Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ
- Δημοσιεύθηκε: 19/01/2015

Ο Κίνγκ γεννιέται στις 15/1/1928 στην Άτλαντα των Η.Π.Α. από μια οικογένεια μεσοαστικής τάξης. Ο πατέρας και ο παππούς του ήταν βαπτιστές ιεροκήρυκες οι οποίοι ήταν και οι άμεσοι υπεύθυνοι για να ακολουθήσει την σπουδή της Θεολογίας αφού μετά από πιέσεις του πρώτου εγκατέλειψε το ενδιαφέρων του για την ιατρική και την νομική.. Σε ηλικία 19 ετών το 1948, χρίστηκε Βαπτιστής πάστορας και 3 χρόνια αργότερα πήρε το δίπλωμα του στην Θεολογία.
Η πολιτική ανυπακοής της μη βίας του “Μαχάτμα Γκάντι” όπως και η φιλοσοφία επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης του και θέτουν τις βάσεις για τις θρησκευτικές και τις ηθικές αρχές του.. Στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ακολούθησε την διδακτορική του διατριβή στην “Συγκριτική μελέτη των ιδεών περί Θεού στη σκέψη του Πάουλ Τιλιχ και του Χένρι Νέλσον Βίμαν”. Εκεί γνωρίζει και την μελλοντική σύζυγο του την Κορέττα Σκότ την οποία παντρεύτηκε στις 18/2/1953.
Σε περιστατικό που συνέβηκε την 1/12/1955 όπου γυναίκα αρνούμενη να παραχώρηση την θέση της σε λευκό στο λεωφορείο συνελήφθη όπως όριζε ο ρατσιστικός τότε νόμος. Έτσι οι μαύροι της περιοχής με αρχηγό τον Κίνγκ δημιουργούν την “Ένωση για την Πρόοδο” για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων. Από αυτή την στιγμή ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ θα υποστεί τις συνέπειες τις ρατσιστικής τότε νομοθεσίας των Η.Π.Α. . Θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί για την στάση του ουκ ολίγες φορές.
Στις 10/12/1956, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις φυλετικές διακρίσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έτσι το κίνημα του Κίνγκ πήρε την πρώτη νίκη.
Στις 9/9/1957 μετά από δυναμικές ειρηνικές διαδηλώσεις από το νέο κίνημα που ίδρυσε ο Κίνγκ με την μεγάλη συμπαράσταση των μαύρων των Νοτίων Πολιτειών το Κογκρέσο τους αναγνωρίζει πολιτικά δικαιώματα. Συλλήψεις και πολλές μέρες φυλάκισης μετά από πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ήταν η ζωή του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ αλλά και σημαντικές συναντήσεις. Στις 16/10/1962 θα συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Κέννεντυ, ζητώντας την άμεση κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Το 1963 οργάνωσε μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με υπέρμετρη βία από την αστυνομία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 28 Αυγούστου 1963 έδωσε την πλέον διάσημη ομιλία του «Έχω ένα όνειρο.» (I have a dream..) στην αμερικάνικη πρωτεύουσα στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν την ομιλία παρακολούθησαν πάνω από 250.000 χιλιάδες άνθρωποι. Η ομιλία αυτή ανύψωσε το ηθικό των υποστηρικτών του καθώς προήγαγε την ελευθερία και την ταξική ισότητα οδηγώντας στην δημιουργία ενός πανεθνικού κινήματος.
Το Δεκέμβριο 1964 του απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης και την ίδια χρόνια οι αγώνες που έδωσαν καρποφόρησαν με την ψήφιση του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων. Το 1965 στις 6 Αυγούστου, υπογράφτηκε νέος νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στην ίδια χρόνια ο Κίνγκ στέφεται ανοιχτά κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και του καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής ενώ συμμάχησε με τους καταπιεσμένους της Λατινικής Αμερικής θέλοντας να πετύχει μια ριζική αναδιάρθρωση της κοινωνίας. Ο λόγος του γίνεται πιο ριζοσπαστικός και αντιιμπεριαλιστικός, τάσσεται υπέρ των φτωχών, των ευάλωτων και των αδύναμων από όπου και αν προέρχονται. Θεωρεί τον πόλεμο στο Βιετνάμ ζήτημα εσωτερικής και όχι εξωτερικής πολιτικής αφού οι επιπτώσεις του θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στον αμερικάνικο λαό.
