Ο ρόλος των φιλικών
- Δημοσιεύθηκε: 07/08/2013
Πολλές φορές όταν λέμε ότι τα φιλικά είναι για τους προπονητές αρκετοί δεν μπορούνε να καταλάβουν τη σημασία ή καλύτερα τον λόγο που αυτή η κλισέ έκφραση χρησιμοποιείται.
Ένας προπονητής που έχει δημιουργήσει μια νέα ομάδα, αυτό που θέλει είναι να δέσει η ομάδα του. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δώσει πολλά φιλικά, ούτως ώστε να δει τις ελλείψεις αλλά κυρίως να καταφέρουν οι παίκτες να γνωρίσουν καλύτερο το παιχνίδι των συμπαικτών τους. Αλλιώς δίνεις μία πάσα σε κάποιον ταχύ παίκτη όπως ο Ράουφμαν και αλλιώς στον Βακουφτσή. Το ίδιο ισχύει για όλες τις γραμμές. Θα πρέπει οι παίκτες να μάθουν τις δυνατότητες των συμπαικτών τους, ενώ την ίδια ώρα ο προπονητής είναι εκεί για να τους διευκολύνει και να τους καθοδηγήσει στον τρόπο.
Πολλοί φίλαθλοι νομίζουν ότι το να κάνεις δυνατά φιλικά είναι το σωστό. Στην ποδοσφαιρική εγκυκλοπαίδεια θα βρείτε 2 κατηγορίες φιλικών. Η μία είναι τα δυνατά και η άλλη τα αδύνατα. Τα δυνατά φιλικά τα κάνει μία ομάδα κυρίως όταν προετοιμάζεται να παίξει ένα δύσκολο παιχνίδι και θα πρέπει να είναι έτοιμη (βλ. ευρωπαϊκό). Τα “αδύνατα” φιλικά τα δίνεις περισσότερο για να δέσει η ομάδα μέσα από την εμπειρία και τον χρόνο και για την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις γραμμές.
Πως να μάθει ο κεντρώος τον επιθετικό για παράδειγμα αν δεν κάνει η ομάδα επιθέσεις? (Εδώ όντως έρχεται σε αντίθεση με το πάθος που είδαμε στα τελευταία φιλικά αλλά… άλλο το ένα και άλλο το άλλο). Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ασκήσαμε έντονη κριτική στην εμφάνιση που είχε η ΟΜΟΝΟΙΑ κόντρα στην Δόξα.
Για παράδειγμα μπορούμε να συγκρίνουμε τα φετινά φιλικά της Μπάγερν Μονάχου και της Μάντσεστερ Γιουνάιτετ. Η πρώτη ξεκινά τους αγώνες για το πρωτάθλημα στο Σαββατοκύριακο που μας έρχεται ενώ η δεύτερη το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αν προσέξουμε τα φιλικά των 2 ομάδων θα καταλάβουμε και του λόγου του αληθές…
Τα πρώτα φιλικά της Μπάγερν ήταν με Fan club Wildenau (μερίδα οπαδών- τελικό σκορ 1-15 !!), με την TSV Regen (τελικό σκορ 9-1) κτλ. Όσο προχωρούσε ο καιρός δυνάμωναν και τα φιλικά (μιας και δεν είχε ευρωπαϊκά ή άλλες υποχρεώσεις) με αντιπάλους όπως η Μπρέσια, το Αμβούργο και η Μπαρτσελόνα ούτως ώστε να είναι πανέτοιμη στο νέο πρωτάθλημα.
Η Μάντσεστερ από την άλλη, έπαιξε 5 φιλικά μέχρι στιγμής, με ακόμα πιο άγνωστες ομάδες από τις πρώτες που αγωνίστηκε η Μπάγερν. Στα 5 αυτά φιλικά η Μάντσεστερ μετράει 2 ήττες, 2 νίκες και μια ισοπαλία !!! Μετά από το Τουρ θα παίξει άλλα 2 παιχνίδια με την ΑΙΚ και τη Σεβίλλη.
Όπως καταλαβαίνεται η προετοιμασία δεν είναι να παίζεις δυνατά παιχνίδια, ούτε καν για να κερδίζεις. Το σημαντικό είναι να αποκτήσουν παιχνίδια στα πόδια τους οι ποδοσφαιριστές, να γνωριστούν ποδοσφαιρικά μεταξύ τους και να μπορέσει ο προπονητής να δει τις δυνατότητες του κάθε παίκτη αλλά και τις αδυναμίες τους εντός αγωνιστικού χώρου.
Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε και να διαχωρίσουμε την άποψη αυτή για την σημασία των φιλικών αγώνων, με την γενική νοοτροπία που πέρασε η ΟΜΟΝΟΙΑ στα δικά της φιλικά. Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους να έχουν ψυχραιμία και υπομονή και να μη βλέπουμε τα φιλικά ως δείγμα σοβαρό, αλλά ως κάτι που πρέπει να γίνει για να δουλέψει πάνω του προπονητής και τεχνική ηγεσία.
Από την άλλη θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα στη διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας μας, καθώς και στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, πως περιμένουμε από αυτούς μέσα από τα φιλικά να παλεύουν για μια θέση στην βασική εντεκάδα και να μην θεωρούν ως δεδομένη την παρουσία τους. Θέλουμε περισσότερα δείγματα θέλησης και ποδοσφαιρικού πείσματος και μέσα από τα φιλικά να βλέπουμε αισιόδοξα την ΟΜΟΝΟΙΑ της περιόδου που μας μπαίνει.