Έχουν και ευθύνες, όχι μόνο δικαιώματα


Ο Ράινερ Ράουφμαν μιλάει στον Στέλιο Δημοσθένους σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Πως βλέπεις την Ομόνοια τη φετινή σεζόν, μετά και τον αγώνα της πρεμιέρας με την Ανόρθωση;

«Η Ομόνοια όπως είδαμε και στο πρώτο παιχνίδι αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Το καλοκαίρι έφυγαν ποδοσφαιριστές που δεν αντικαταστάθηκαν επάξια, λόγο και των οικονομικών δυσκολιών. Που να βρεις άλλο Δημήτρη Χριστοφή. Είναι κρίμα που την δεύτερη αγωνιστική δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι στο ΓΣΠ».

«Θύμωσα στο παιχνίδι με την Ανόρθωση. Σε κάποιο σημείο και μετά, αγωνιζόμασταν με έντεκα ξένους παίκτες».

Τι έφταιξε για να έρθει η ήττα από την Ανόρθωση;

«Οι παίκτες δεν είχαν το πάθος που χρειάζεται για ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι. Η Ανόρθωση δεν ήταν ανώτερη αλλά πήρε το παιχνίδι».

Οι νεοφερμένοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα θα βοηθήσουν στον βαθμό που πρέπει;

«Δεν πρέπει να κρίνουμε κανέναν από την αρχή. Είδαμε τι έγινε με τον Σοάρες και τον Σκαραμοτσίνο. Στις θέσεις που ήρθαν νέοι παίκτες η Ομόνοια αντιμετώπισε κάποια προβλήματα αλλά υπάρχει χρόνος ακόμη».

Ποιά η άποψη σου για την συμμετοχή των Κύπριων ποδοσφαιριστών;

«Θα προτιμούσα να είχαμε περισσότερους Κύπριους παίκτες. Θύμωσα στο παιχνίδι με την Ανόρθωση. Σε κάποιο σημείο και μετά, αγωνιζόμασταν με έντεκα ξένους παίκτες».

Μάρκο, στον επαναληπτικό με την Άστρα στο ΓΣΠ, αν η Ομόνοια είχε περισσότερους Κύπριους στην ενδεκάδα, θα μπορούσε να προκριθεί; Αν σκεφτούμε και τις 18.000 και πλέον κόσμο στις κερκίδες αλλά και την ζέστη;

«Αν υπήρχαν και άλλοι Κύπριοι παίκτες, η Ομόνοια θα έπαιρνε σίγουρα την πρόκριση».

Ποιά η άποψη σου για τον Τόνι Σαβέφσκι; Είναι ευεργετικό για μια ομάδα να έχει για αρκετό χρονικό διάστημα τον ίδιο προπονητή;

«Ο Τόνι ξέρει πολύ καλά την δουλειά που κάνει και είναι ο κατάλληλος για να βοηθήσει τους μικρούς να πάρουν εμπειρίες. Ανέβηκαν κάποιοι παίκτες στην πρώτη ομάδα, δώσαμε και 2-3 με υποσχετική. Είναι διαφορετική η ψυχολογία που δίνει ένας προπονητής όταν βρίσκεται για αρκετό καιρό στον πάγκο μιας ομάδας. Ο Σαβέφσκι πρέπει να μείνει για χρόνια στην ομάδα, να βοηθήσει και τα μικρά παιδιά».

«Αν δεν ήταν οι οπαδοί, η Ομόνοια δεν θα περνούσε με τίποτα τα κριτήρια».

Ο πρόεδρος της ομάδας, Στέλιος Μυλωνάς, έδωσε την παραίτηση του σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ομόνοια. Ποιά γνώμη έχει σηματίσει για τον ίδιο όλο αυτό το διάστημα;

«Ο Στέλιος έκανε ότι μπορούσε. Δούλεψε σκληρά, μέρα-νύχτα για να μπορέσει να περάσει η ομάδα τα κριτήρια. Κατάφερε να ενώσει τον κόσμο με το σωματείο και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού ο κόσμος είχε απομακρυνθεί. Οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε».

Θα κάνει καλό μια αλλαγή στην Ομόνοια;

«Δεν ξέρω αν κάνει καλό μια αλλαγή. Δεν σηκώνει άλλο λάθος το Σωματείο γιατί θα κλείσει!».

