Ο Αντράδε και ο Γκράιλιχ


Στόπερ της αξίας του Ζοάο Πάολο Αντράδε στο πρωτάθλημα μας είναι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού. Είναι μάλιστα πολλοί αυτοί που τον κατατάσσουν στη 1η θέση. Για τους φίλους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο 32χρονος Πορτογάλος είναι ο κορυφαίος ξένος κεντρικός αμυντικός που πέρασε από το ‘’Ηλίας Πούλλος’’ τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο. Τέτοιας κλάσης στόπερ, ίδιας αξίας με τον Αντράδε (και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τα ποδοσφαιρικά δεδομένα της εποχής), ήταν ίσως μόνο ένας. Θα πρέπει να πάμε 11 περιόδους πίσω.

Τότε που η ΟΜΟΝΟΙΑ στη πρώτη χρονιά του Τόνι Σαβέβσκι, κατέβασε το γερμανικό τρίο Χάμπερ, Μπράσας και Γκράιλιχ για να γίνουν κουαρτέτο με τον Ράουφμαν. Ο οποίος είχε εισηγηθεί στον Τόνι τους τρεις συμπατριώτες του και είχε ενεργό ρόλο στο να έρθουν στη Κύπρο. Ο Γκράιλιχ ήταν πραγματικά ένας κεντρικός αμυντικός, με επίπεδο πολύ πάνω από το δικό μας. Με φοβερή αντίληψη, εξαιρετικά αποτελεσματικές επεμβάσεις και πάρα πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Αν και ήρθε αργά, παραμονές της πρεμιέρας, έκανε σχεδόν μία έξοχη χρονιά. Και λέμε σχεδόν, όχι από πλευράς απόδοσης, αλλά επειδή ζήτησε να αποχωρήσει λίγο πριν ολοκληρωθεί η περίοδος 2002/03, για οικογενειακούς λόγους. Στα 16 ματς πρωταθλήματος που αγωνίστηκε έβαλε τη σφραγίδα του.

Παραθέτουμε και τους λοιπούς ξένους κεντρικούς αμυντικούς στο διάστημα από τον Γκράιλιχ μέχρι τον Αντράδε:

Κορολόφσκι (αποκτήθηκε για να αγωνίζεται λίμπερο στο 3-5-2 του Σαβέβσκι το 2003/2004) Βέιγκα, Πλετζ, Βένσελ, Αλαμπί, Καρυπίδης, Μπουθόν, Σερφά, Ντανιέλσον. Οπωσδήποτε οι Καρυπίδης και Βένσελ, πρόσφεραν πάρα πολλά και ποσοτικά και ποιοτικά. Ο Πλετζ ήταν ίσως μία ξεχωριστή περίπτωση. Είχε εξαιρετικά στοιχεία σαν ποδοσφαιριστής, αλλά ήταν επιπόλαιος και έφυγε με πολλές σκιές γύρω από το όνομα του.

Για τους νεότερους ο πρώτος ξένος κεντρικός που αγωνίστηκε στην ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν στα 1972 ο 30χρονος διεθνής Ρουμάνο Μιχάι Μοκάνου. Ένα σπουδαίο όνομα που φόρεσε το ‘’τριφύλλι’’ στα 1999 ήταν ο Σλοβάκος διεθνής λίμπερο Ντούσαν Τίτελ. Απλά ήρθε όταν η καριέρα του ήταν κοντά στη δύση της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απέδωσε καλά. Αναφέρουμε ακόμη τον Μπέρναρ Γουάιτ. Γκανέζος διεθνής, αποκτήθηκε επί εποχής Άγκελ Κόλεφ, αλλά πέρα από μία εξαιρετική εμφάνιση σε φιλικό, ήταν κάτοικος της εξέδρας.

Του Κων/νου Κλαρκ/Sigmalive