Αφιέρωμα: Δημήτρης Μητροπάνος
- Δημοσιεύθηκε: 02/04/2014
Ο Δημήτρης Μητροπάνος (2 Απριλίου 1948 – 17 Απριλίου 2012) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές. Ερμήνευσε χαρακτηριστικά τραγούδια σημαντικών στιχουργών και συνθετών με τον μοναδικό του τρόπο που όλοι αγαπήσαμε.
Αμέτρητες οι λαϊκές του επιτυχίες και μοναδικές οι εκτελέσεις του που έτειναν να μεγαλουργήσει και να τον καταρτίσουν στους μεγαλύτερους όλων των εποχών της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Ο Δημήτρης γεννημένος στην Αγία Mονή, μια συνοικία στα Τρίκαλα στις 2 Απριλίου του 1948 μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε μετά από 29 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα μέχρι τα 16 του ήξερε πως ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο. Ξαφνικά όμως έφτασε ένα γράμμα που έλεγε ουσιαστικά ότι ο πατέρας του ζει στην Ρουμανία. Ο ίδιος από μικρό παιδί δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια του. Αρχικά ως σερβιτόρος και μετέπειτα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Το 1964 που ήταν μόλις 3η Γυμνασίου μετακόμισε στην Αθήνα για να ζήσει με τον θείο του και πριν προλάβει να τελειώσει το γυμνάσιο έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως τραγουδιστής.
Αν και άτυχος στη ζωή ο Δημήτρης στο τραγούδι άνοιγαν οι πόρτες διάπλατα αφού σε εκείνη την ηλικία γνωρίζεται με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και αυτός τον στέλνει στην “Κολούμπια”. Εκεί γνωρίζει τον Γιώργο Ζαμπέτα και συνεργάζονται σαν τραγουδιστές. Ο Μητροπάνος τον Ζαμπέτα τον χαρακτήριζε ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο του πατέρα.
Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει αφού καλέστηκε εκτάκτως μετά από αρρώστια του τραγουδιστή που ήταν καθορισμένος να τραγουδίσει, μέρος από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Την επόμενη χρονιά ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο, με το τραγούδι “Θεσσαλονίκη” αν και είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού “Χαμένη Πασχαλιά” το οποίο όμως η Χούντα δεν άφησε ποτέ να κυκλοφορήσει.
Στη μακρόχρονη του πορεία στο ελληνικό τραγούδι συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους δημιουργούς και εκτελεστές του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος , Γιάννης Σπανός και σε συνδυασμό με την φωνή του ανατέλλει μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση.
Μετά από αυτό (1980) ακολουθεί η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου και Νίκου Πορτοκάλογλου. Εδώ ξεκινά μια καινούρια εποχή αφού ο Δημήτρης δείχνει να μπορεί να τραγουδήσει σχεδόν τα πάντα με τη μοναδική του φωνή και τρόπο ερμηνείας του και τον οδηγούν σε μια σειρά από δίσκους που αλλάζουν το νόημα του λαικού τραγουδιού και το διαχωρίζουν σε παλιό και σύγχρονο.
Αφού τον γνώρισε μέσα από την μοναδική του μουσική δεν θα μπορούσε να μην τον καλέσει ο δικό μας Μάριος Τόκας και ο Φίλιππος Γράψας. Ο Δημήτρης και εκεί τα πάει τρομερά καλά, αυτό όμως που μένει και θα τον χαρακτηρίζει και στη συνέχεια είναι η πιο βαθιές έννοιες των λέξεων και η χρησιμοποίηση λέξεων που δεν συναντούμε συχνά.
Η συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο, σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή σε ακόμα πιο έντεχνη μουσική, μέσα πάντα από το λαικό του στίγμα.
Ο Μητροπάνος συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Γιάννη Μηλιώκα, Παπαδημητρίου αλλά και Στέφανου Κορκολή, Ελεάνας Βραχάλη, Νίκου Μωραΐτη και ενώνει τη φωνή του με φωνές όπως του Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση.
Τελευταίος του δίσκος το Διπλό στο Ηρώδειο που τραγουδάει τραγούδια από Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους του ίδιου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά ενώ τον Ιούνιο του 2012 συμμετέχει με τρία τραγούδια σε ένα αφιέρωμα προς τον Τόκα. Τα 3 αυτά τραγούδια είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε ο Μητροπάνος πριν πεθάνει.
Ο Δημήτρης μας άφησε στις 17 Απριλίου το 2012 και η κηδεία του τελέστηκε στις 19 Απριλίου 2012 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών όπου πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο του αντίο. Σας αφήνουμε με μερικά τραγούδια του μεγάλου αυτού αοιδού: