ήταν μόνο 2-3 άτομα από κάθε ΣΥ.ΦΙ, θα αναμένομε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση των συνδέσμων που θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Είμαστε βέβαιοι πως οι περισσότεροι “συφάδες” συνεχίζουν να έχουν την άποψη που είχαν πριν 1 βδομάδα πως η ΟΜΟΝΟΙΑ πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές πριν τον Μάη αφού προηγηθεί άνοιγμα στα μέλη.