Η ανάλυση των έξι μεταγραφών


Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια ήταν η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού του 2013 για την Ομόνοια. Πριν καν μεταβεί η ομάδα στην Πολωνία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας το ρόστερ είχε κλείσει, ενώ την ίδια στιγμή η φιλοσοφία των αγορών από τους πράσινους ήταν εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με τα τελευταία καλοκαίρια.

Η Ομόνοια απέκτησε φέτος έξι ποδοσφαιριστές, στοχεύοντας να κλείσει τις τρύπες που δημιουργήθηκαν από τις αποχωρήσεις των Δημήτρη Χριστοφή, Αντρέ Άλβες, Γιουβάλ Σπούνγκιν, Φρέντι, Οχάντ Λεβίτα.

Πήρε τον Άγγλο τερματοφύλακα Κόριν Μπρουκς από την Αλκή, τον Ισπανό δεξιό μπακ Χοσέ Θερβέρα από τη Χιρόνα, τον Κονγκολέζο κεντρικό αμυντικό Πίτερ Εμπέμπα από την Μπνέι Σακχίν, τον Αμερικανό εξτρέμ Τόνι Τέιλορ από την Εστορίλ, τον Πλατινί, εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήρι που έπαιζε στη Σάντα Κλάρα και τον Πολωνό επιθετικό Λούκας Γκίκιεβιτς από τη Σλασκ.

Οι μεταγραφές δείχνουν να έχουν ολοκληρωθεί, άλλωστε αυτή είναι και η πρόθεση των ανθρώπων της Ομόνοιας. Όμως είναι διαθέσιμη άλλη μία θέση ξένου και δεν αποκλείεται να γίνει κίνηση για την απόκτηση ενός μπακ-απ αμυντικού μέσου, αν κριθεί πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Κλειστό το ρόστερ
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το ρόστερ της Ομόνοιας έκλεισε πριν καν η ομάδα αναχωρήσει για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα να έρθει και επιπλέον παίκτης στο κέντρο, όμως αυτό δεν φαντάζει σήμερα ως προτεραιότητα.

Πέρασαν χρόνια από την τελευταία φορά που έκλεισε τόσο νωρίς το ρόστερ. Η τελευταία φορά που η Ομόνοια πήγε στην προετοιμασία πλήρης ήταν το καλοκαίρι του 2009, όταν επί Τάκη Λεμονή στις αρχές Ιουνίου είχαν αποκτηθεί μεταξύ άλλων οι Πατσατζόγλου, Κυριάκος, Κοτσόλης, Ζουράφσκι και Εφραίμ. Στο τέλος εκείνης της μεταγραφικής περιόδου, πάντως, ήρθε στην ομάδα ο Κωνσταντίνος Μακρίδης, η απόκτηση του οποίου έγινε περισσότερο ως κίνηση εντυπωσιασμού από τον Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Τα επόμενα καλοκαίρια και παρά την πρόθεση για διεκδίκηση εισόδου σε ευρωπαϊκό όμιλο, το ρόστερ της Ομόνοιας δεν έκλεινε έγκαιρα. Το 2010 αποκτήθηκαν βαθιά μέσα στο καλοκαίρι οι Τρέζορ Λομάνα Λούα Λούα και Ανδρέας Αβραάμ, ενώ τον επόμενο χρόνο αποκτήθηκε, τον Αύγουστο, ο Φρέντι (μετέπειτα πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος). Πέρσι ο Ζοάο Πάουλο Αντράντε ήρθε αργά και δεν πρόλαβε να ενσωματωθεί έγκαιρα.

Ίσως να είναι και σύμπτωση, όμως, στις πιο πάνω χρονιές όπου έκλεισε αργά το ρόστερ, ότι η Ομόνοια έφτασε κοντά στην ευρωπαϊκή υπέρβαση, αλλά έχασε την πρόκριση για τους Ομίλους στις λεπτομέρειες.

«Άγνωστα» αλλά όχι τυχαία ονόματα
Μελετώντας τις μεταγραφές των τελευταίων χρόνων, η Ομόνοια πάντα κινείτο με συγκεκριμένες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, είτε από συγκεκριμένες αγορές είτε μέσω κάποιων ατζέντηδων. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αποκτήθηκαν έξι ποδοσφαιριστές από πέντε διαφορετικές αγορές και με εξαίρεση τον τερματοφύλακα Κόριν Μπρουκς που παίζει στο νησί από το 2009, οι υπόλοιποι ήταν σχετικά άγνωστοι στην Κύπρο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ομόνοια έκαναν κινήσεις στα κουτουρού, το αντίθετο μάλιστα.

Ο Νούνο Ασίς είναι αυτός που πρότεινε τον Τόνι Τέιλορ. Ο Μάρκο Σοάρες είναι εκείνος που πρότεινε τον συμπατριώτη του Πλατινί, έναν ποδοσφαιριστή που είδαμε τον Ιανουάριο στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής και που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Ο Σοφόκλης Σοφοκλέους είδε από κοντά τον Χοσέ Θερβέρα, όταν μετέβη πριν από ένα μήνα στην Ισπανία. Ο Πίτερ Εμπέμπα αποκτήθηκε μετά από τα θετικά λόγια των επαφών της Ομόνοιας στο γειτονικό Ισραήλ. Ο Λούκας Γκίκιεβιτς είναι ο μοναδικός που εκπροσωπείται από Κύπριο ατζέντη (σύμφωνα με το soccerassociation.com), τον Αγαθοκλή Αγαθοκλέους.

Νεαροί και εξελίξιμοι
Άλλο ένα κοινό στοιχείο των νεοαποκτηθέντων είναι η νεαρή τους ηλικία. Σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια όπου στο «Ηλίας Πούλλος» έρχονταν ποδοσφαιριστές με γεμάτο βιογραφικό και κατ’ επέκταση μικρότερο κίνητρο, φέτος αποκτήθηκαν νεαροί παίκτες, με κίνητρο να πετύχουν, και ειδικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Νεαρότερος απ’ όλους είναι ο Αμερικανός Τόνι Τέιλορ. Στα 23 του ο ακραίος χαφ ήδη έχει τέσσερα χρόνια προϋπηρεσία στην Εστορίλ, μια μικρή ομάδα της Πορτογαλίας, που πέρσι έπαιξε στην α΄ κατηγορία. Στην Ομόνοια έχει την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι Κόριν Μπρουκς και Πίτερ Εμπέμπα, αν 25 και 24 χρονών αντίστοιχα, θεωρούνται ήδη γυρολόγοι, με την Ομόνοια όμως να είναι ο μεγαλύτερος –μέχρι στιγμής– σταθμός στην καριέρα τους και ευκαιρία να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Το ίδιο ισχύει και για τον 25χρονο Πολωνό Λούκας Γκίκιεβιτς, ο οποίος πάντως έπαιξε πέρυσι με τη Σλασκ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και ακολούθως του Γιουρόπα. Ο Πλατινί, από την άλλη, βρίσκεται στα 27 του, όμως μόλις πέρσι πρόλαβε να κάνει αίσθηση εκτός Πορτογαλίας, αγωνιζόμενος στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής με το Πράσινο Ακρωτήρι. Με την Ομόνοια θα παίξει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Τέλος, ο Χοσέ Θερβέρα είναι 30 χρονών και ο μόνος που δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «νεαρών». Όμως ο Ισπανός αμυντικός έχει και αυτός κίνητρα. Μετά από οκτώ χρόνια στη Χιρόνα, θα παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε μεγάλη κατηγορία και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

ΟΙ ΝΕΟΑΠΟΚΤΗΘΕΝΤΕΣ
Κόριν Μπρουκς

Ο 25χρονος Λονδρέζος τερματοφύλακας ξεκίνησε την καριέρα του από τη Φούλαμ, όμως δεν καθιερώθηκε. Στα μέσα της σεζόν 2008-09 ήρθε στην Κύπρο για τον Ερμή, ακολούθως πήγε Αλκή, ενώ έπαιξε το 2011-12 δανεικός στην ομάδα της Αραδίππου. Πρόκειται για παίκτης ψυχολογίας, με καλή επαφή με την κερκίδα και προσιτός προς τον κόσμο. Είναι σταθερός πορτιέρο με λάθη στο σημείο του επιτρεπτού για τη θέση του. Με τις αποκρούσεις του ενθαρρύνει τους συμπαίκτες του. Στην περσινή σεζόν ήταν αρχικά στη σκιά του Γιωργαλλίδη, όμως ακολούθως καθιερώθηκε στην ενδεκάδα, έχοντας πολύ καλές παρουσίες.

Χοσέ Θερβέρα
Αγωνίζεται στη Χιρόνα από το 2005, κυρίως στη Σεγούντα Ντιβιζιόν της Ισπανίας. Ο 30χρονος δεξιός μπακ βγαίνει φέτος για πρώτη φορά εκτός της ιβηρικής χώρας για να παίξει μπάλα. Ο ύψους 1,75 μ. ακραίος μπακ αποκτήθηκε ως αντί-Σπούνγκιν. Στις πρώτες του παρουσίες στην προπόνηση της Ομόνοιας, έδειξε ότι είναι δυνατός παίκτης και γυμνασμένος, με όγκο. Γνωρίζει καλά τον χώρο του και θεωρείται σκληρός αμυντικός, με τον ίδιο να έχει δει πολλές κίτρινες κάρτες στην καριέρα του. Έδειξε ότι του αρέσει να ανεβαίνει στην επίθεση, κάτι που εφαρμόζει στον τρόπο παιχνιδιού της Ομόνοιας.

Πίτερ Εμπέμπα
Αν και μόλις 25 χρονών, ο ύψους 1, 87 μ. κεντρικός αμυντικός έχει ήδη παίξει σε οκτώ ομάδες, με την Ομόνοια να είναι η 9η της καριέρας του. Στα 14 του πήγε Βέλγιο, όπου μέχρι τα 20 έπαιξε σε Πάτρο, Λόμελ και Μέχελεν. Το 2008 πήγε στην ολλανδική FC Αϊντχόφεν, το 2009 έπαιξε στην Τουρκία πρώτα με τη Σίβασπορ και μετά την Μπούκασπορ και το 2010 αγωνίστηκε στη Βουλγαρία με την Ακαντέμικ. Το 2011 πήγε στο Ισραήλ για την Μπνέι Σακχίν, όπου είχε δύο γεμάτες σεζόν. Στην πρώτη του χρονιά στη γειτονική χώρα είχε εξαιρετική σεζόν, όμως πέρυσι είχε μια πτώση στην απόδοσή του. Πρόκειται για πολύ δυνατό παίκτη και ψηλό, που «καθαρίζει» το εναέριο παιχνίδι. Ξέρει και κλείνει καλά τους χώρους και έχει εκτόπισμα στο γήπεδο.

Πλατινί
Αν και 27 χρονών, ο Λουίς Κάρλος Αλμάντα Σοάρες, ή Πλατινί όπως είναι γνωστός (ο ίδιος διάλεξε το παρατσούκλι για να τιμήσει τον Γάλλο), έκανε εντύπωση διεθνώς μόλις πέρσι, στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής με το Πράσινο Ακρωτήρι. Ο ακραίος εξτρέμ (μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές) παίζει στην Πορτογαλία από το 2008 και από το 2010 είναι στη Σάντα Κλάρα των Αζόρων. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες της β΄ κατηγορίας της Πορτογαλίας και φέτος ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτόν ομάδες όπως η Ζιλ Βιθέντε και η Εστορίλ, όμως διάλεξε την Ομόνοια. Πρόκειται για εξαιρετικά γρήγορο παίκτη και δυνατό, ικανότατο στο ένας εναντίον ενός. Πολύ διεισδυτικός, είναι καλός με την μπάλα στα πόδια. Στην Πορτογαλία δεν είχε στενή επαφή με τα δίχτυα, κάτι που θεωρείται το μειονέκτημά του.

Τόνι Τέιλορ
Ο γεννημένος στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας και διεθνής με την U20 των ΗΠΑ, βγάζει το ψωμί του στην Ευρώπη από το 2010, όταν πήγε στην Πορτογαλία για την Εστορίλ. Το 2011 έπαιξε για λίγο δανεικός στην Ατλέτικο Λισαβόνας. Μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα της επίθεσης (είναι δεξιοπόδαρος, αλλά και άνετος με το αριστερό), αλλά και ως δεύτερος επιθετικός. Έχει ταχύτητα, είναι εκρηκτικός και του αρέσει να παίζει σε αντεπιθέσεις. Συχνά σκοράρει στα τελευταία λεπτά των αγώνων. Δεν είναι πάντως τόσο ισχυρός στο ψηλό παιχνίδι, παρά το ύψος του (1,83 μ.). Στην Εστορίλ δεν είχε σταθερή θέση στην ενδεκάδα, κυρίως λόγω της παρουσίας του Λικά, ο οποίος από φέτος συνεχίζει στην Πόρτο.

Λούκας Γκίκιεβιτς
Αν και 25 χρονών, έχει αλλάξει εννιά ομάδες στην Πολωνία, οι περισσότερες στα νιάτα του. Όμως από το 2010 είναι σταθερός στη Σλασκ, με την οποία κέρδισε το πρωτάθλημα το 2012. Ψηλός ποδοσφαιριστής (1,88 μ.), είναι καλός με την μπάλα στον αέρα και αρέσκεται στο παιχνίδι της περιοχής. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν φοβάται να μαρκάρει και να κυνηγήσει τους αντιπάλους. Δεν είναι αποκλείστηκα βαρύς φορ, αλλά είναι ικανός στο να «σπάζει» την μπάλα στα άκρα για τους συμπαίκτες του.