Αφιέρωμα: Μίχαελ Μίνιν, ένας άσημος ήρωας


the rape of berlin bbc image

mikhail mininΠόσοι από εσάς γνωρίζουν τον Μίχαελ Μίνιν; Σχεδόν κανείς και θα εξηγήσουμε και τον λόγο στην πορεία.

Όλοι σχεδόν έχετε δει μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου εκατομμύρια φορές και απεικονίζει την πράξη του ιδίου. Πριν όμως πούμε πώς τον γνωρίζετε ας πούμε ποιος ήταν ο Μίχαελ και πως βρέθηκε εκεί εκείνη τη στιγμή που έχουμε όλοι απομνημονεύσει στον εγκέφαλο μας.

Ο Μίχαελ Μίνιν γεννήθηκε το 1922 στην πόλη Βανίνο της Ρωσσίας. Μεγάλωσε και το 1941 κατατάχθηκε στον κόκκινο στρατό για να πολεμήσει τους Ναζί.

Στη συνέχεια τραυματίζεται στις μάχες του Λένινγκραντ και αποσύρεται προς το νοσοκομείο για θεραπευτική αγωγή. Μετά την αγωγή του όμως ενώνεται με τις δυνάμεις του κόκκινου στρατού προς το Βερολίνο, εκεί όπου ο Χίτλερ αυτοκτονεί στις 30 Απριλίου.

Ο λοχίας Μίνιν ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο κτίριο του Ράιχαστακ και ο πρώτος που ανέβηκε το κτίριο μαζί με άλλους 2 και ύψωσε την σημαία με το σφυροδρέπανο που θυμόμαστε όλοι. Η φωτογραφία όμως που ξέρουμε δεν ήταν του ιδίου αλλά μια άλλη που τραβήχτηκε 2 μέρες αργότερα. Ο λόγοι είναι δύο, ο πιο κύριος είναι πως στη στιγμή της ηρωικής του πράξης δεν υπήρχε κάποιος να την αποθανατίσει.

russian army berlin

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ο Στάλιν είχε διατάξει από πριν να μην αναρτηθεί καμιά σημαία και κανένα πανό πριν την πρωτομαγία κάτι που παράκουσε ο Στρατάρχης Ζούκοφ και στον ενθουσιασμό του διέταξε τους νεαρούς να κρεμάσουν τη σημαία. Όταν πήγαν πίσω στην πατρίδα τους, προτάθηκαν για τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης αλλά δεν βραβέφτηκε ποτέ αφού οι εντολές του Στάλιν ήταν άλλες.

Στην ιστορία ο Μίχαελ Μίνιν δεν υπήρχε πουθενά, ένα φάντασμα του Παγκοσμίου πολέμου. Ως πριν λίγα χρόνια που διατάχτηκε έρευνα του Ινστιτούτου Ιστορίας για το Ρώσσικο υπουργείο Άμυνας. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η ιστορία του Μίνιν.

Μετά τον πόλεμο ο Μίνιν συνέχισε στον στρατό και το 1969 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Από τότε έζησε στην πόλη Πσκοφ της Δυτικής Ρωσσίας σαν ένας άσημος όπου και αναγνωρίστηκε λίγο πριν τον θάνατο του στις 10 Ιανουαρίου το 2008. Μπορεί κάπου να συνάντησες έναν ηλικιωμένο τύπο που να περπατούσε σαν όλους τους άλλους, αλλά κάποτε κρατούσε μια σημαία πάνω από ένα έθνος !!

Αιώνια σου η μνήμη Μίχαελ Μίνιν