Ήσουν και είσαι παρών σε κάθε προσπάθεια της Ομόνοιας για οικονομική ενίσχυση. Τι είναι αυτό που παίρνεις από τον κόσμο;

«Πάντα ήξερα ότι ο κόσμος αυτός αγαπάει την ομάδα του. Έκανε ένα θαύμα. Αν δεν ήταν οι οπαδοί, η Ομόνοια δεν θα περνούσε με τίποτα τα κριτήρια. Είναι κατανοητό πως υπάρχει κρίση και δεν μπορούν όλοι να βοηθήσουν στον βαθμό που θέλουν. Ο κόσμος όμως δίνει πάντα το παρών του και είναι εκεί…»

Η κίνηση με τις μειωμένες τιμές των εισιτηρίων διαρκείας, αποδήχθηκε έξυπνη. Πως και δεν έγινε παλαιότερα; Γιατί προηγούμενες διοίκησης δεν προσπάθησαν να βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο μια ομάδα με χιλιάδες υποστηρικτές στο νησί;

«Είναι κάτι που δεν μπορώ να δώσω ξεκάθαρη απάντηση. Ίσως να μην είχαν το όραμα να το κάνουν και ίσως να μην έβλεπαν πως έρχεται ο κίνδυνος από τις πολλές σπατάλες».

Τι είναι αυτό που για εσένα πρέπει να χαρακτήριζει τον επόμενο πρόεδρο της Ομόνοιας;

«Πρέπει να έχει όραμα αλλά και τον τρόπο ώστε να το εφαρμόσει.Ασφαλώς χρειαζόμαστε ανθρώπους με οικονομική επιφένεια, αφού η ομάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός».

«Ο Καϊάφας έδωσε τα πάντα στην Ομόνοια. Πολύ δύσκολα θα βρεθεί άλλος παίκτης να δώσει τόσα πολλά στην Ομόνοια».

Το οικονομικό πρόβλημα της Ομόνοιας είναι εφικτό να «εξαφανιστεί» τα επόμενα 2-3 χρόνια;

«Δεν νομίζω να φύγουν όλα τα χρέη σε αυτό το διάστημα. Σίγουρα όμως πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι σε αυτό».

Πως σχολιάζεις το energydrinkτης Ομόνοιας που βγήκε σε κυκλοφορία;

«Αυτή η κίνηση έπρεπε να γίνει πολύ πιο πριν. Γιατί δεν έγινε; Και μπύρα. Όλοι στην Κύπρο πίνοουν μπύρα. Και καφέ και νερό. Πρέπει να βρεις τους τρόπους να βοηθήσεις την ομάδα σου».

Στα αγωνιστικά τώρα, ακούγονται πολλά πως οι παίκτες της Ομόνοιας είναι απλήρωτοι και αυτό επηρέασε σε κάποιο βαθμό την απόδοση τους στον αγώνα της πρεμιέρας…

«Δεν είναι δικαιολογία ότι είναι απλήρωτοι. Και εμείς τότε, όταν εγώ φορούσα τη φανέλα της Ομόνοιας, ήμασταν απλήρωτοι αλλά μπαίναμε στο γήπεδο και το μόνο που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να νικήσουμε. Οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν ευθύνες, όχι μόνο δικαιώματα. Πρέπει να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Σίγουρα πρέπει να σε προβληματίζει το γεγονός, αλλά πρέπει να το αφήσεις πίσω σου και να παίξεις μπάλα!».

Λείπει από την Ομόνοια ένας παίκτης όπως ο Κώστας Καϊάφας;

«Ο Καϊάφας έδωσε τα πάντα στην Ομόνοια. Πολύ δύσκολα θα βρεθεί άλλος παίκτης να δώσει τόσα πολλά στην Ομόνοια. Κάθε ομάδα χρειάζεται να έχει τον Καϊάφα της. Είμαι σίγουρος, πως κάμια μέρα θα γυρίσει πίσω στην μεγάλη του αγάπη. Τέτοιοι ποδοσφαιριστές, δυστυχώς είναι υπό εξαφάνιση. Το μόνο που είχε στο μυαλό του ήταν η οικογένεια του και η Ομόνοια».

