R.I.P. μεγάλε Κώστα Μελίδη
- Δημοσιεύθηκε: 22/12/2013

Σαν σήμερα το 2012 έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 79 ο μεγάλος Κώστας Μελίδης, στιχουργός του ύμνου της ομάδας μας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων ο αείμνηστος πλέον Κώστας Μελίδης, η κηδεία του οποίου τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, είχε μιλήσει πριν από χρόνια στον Φιλελεύθερο μετά και την κατάκτηση του 20ού τίτλου πρωταθλήματος για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Όταν είχε εντοπίσει τον Κώστα Μελίδη το Goal ήταν στην Αθήνα, εκεί όπου έμενε μόνιμα για πολλά χρόνια, από το 1975 μέχρι πρόσφατα. Αρχές του 2010 είχε εγκατασταθεί στη Λάρνακα, ωστόσο συνέχισε να γράφει μουσική για θεατρικά και τηλεοπτικά έργα, που παίζονται στην Ελλάδα.
«Περί τα τέλη του 1971 έγραψα τους στίχους και αρχές του 1972 τους τραγούδησε ο Γιάννης Αβρααμίδης, στην Αθήνα», μας είχε πει ο κ. Μελίδης, που γεννήθηκε στο Παλαίκυθρο, όμως μεγάλωσε στη Μια Μηλιά. «Ήθελα να κάνω κάτι για την Ομόνοια, κάτι που θα έμενε αξέχαστο. Ήταν η ομάδα που αγαπούσα. Όταν ήμουν στο εξωτερικό υποστήριζα όλες τις κυπριακές ομάδες. Όμως η Ομόνοια είναι η ομάδα μου. Ήθελα να κάνω κάτι σοβαρό», ήταν η απάντησή του στο ερώτημά μας πώς εμπνεύστηκε να γράψει αυτούς τους στίχους. Μπαίνοντας σε βάθος ανάλυση των στίχων του ύμνου της Ομόνοιας, ο αείμνηστος Κώστας Μελίδης είπε πει: «Αν το μελετήσεις καλά είναι ένα τραγούδι που οι στίχοι έχουν ένα μύθο. Περικλείουν την Ομόνοια, όχι όπως είναι, δηλαδή μια ομάδα, αλλά όπως πραγματικά ήταν και είναι, μια λαϊκή ομάδα».
Για τον στίχο «άμυνα λιοντάρια», ο Κ. Μελίδης σχολίασε: «Δηλαδή να είναι απροσπέραστοι. Να υπάρχει μια σταθερή κατάσταση, όχι μόνο στην Ομόνοια αλλά και στη ζωή. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι λιοντάρι, να αγωνίζεται». Όσο για τη συνέχεια, το «επίθεση κανόνια», δηλαδή, επισήμανε: «Κανόνια στην επίθεση, να είναι αποτελεσματικοί».
«Αν αναλύσουμε τους στίχους αυτούς έχουν μια σοβαρότητα ως ποίηση, έχουν νόημα, στέλνουν κάποια μηνύματα. Δεν είναι όπως οι ύμνοι κάποιων άλλων συλλόγων που μπορεί να έχουν καλή μουσική όμως οι στίχοι δεν λένε κάτι», είχε επισημάνει. «Οι φίλαθλοι της Ομόνοιας αριθμητικά είναι πολλοί. Προσπάθησα, μέσω των στίχων, να τους δώσω το ευ αγωνίζεσθαι. Έστω κι αν χάνει η ομάδα να είναι αξιοπρεπείς», πρόσθεσε.
Όπως τότε είχε θυμηθεί ο Κ. Μελίδης, 39 χρόνια μετά τη σύνθεση των στίχων, «παρακολουθούσα την Ομόνοια και ήμουν φίλος με τον Νίκο Ελευθεριάδη, τον τερματοφύλακα τότε της Ομόνοιας, αλλά και με τον πατέρα του, τον Χρίστο. Τότε τους έλεγα ότι θέλω να γράψω έναν ύμνο, τέτοιο ώστε όταν παίζεται να ενθαρρύνονται, και έτσι έκανα. Ήθελα να δώσω κάτι καλό, να είναι ιστορικό, να δίνει βάθος σχετικά με την ομάδα».
Ποιος ήταν ο Κώστας Μελίδης
Γεννήθηκε στο Παλαίκυθρο το 1931 αλλά μεγάλωσε στη Μια Μηλιά. Μετά την εισβολή το 1974, αρχές του 1975, πήγε στην Αθήνα. Στην Κύπρο επέστρεψε αρχές του 2010. Ερχόταν σποραδικά στην Κύπρο και έκανε ηχογραφήσεις, μουσική για θεατρικά έργα.