Το 1966 σε ομιλία του αποκάλεσε τις ΗΠΑ “μεγαλύτερο προαγωγό της βίας”.. Οι εχθροί του ολοένα και φούντωναν αφού ένας άνθρωπος με απίστευτη θρασύτητα τα έβαζε με όλους και όλα πετυχαίνοντας μάλιστα και σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σε νόμους. Η κοινωνική αφύπνιση αλλά και η παγκόσμια ενασχόληση των ΜΜΕ για τα θέματα των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ ήταν οι λόγοι που χαρακτηρίστηκε ως “ο πιο επικίνδυνος νέγρος της χώρας” για την CIA και το FBI.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ δολοφονήθηκε στις 4/4/1968 στο Μέμφις του Τεννεσί, όπου βρισκόταν στο μπαλκόνι του πανδοχείου Λωριέν, με τους συνεργάτες του. Λόγω πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την δολοφονία του τείνουν να αποσιωπούνται ή και να παρερμηνεύονται, ειδικά σε σχολικά εγχειρίδια της σύγχρονης αμερικάνικης ιστορίας. Ο λόγος έγκειται στην ίδια την φύση των γεγονότων μια φύση άκρως επαναστατική, αντιστασιακή αλλά κυρίως ανεξέλεγκτη. Τα επόμενα 24ώρα της δολοφονίας του η Αμερική βάφτηκε στο αίμα, σε 100 και πλέον πόλεις πραγματοποιούνταν πορείες, διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάστηκε τότε να επιστρατεύσει 20.000 στρατιώτες και 40.000 εθνοφρουρούς στη προσπάθεια του να διασφαλίσει την «τάξη». «Η Αμερική καίγεται» με αυτό το σχόλιο χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ η αντίδραση και η αγανάκτηση του κόσμου έναντι στο άκουσμα του θανάτου του λεγόμενου Αποστόλου της Μη Βίας. Ενός ανθρώπου που ως γνήσιο πνευματικό τέκνο του Μαχάτμα Γκάντι κατάφερε να συνειδητοποιήσει ίσως καλύτερα από τον δάσκαλο του ότι οι φυλετικές διακρίσεις είναι στην ουσία και στην ολότητα τους βαθιά ταξικές. Μαζί με το όνειρο ( I have a dream) πεθαίνει και το όνειρο της μη βίας, και μια άλλη οργάνωση εμφανίζεται, οι Μαύροι Πάνθηρες ίσως η πιο επαναστατική και ριζοσπαστική οργάνωση που έδρασε τον 20ο αιώνα στις ΗΠΑ. Η δικαιοσύνη που αναζητούσε ο Μάρτιν Λ. Κινγκ δεν θα έρθει ποτέ αφού σχεδόν 5 δεκαετίες μετά τον θάνατο του η Αμερική απτόητη και κατ εξακολούθηση συνεχίζει να σκοτώνει απροκάλυπτα μέσω οικονομικών, πολιτικών, βιολογικών και στρατιωτικών μεθόδων όχι μόνο αμάχους πληθυσμούς από ολόκληρη την υφήλιο αλλά και τα ίδια τα «παιδιά» της. Από μελέτες που έχουν διεξαχθεί μεταξύ του λευκού και έγχρωμου πληθυσμού αντίστοιχα αποκαλύπτεται ότι οι αφροαμερικάνοι όχι μόνο δεν ζουν ισότιμα αλλά ζουν πολύ πιο λίγο. Τα αποτελέσματα της ερευνάς κατέδειξαν ότι το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται στα 66,7 χρόνια όσο δηλαδή σε τριτοκοσμικές χώρες της Δυτικής Αφρικής. Οι γιοι και οι κόρες των πρώην σκλάβων συνωστίζονται στα γκέτο η σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον 1 μέλος της στην φυλακή ή υπό αστυνομική επιτήρηση. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια η απώλεια δικαιώματος ψήφου καθώς και η διαιώνιση της ύπαρξης του πλέον κερδοφόρου οργανισμού των ΗΠΑ, αυτού των ιδιωτικών φυλακών. Με ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον, καταδικασμένοι να απασχολούνται στις χαμηλότερες θέσεις εργασίας, να πεθαίνουν στα γκέτο ή στις φυλακές. Αυτό δεν ήταν το όνειρο του Μαρτιν Λ. Κινγκ.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο του ο Τζέιμς Έρλ Ρέυ, ομολόγησε τη δολοφονία του Κίνγκ και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 99 ετών.
Η ταφή του έγινε στις 9/4/1968 στην Άτλαντα.
Στις ΗΠΑ η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει οριστεί ως δημόσια αργία εις μνήμη του μεγάλου αυτού πρεσβευτή της ισότητας.
Μερικά από τα σοφά λόγια του επαναστάτη Μάρτιν Λούθερ Κινγκ:
-H πιο επίμονη και επείγουσα ερώτηση στη ζωή είναι «τι κάνεις για τους άλλους;»
-Έχω ένα όνειρο, ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας, οι γιοι τέως σκλάβων και οι γιοι τέως ιδιοκτήτων σκλάβων θα καθίσουν δίπλα διπλά στο τραπέζι της αδελφοσύνης.
-Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα.
-Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο.
-Κάνεις δεν μπορεί να σε καβαλήσει αν δεν είσαι σκυμμένος.
-Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματος τους αλλά από το χαρακτήρα τους.
-Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πεθάνει, δεν αξίζει να ζει.
-Μπορεί να έχουμε έρθει όλοι με διαφορετικά καράβια αλλά είμαστε όλοι στην ιδία βάρκα τώρα.
-Όλα όσα βλέπουμε είναι η σκιά που ρίχνουν αυτά που δεν βλέπουμε.