Η ΟΜΟΝΟΙΑ των χιλίων τόσων προβλημάτων


OMONOIA panigirismos me agia napa goal paiktes trifylli.net

Ούτε μάντης είμαι ούτε καλός στα προγνωστικά, για να προβλέψω πού θα βρίσκεται η ΟΜΟΝΟΙΑ με τη λήξη της πρώτης φάσης και πολύ περισσότερο στο τέλος του πρωταθλήματος (και στο τέλος της σεζόν). Είναι τόσες πολλές οι ιδιαιτερότητες στο φετινό «τριφύλλι» που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτε. Όταν ένας σύλλογος έχει ως πρώτιστο στόχο την επιβίωσή του, πρέπει να κρατά μικρό καλάθι ως προς τις φιλοδοξίες του για τη θέση του στον βαθμολογικό πίνακα και τις βλέψεις του προς τη διάκριση.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ των χιλίων τόσων προβλημάτων, για δεύτερη σερί αγωνιστική βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας, δείχνει να έχει «κλειδώσει» μία θέση στην ελίτ της πρώτης εξάδας κι έχει κάθε δικαίωμα να βλέπει ψηλά. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι λόγω ευνοϊκής κλήρωσης είναι και με το ένα πόδι στους «4» του κυπέλλου. Αν στα μέσα Νοεμβρίου, έλεγες στους φίλους των πρασίνων ότι η ομάδα τους, τρεις μήνες αργότερα, θα είχε αυτήν την πορεία, οι μισοί όχι μόνο δεν θα σε πίστευαν, αλλά ενδεχομένως να σε χλεύαζαν. Ήταν τότε που ήρθε η «καρπαζιά» (1-2) από την Αγία Νάπα μέσα στο ΓΣΠ και καπάκι εκείνη η περιποιημένη «τριάρα» από τον Απόλλωνα στο Τσίρειο, σε ένα παιχνίδι που είχε «τελειώσει» στο ημίωρο.

Ζύγισαν τα δεδομένα οι διοικούντες κι αποφάσισαν να τραβήξουν την ανηφόρα με τον Κωστάκη Καϊάφα. Για την ακρίβεια, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διαδρομή με τον άλλοτε «αρχηγό», έχοντας συνειδητοποιήσει πόσο ψηλό είναι το βουνό που είχαν και έχουν μπροστά τους. Σε εννέα ματς, οι «τριφυλλοφόροι» μετρούσαν τέσσερις ήττες (και μία ισοπαλία) κι ακόμη δεν είχαν έρθει τα πιο… ζόρικα. Συνειδητή απόφαση να παραμείνει το αφεντικό στον πάγκο, που είτε το θέλουν μερικοί είτε όχι, δικαιώνει απόλυτα και τον Καϊάφα. Από τους 13 βαθμούς –τότε– η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι τώρα στους 35! Το πιο σημαντικό, όμως, δεν είναι η βαθμολογική συγκομιδή. Όλοι στο πράσινο οικοδόμημα, βλέπουν, πλέον, φως. Κι όχι μόνο στην άκρη της σήραγγας… Πίστεψαν στο νέο μοντέλο, είναι πιο υπομονετικοί κι ελπίζουν ότι θα έρθουν ακόμη καλύτερα.

Η δικαίωση για τον Κώστα Καϊάφα δεν έχει να κάνει μόνο με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας του και τη θέση της στη βαθμολογία. Κουμαντάρει ένα καράβι με το εκτόπισμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και μέσα από τη «φτώχεια» του ταμείου και –κακά τα ψέματα– του έμψυχου δυναμικού, πρέπει να βρει λύσεις να είναι ανταγωνιστική και αξιοπρεπέστατη. Κι είναι αλήθεια ότι επέδειξε μαγκιά. Δεν είναι εύκολο να πείσεις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται –κυρίως– απ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα να παίζουν απλήρωτοι για δύο και τρεις μήνες (μερικές φορές ίσως και παραπάνω…) και ταυτόχρονα να δίνουν και την ψυχή τους για τη νίκη.

Κι όμως, ο Κωστάκης, μέχρι τώρα, τα έχει καταφέρει και με το παραπάνω. Ίσως να έχει καταφέρει περισσότερα απ’ ό,τι οι προβλέψεις των πλέον αισιόδοξων. Διότι η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί να μην βγάζει μάτια με τις εμφανίσεις της, αλλά παλεύει κι έχει «ζεστό» τον κόσμο της. Αυτή η «ζεστασιά» του λαού της είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος της στον φετινό μαραθώνιο.

Στη συνέχεια το αγωνιστικό πρόγραμμα θα βάλει δύσκολα στο «τριφύλλι». Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τον απολλωνα, την αελ και το αποεΡλ. Κι επειδή μιλάμε για μία ομάδα που δεν μπορούσε να δομηθεί ιδανικά, ούτε το καλοκαίρι ούτε στη μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, οι εξετάσεις που έρχονται θα είναι ιδιαίτερα ζόρικες. Ίσως περισσότερο κι απ’ αυτές στην τελική φάση. Με τη σημείωση ότι μέσα από τέτοια παιχνίδια έχει κι ο Κώστας Καϊάφας να κερδίσει πολλά.

Ιάκωβος Κακουρής/Goal