Διαχειρίσιμο το χρέος αν υπάρχει διαφάνεια


Βήμα Φιλάθλου

Βήμα ΦιλάθλουΤα οικονομικά της Ομόνοιας, όσον και αν ακούγεται παράξενο είναι διαχειρίσιμα, υπό την προϋπόθεση ότι δοθεί όλη η πληροφόρηση στο άτομο που θα αναλάβει την οικονομική εξυγίανση της ομάδας. Και εξηγούμε. Πρώτον η Ομόνοια έχει έσοδα, τα οποία ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια, όσον και αν κάποιοι μας χλευάζουν. ανεξαρτήτως πορείας, η ομόνοια έχει σταθερά έσοδα από τα τηλεοπτικά και τους σπόνσορες.

Ακόμη και πρωταθλητισμό να μην κάνει, 7.000 πειστήρια κατά μέσο θα τα κόβει ανά αγώνα. Και μιλώ κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει έσοδα ετήσια έσοδα περίπου 6 εκατομμύρια χωρίς Ευρώπη. Πάμε τώρα στα έξοδα. Μας λεν ότι χρωστούμε 14 με 15 εκατομμύρια. όσο και αν φωνάξαμε, όσα και αν γράψαμε βρήκαμε δυστυχώς τον εμπαιγμό της νοημοσύνης μας, από τους ούτω καλούμενους διοικούντες μας.

Ας το παραμερίσω, και συνεχίζω την ανάλυση μου. Υποθετικά ότι χρωστώ 15 εκ. Προσλαμβάνον ένα ειδικό του είδους, από ένα ανεξάρτητο παγκοσμίου φήμης ελεγκτικό οίκο του εξωτερικού, π.χ. KPMG, PWC, Deloitte, κτλ. Πως? Στέλνω μια απλή σε ένα από αυτούς τους οίκους, τους γράφω τις θέλω, και τους λέω, κύριοι έχω 6 μύρια ετήσια έσοδα, και 15 χρέη. Κάντε μου ένα πλάνο πως θα μηδενίσω τα χρέη μου σε 5 χρόνια, και πώς να κάνω σωστούς διακανονισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι, θα θέλω 2,5εκ, για να βγάλω τη χρονιά.

Το κόστος αυτού του συμβούλου, φίλοι μου, ξέρετε πόσο είναι? Λιγότερο από το κόστος του συμβουλίου του Εμπέμπα, και του κάθε Εμπέμπα που κάποιοι μας έφεραν. Πάμε τώρα στα 2,5 ε ετήσιο προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παίκτης μας, θα παίρνει 100.000 ευρώ το χρόνο cash, και χωρίς καθυστέρηση. Ποια άλλη ομάδα, πλην του αποέλ μπορεί να πλερώνει 100.000 cash το χρόνο.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει, είναι η σωστή επιλογή των παικτών, μακριά από μεσάζοντες και άλλα αλλότρια προσωπικά συμφέροντα.

Aντρέας | Βήμα Φιλάθλου | [email protected]