Camilo Cienfuegos
- Δημοσιεύθηκε: 06/02/2015

Camilo Cienfuegos
Ernesto Che Guevara
Fidel Castro
Η Αγία Τριάδα της Κουβανικής Επανάστασης. Τρεις προσωπικότητες που άλλαξαν το ρου της ιστορίας όχι μόνο της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Ο Fidel λίγο πολύ είναι γνωστός. Ο Che είτε το θέλεις είτε όχι τον γνωρίζεις. Αυτός όμως που έχει αγαπηθεί περισσότερο από όλους τους Κουβανούς, και είναι άγνωστος σε μας είναι ο Camilo Cienfuegos.
Χαρακτηρίστηκε μέσα σε άλλα ως ο “comandante του Λαού”. Γεννημένος στις 6/2/1936 στην Havana από Ισπανούς αναρχικούς γονείς ο Camilo έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του. Σε ηλικία 18 χρονών το 1948 συμμετέχει σε διαδηλώσεις κατά της αύξησης των ποσοστών των αστικών λεωφορείων. Λίγα χρόνια αργότερα στις 10/3/1952 συμμετέχει ενεργά στο πραξικόπημα ενάντια στο φασίστα δικτάτορα Batista με προετοιμασία και εκπαίδευση με άλλους συντρόφους. Ήταν τότε που γεννήθηκαν οι σχέσεις με άτομα που θα έπεζαν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή του.
Ο Camilo ξενιτεύτηκε σε ηλικία 20 ετών για ανεύρεση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και αφού διώχθηκε από τις ΗΠΑ 2 χρόνια αργότερα επιστρέφει πίσω στην Κούβα το 1955. Η επιστροφή του ήταν επεισοδιακή αφού στις 14/12/1955 τραυματίστηκε από πυροβόλο όπλο κατά την διάρκεια διαδηλώσεων προς τιμήν του Κουβανού ήρωα της Ανεξαρτησίας Antonio Maceo. Αυτό δεν τον σταμάτησε και λίγους μήνες μετά θα συλληφθεί από την αστυνομία του δικτάτορα σε μια εκδήλωση με την Κουμουνιστής κατηγορία ότι είναι. Το Μάρτιο του 1956 φεύγει ξανά από την Κούβα για τις ΗΠΑ. Το Σεπτέμβριο βρίσκεται στο Μεξικό και συναντάται με τον Fidel Castro τον αρχηγό τότε του M-16-7 ο οποίος του δίνει το πράσινο φως για επιβίβαση στο Θρυλικό Granma. Το πλοιάριο χωρητικότητας 38 επιβατών σαν κονσερβοκούτι σαλπάρει με 82 αντάρτες για την Κούβα και ο Camilo σε ηλικία μόλις 23 χρόνων βρίσκεται χωρίς καν να το σκεφτεί δεύτερη φορά στο στόμα του λύκου. Τα γεγονότα γνωστά. Η θαλασσοταραχή δυσκολεύει την απόβαση που γίνεται με καθυστέρηση 2 ημερών και η ενέδρα που είχε στηθεί από τον στρατό του Batista που μετά από πληροφορίες που έδωσαν χαφιέδες ήταν έτοιμη.
Ήταν μια άνιση μάχη. Μπροστά από πάνοπλους στρατιώτες οι εξουθενωμένοι guerrilleros μετρούν τεράστιες απώλειες. 60 νεκροί ήταν ο σφαγιαστικός απολογισμός. Από την μάχη εκείνη που είναι γνωστή ως η μάχη “Alegria del Pio” ο Camilo δείχνει από τι είναι φτιαγμένος. Σε κάποιο σκηνικό μάχης και εκεί που επικρατούσε τεράστιος πανικός οι εκκλήσεις του δικτατορικού στρατού για να παραδοθούν πήραν μια ηχηρή απάντηση. Ο νεαρός Cienfuegos βροντοφώναξε “Aqui no se rienta nadie carajo” “εδώ δεν παραδίδεται κανείς γαμώτο”.. Ο Che κάνει λόγο σε αυτό το γεγονός στο σημειωματάριο.
Οι ιστορίες που τον έχουν ζώσει αμέτρητες. Η αντρίκεια του και το πάθος του για λευτεριά ήσαν οι λόγοι που ανάγκασαν το Fidel να τον χρήσει τον πρώτο από τους 2 Comandante του μεγαλύτερου ίσως λαϊκού επαναστατικού αγώνα.
Μετά και την φυγή του Batista μπαίνει στην Havana στο πλευρό του Castro επάνω στο στρατιωτικό όχημα μαζί με τον αδελφικό του φίλο και σύντροφο Che Guevara νικητές πλέον μετά από 3 χρόνια γεμάτα αγώνες στα Βουνά της Sierra Maestra.
Μια ατάκα που έμεινε στην ιστορία ήταν οταν σε ομιλία που έκανε ο Fidel στο λαό ο ίδιος γυρίζοντας ρωτά τον Camilo.
-Camilo τα πάω καλα;
Και ο Camilo του απαντάει
-Vas bien Fidel. Τα πας καλα Fidel.
Αυτό αποδείκνυε την σχέση των δυο και το σεβασμο που του είχε ο Fidel Castro…
Ο Camilo όπως και όλοι οι υπόλοιποι γίνεται ένα με το λαό και ξεκινά την σκληρή δουλειά για την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην χώρα. Δυστυχώς όμως την 28/10/1959, μερικούς μήνες μετά την απελευθέρωση της Κούβας ο Camilo δολοφονείται σε αεροπορικό δυστύχημα. Το αεροπλάνο που επέβενε θα συντριβεί στην θάλασσα μετά από εναέριες μάχες με 2 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη που τον καταδίωξαν.
Η Κούβα βυθίζεται στο πένθος. Οι συγκινητικές κινητοποιήσεις ολόκληρου του Κουβανικού Λαού αντικατοπτρίζουν την ανθρωπιά την ενότητα των Κουβανών μα πάνω από όλα δείχνουν την αναγνώριση προς αυτούς που πολέμησαν με όλο τους το σθένος με κάθε κόστος τον Φασισμό για την τελική δικαίωση. Ο Camilo μόλις στα 27 του χρόνια κατάφερε να μπει στο μυαλό και στην καρδιά της Κούβας και σαν αθάνατος τιμάται με λαμπρές εκδηλώσεις που διαρκούν 3 βδομάδες από τις 28/10 μέχρι 19/11 σε ολόκληρο το νησί!!!
Comandante Camilo Cienfuegos λοιπόν και “Aqui no se rinde nadie CARAJO”