Η επόμενη ερώτηση είμαι σίγουρος πως αποτελεί απορία για αρκετούς φίλους της Ομόνοιας και όχι μόνο. Μάρκο, τι πιστεύεις πως φταίει και η Ομόνοια δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει είσοδο σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

«Είναι θέμα νοοτροπίας. Δεν μπορείς να το εξηγήσεις αλλιώς. Με την Άστρα είχαμε 18.000 κόσμο στο ΓΣΠ, ο αντίπαλος έπαιζε με δέκα παίκτες και δεν προκριθήκαμε. Παρασυρθήκαμε στην κόκκινη κάρτα, οι παίκτες νόμισαν πως τέλειωσε, αλλά δεν είναι έτσι.Πρέπει να ψάξουμε το λάθος, ο κόσμος διψά για τέτοιες στιγμές. Οι φίλοι της Ομόνοιας θέλουν πολύ να δουν την ομάδα τους στους ομίλους».

«Ο Δημήτρης λείπει περισσότερο…»

Θεωρείς πως η Ομόνοια μπορεί να κατακήσει το φετινό πρωτάθλημα;

«Θα πρωταγωνιστίσει είμαι σίγουρος. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε το πρωτάθλημα φέτος, θα εξασφαλίσουμε απευθείας είσοδο στους ομίλους».

Το καλοκαίρι έφυγαν παίκτες όπως οι Χριστοφή, Σπούνγκινκαι Άλβες. Ήταν καθαρά οικονομικοί οι λόγοι; Ποιός από τους τρεις λείπει περισσότερο στην Ομόνοια τώρα;

«Οι λόγοι ήταν καθαρά οικονομικοί. Ο Δημήτρης λείπει περισσότερο. Η ταχύτητα του, οι εμπνεύσεις του μέσα στο γήπεδο. Περισσότερο η ταχύτητα του, είναι εκπληκτικός ποδοσφαιριστής. Στο σημείο που συνεργαζόταν άψογα με τον Ασίς, η Ομόνοια είχε πολύ μεγάλη δύναμη».

Πως θα αντιδρούσες αν μάθενες πως η Ομόνοια – υποθετικά – θα γινόταν Εταιρεία;

«Αν είναι να γίνει, για το καλό της Ομόνοιας, ας γίνει… »

Μίλησε μας λίγο για τις ακαδημίες. Τα βλαστάρια της ομάδας και τη δουλειά που γίνεται. Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους σκάουτερν;

«Οι ακαδημίες είναι υπό την επίβλεψη του Νίκου Χαραλάμπους. Ταλέντα υπάρχουν πολλά στην Κύπρο. Θέλουμε να αποκτήσουν νοοτροπία, την ιστορία της Ομόνοια και τη σημασία της φανέλας που φορούν. Οι νεαροί παίκτες πρέπει να καταλάβουν πως τώρα, με την κρίση, είναι η ευκαιρία να αποδείξουν το ταλέντο τους. Με ξένους σκάουτερν υπάρχει συνεργασία, αλλά δεν θέλουμε να πάρουν τα δικά μας ταλέντα. Μπορούμε να τα διαχειριστούμε και εμείς».

«Όλο το χωριό κατέβηκε να μας υποδεχθεί. Έρχονταν από κάθε κατεύθυνση. Γύρισα δίπλα μου στον Ασίς και αυτός μου είπε: «25 χρόνια στο ποδόσφαιρο, δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο».

Κάνοντας μια βολτά στο παρελθόν, ποιά είναι η πιο αισθητή διαφορά που παρατηράς σε σχέση με το ποδόσφαιρο στην κύπρο όταν εσύ αγωνιζόσουν στην ομάδα και με το σήμερα;

«Όταν έπαιζα ποδόσφαιρο στην Ομόνοια, η καθε ομάδα είχε μόνο τρεις ξένους. Τώρα βλέπεις, μπορεί και να μην δεις, τρεις Κύπριους στην ενδεκάδα. Οι Κύπριοι τότε μετέφεραν την νοοτροπία της ομάδας στους ξένους. Τώρα την μεταφέρουν οι ξένοι στους Κύπριους. Πονούσαμε τη φανέλα που φορούσαμε».

Θα μείνεις για πάντα στην Κύπρο;

«Πλέον ναι. Αγαπώ την Κύπρο, έκανα οικογένεια εδώ, απολαμβάνω την κάθε στιγμή».