Ασχολήθηκε με καλλιτεχνικά θέματα. Έτυχε να σκηνοθετήσει κάποια έργα τα οποία παίχτηκαν παλαιότερα στην Κύπρο, σε διάφορα θέατρα. Έγραψε μουσική για ορισμένα έργα. Όταν πήγε στην Αθήνα συνεργάστηκε με τον Σπύρο Καλογήρου. Οκτώ-εννιά έργα του Καλογήρου «ντύθηκαν» με μουσική που έγραψε ο Κώστας Μελίδης. Ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Τελευταία είχε την τύχη να παρουσιάσει, από καλλιτέχνες της ελληνικής λυρικής σκηνής, δικό του έργο.
«Τα πάντα ανήκουν στον λαό»
Το μήνυμα που έστελνε τότε ο Κώστας Μελίδης στον κόσμο της Ομόνοιας -και όχι μόνο- ήταν: «Να κρατούν καλά τα λόγια του στίχου. ?Και του λαού ομάδα?. Τα πάντα ανήκουν στον λαό. Οι Ομονοιάτες να είναι του λαού ομάδα. Ο λαός να αγαπά και τους αντιπάλους. Εύχομαι σε όλες τις ομάδες να αναπτύσσονται, να προοδεύουν. Να αγαπήσει ο ένας τον άλλο».
«Το 2001 προσκλήθηκα από τη διοίκηση και πήρα ένα ωραίο δώρο, ενθύμιο για τον ύμνο που έγραψα. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με παλιούς παίκτες της Ομόνοιας. Πριν από λίγο καιρό έγινε άλλη μια γιορτή (φιέστα για την κατάκτηση πρωταθλήματος), ήθελα να παρεβρεθώ αλλά την προηγούμενη έφευγα για την Αθήνα. Θα έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο μέλλον και θα ξαναπάω», είχε πει τότε ο Κώστας Μελίδης.
Ο ΥΜΝΟΣ
Εμπρός Ομόνοια για νέες νίκες πάμε
κι ένα στεφάνι σ’ όλα τα παιδιά
Την πράσινη φανέλα σαν φοράνε
σου δίνουν την ψυχή και την καρδιά
Στην άμυνα λιοντάρια επίθεση κανόνια
και του λαού ομάδα Ομόνοια, Ομόνοια, Ομόνοια
Το πράσινο το χρώμα το τίμησες για χρόνια
και το τιμάς ακόμα Ομόνοια, Ομόνοια, Ομόνοια
Μέσα στα γήπεδα, σε κάθε σου αγώνα
χιλιάδες είν’ οι πιστοί σου οπαδοί
Σε τρέμουν οι αντίπαλοί σου Ομόνοια
της Κύπρου το καμάρι είσαι συ
Στην άμυνα λιοντάρια επίθεση κανόνια
και του λαού ομάδα Ομόνοια, Ομόνοια, Ομόνοια
Το πράσινο το χρώμα το τίμησες για χρόνια
και το τιμάς ακόμα Ομόνοια, Ομόνοια, Ομόνοια
Φοράς το πράσινο το χρώμα της ελπίδας
και το λευκό το χρώμα της χαράς
Στο στήθος με το ένδοξο τριφύλλι
Ομόνοια στο γήπεδο πετάς
Στην άμυνα λιοντάρια επίθεση κανόνια
και του λαού ομάδα Ομόνοια, Ομόνοια, Ομόνοια
Το πράσινο το χρώμα το τίμησες για χρόνια
και το τιμάς ακόμα Ομόνοια, Ομόνοια, Ομόνοια
Γ. Αβρααμίδης, ο συνθέτης…
Για τον άνθρωπο που τραγούδησε τον ύμνο της Ομόνοιας, τον Γιάννη Αβρααμίδη, ανέφερε ο Κ. Μελίδης: «Τραγούδησε τον ύμνο και στη συνέχεια πήγε στην Αμερική. Από τότε δεν έτυχε να ξαναβρεθούμε. Έχασα τα ίχνη του. Απ’ ό,τι έμαθα έκανε καλή σταδιοδρομία, ίσως να πλούτισε». Είναι ο άνθρωπος που με το πάθος του με το οποίο τραγούδησε τον ύμνο, σε συνδυασμό με τους υπέροχους στίχους και τη μουσική του κ. Μελίδη, έδωσε στον κόσμο της Ομόνοιας αυτό το ξεχωριστό άσμα να τον… ανεβάζει.