Ανήκεις στην οικογένεια της Ομόνοια αρκετά χρόνια. Ποιά στιγμή δεν θα μπορούσες ποτέ να βγάλεις από το μυαλό σου;

«Είχαμε πάει για οικονομική ενίσχυση της ομάδα στο χωριό Εργάτες. Όταν κοντέψαμε του χωριού είδαμε μπροστά μας ένα παλιό λεωφορείο. Τότε δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Όλο το χωριό κατέβηκε να μας υποδεχθεί. Έρχονταν από κάθε κατεύθυνση. Γύρισα δίπλα μου στον Ασίς και αυτός μου είπε: «25 χρόνια στο ποδόσφαιρο δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο». Ήταν μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ μου. Η αγάπη του κόσμου, ήταν απερίγραπτη…».

Παραμένεις στη ψυχή κάθε Ομονοιάτη και είσαι ιδιαίτερα αγαπητός ανάμεσα στους οπαδούς της ομάδας…

«Αυτή την αγάπη του κόσμου δεν μπορείς να την αγοράσεις. Το ευχαριστώ…»

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους φίλους της Ομόνοιας;

«Ο κόσμος της Ομόνοιας δεν χρειάζεται συμβουλές. Κάνει πάντα το καθήκον του. Να μείνει κοντά στην ομάδα και η Ομόνοια, θα είναι εκεί!».

Συνέντευξη του Μ. Ρ. Ράουφμαν στον Στέλιο Δημοσθένους για το Themaonline 10/09/2013

Ο Ράινερ Ράουφμαν μιλάει στον Στέλιο Δημοσθένους σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Πως βλέπεις την Ομόνοια τη φετινή σεζόν, μετά και τον αγώνα της πρεμιέρας με την Ανόρθωση;

«Η Ομόνοια όπως είδαμε και στο πρώτο παιχνίδι αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Το καλοκαίρι έφυγαν ποδοσφαιριστές που δεν αντικαταστάθηκαν επάξια, λόγο και των οικονομικών δυσκολιών. Που να βρεις άλλο Δημήτρη Χριστοφή. Είναι κρίμα που την δεύτερη αγωνιστική δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι στο ΓΣΠ».

«Θύμωσα στο παιχνίδι με την Ανόρθωση. Σε κάποιο σημείο και μετά, αγωνιζόμασταν με έντεκα ξένους παίκτες».

Τι έφταιξε για να έρθει η ήττα από την Ανόρθωση;

«Οι παίκτες δεν είχαν το πάθος που χρειάζεται για ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι. Η Ανόρθωση δεν ήταν ανώτερη αλλά πήρε το παιχνίδι».

Οι νεοφερμένοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα θα βοηθήσουν στον βαθμό που πρέπει;

«Δεν πρέπει να κρίνουμε κανέναν από την αρχή. Είδαμε τι έγινε με τον Σοάρες και τον Σκαραμοτσίνο. Στις θέσεις που ήρθαν νέοι παίκτες η Ομόνοια αντιμετώπισε κάποια προβλήματα αλλά υπάρχει χρόνος ακόμη».

Ποιά η άποψη σου για την συμμετοχή των Κύπριων ποδοσφαιριστών;

«Θα προτιμούσα να είχαμε περισσότερους Κύπριους παίκτες. Θύμωσα στο παιχνίδι με την Ανόρθωση. Σε κάποιο σημείο και μετά, αγωνιζόμασταν με έντεκα ξένους παίκτες».

Μάρκο, στον επαναληπτικό με την Άστρα στο ΓΣΠ, αν η Ομόνοια είχε περισσότερους Κύπριους στην ενδεκάδα, θα μπορούσε να προκριθεί; Αν σκεφτούμε και τις 18.000 και πλέον κόσμο στις κερκίδες αλλά και την ζέστη;

«Αν υπήρχαν και άλλοι Κύπριοι παίκτες, η Ομόνοια θα έπαιρνε σίγουρα την πρόκριση».

Ποιά η άποψη σου για τον Τόνι Σαβέφσκι; Είναι ευεργετικό για μια ομάδα να έχει για αρκετό χρονικό διάστημα τον ίδιο προπονητή;

«Ο Τόνι ξέρει πολύ καλά την δουλειά που κάνει και είναι ο κατάλληλος για να βοηθήσει τους μικρούς να πάρουν εμπειρίες. Ανέβηκαν κάποιοι παίκτες στην πρώτη ομάδα, δώσαμε και 2-3 με υποσχετική. Είναι διαφορετική η ψυχολογία που δίνει ένας προπονητής όταν βρίσκεται για αρκετό καιρό στον πάγκο μιας ομάδας. Ο Σαβέφσκι πρέπει να μείνει για χρόνια στην ομάδα, να βοηθήσει και τα μικρά παιδιά».

«Αν δεν ήταν οι οπαδοί, η Ομόνοια δεν θα περνούσε με τίποτα τα κριτήρια».

Ο πρόεδρος της ομάδας, Στέλιος Μυλωνάς, έδωσε την παραίτηση του σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ομόνοια. Ποιά γνώμη έχει σηματίσει για τον ίδιο όλο αυτό το διάστημα;

«Ο Στέλιος έκανε ότι μπορούσε. Δούλεψε σκληρά, μέρα-νύχτα για να μπορέσει να περάσει η ομάδα τα κριτήρια. Κατάφερε να ενώσει τον κόσμο με το σωματείο και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού ο κόσμος είχε απομακρυνθεί. Οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε».

Θα κάνει καλό μια αλλαγή στην Ομόνοια;

«Δεν ξέρω αν κάνει καλό μια αλλαγή. Δεν σηκώνει άλλο λάθος το Σωματείο γιατί θα κλείσει!».

Ήσουν και είσαι παρών σε κάθε προσπάθεια της Ομόνοιας για οικονομική ενίσχυση. Τι είναι αυτό που παίρνεις από τον κόσμο;

«Πάντα ήξερα ότι ο κόσμος αυτός αγαπάει την ομάδα του. Έκανε ένα θαύμα. Αν δεν ήταν οι οπαδοί, η Ομόνοια δεν θα περνούσε με τίποτα τα κριτήρια. Είναι κατανοητό πως υπάρχει κρίση και δεν μπορούν όλοι να βοηθήσουν στον βαθμό που θέλουν. Ο κόσμος όμως δίνει πάντα το παρών του και είναι εκεί…»

Η κίνηση με τις μειωμένες τιμές των εισιτηρίων διαρκείας, αποδήχθηκε έξυπνη. Πως και δεν έγινε παλαιότερα; Γιατί προηγούμενες διοίκησης δεν προσπάθησαν να βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο μια ομάδα με χιλιάδες υποστηρικτές στο νησί;

«Είναι κάτι που δεν μπορώ να δώσω ξεκάθαρη απάντηση. Ίσως να μην είχαν το όραμα να το κάνουν και ίσως να μην έβλεπαν πως έρχεται ο κίνδυνος από τις πολλές σπατάλες».

Τι είναι αυτό που για εσένα πρέπει να χαρακτήριζει τον επόμενο πρόεδρο της Ομόνοιας;

«Πρέπει να έχει όραμα αλλά και τον τρόπο ώστε να το εφαρμόσει.Ασφαλώς χρειαζόμαστε ανθρώπους με οικονομική επιφένεια, αφού η ομάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός».

«Ο Καϊάφας έδωσε τα πάντα στην Ομόνοια. Πολύ δύσκολα θα βρεθεί άλλος παίκτης να δώσει τόσα πολλά στην Ομόνοια».

Το οικονομικό πρόβλημα της Ομόνοιας είναι εφικτό να «εξαφανιστεί» τα επόμενα 2-3 χρόνια;

«Δεν νομίζω να φύγουν όλα τα χρέη σε αυτό το διάστημα. Σίγουρα όμως πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι σε αυτό».

Πως σχολιάζεις το energydrinkτης Ομόνοιας που βγήκε σε κυκλοφορία;

«Αυτή η κίνηση έπρεπε να γίνει πολύ πιο πριν. Γιατί δεν έγινε; Και μπύρα. Όλοι στην Κύπρο πίνοουν μπύρα. Και καφέ και νερό. Πρέπει να βρεις τους τρόπους να βοηθήσεις την ομάδα σου».

– See more at: http://www.tothemaonline.com/athlitika/kypros/mono-so-themaonline,-rainer-raufman-oi-pektes-prepei-na-katalavun-oti-exun-euthines-oxi-mono-dikeomata#sthash.bImFyFnA.dpuf