Η Θύρα 9 Θεσσαλονίκης στο 1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στο Εύοσμο


Η διοργάνωση του 1ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ στο Εύοσμο την Κυριακή 21 Απριλίου ήταν μια πρωτοβουλία της συλλογικότητας των παιδιών της Λέσχης Αναιρέσεις και του συνδέσμου GreenGhetto (Αγροτικός Αστέρας), που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρώτη απάντηση στη φασιστική πρόκληση, τις παράγκες, και γενικότερα τους νοσταλγούς της χούντας.

Ο φασισμός ανέκαθεν ήταν και είναι το δεκανίκι του καπιταλισμού, δεν είναι τυχαίο ότι τα φασιστικά κινήματα “μεγαλούργησαν” μετά από μεγάλες οικονομικές κρίσεις, παίζοντας το ρόλο του πολιορκητικού κριού των εξουσιαστών ώστε να διαλύσουν τις κοινωνικές δομές δημιουργώντας κλίμα φόβου. Η ιστορία έχει δείξει πως ο φασισμός στρεφόταν πάντοτε εναντίον των καταπιεσμένων, λαϊκών στρωμάτων, εργατικών και κοινωνικών κινημάτων και σήμερα με ύπουλο τρόπο στοχοποιεί τους μετανάστες, ως κυρίους υπαίτιους για τα δεινά όλου του κόσμου.

Στο φεστιβάλ είχαμε πολλά κιλά αντίφα μπάλα, μπύρες, σουβλάκια, πολλά συνθήματα, «οπαδικά και αντιφασιστικά», συζητήσεις, γνωριμίες μεταξύ μας δείχνοντας πως εμείς ήμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε τους νοσταλγούς της χούντας να εκμεταλλευτούν την κρίση και να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές μας.

Έτσι λοιπόν το μεσημέρι της Κυριακή στο Γήπεδο του Ερασιτέχνη Αστέρα δεν θύμιζε καθόλου ένα συνηθισμένο μεσημέρι. Πάνω από 250 άνθρωποι κάθε ηλικίας σε κλίμα ενθουσιασμού, έπαιξαν μπάλα, σε ένα τουρνουά που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες.

Παίχτηκαν συνολικά 7 ματς (14 ομάδες), με διάφορες ομάδες να λαμβάνουν μέρος όπως «Αntifa Salonica, West Resistance, Aντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης, Λέσχη εκτός γραμμής, Σ.Φ Πανσερραικού Che Quevara Club, Προοδευτική Τούμπας, Σωματείου ΟΤΑ Ευόσμου, αντιφασίστες οπαδοί του Άρη, κ.α. Από αυτή την συνάντηση δεν θα μπορούσε να λείπει το κλιμάκιο της ΘΥΡΑ 9 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, που ταυτίζεται πλήρως με τα ιδανικά του αντιφασισμού.

Στο τουρνουά υπήρχε και η συμμετοχή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ηρακλή Θεσσαλονίκης «Σάββα Κωφίδη», που είναι προπονητής και μέλος της κίνησης «Hasta La Victoria Siempre».

Η ουσία του τουρνουά δεν ήταν να βγάλει νικητές και ηττημένους, αλλά διάφορα μηνύματα ενότητας, και συσπείρωσης ενάντια στο νεοφασισμό που κατακλύζει το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Άλλωστε μοιράστηκαν και τα διάφορα αναμνηστικά κύπελλα σε κάθε ομάδα, όπως και στην ΘΥΡΑ 9 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τοποθετώντας το στο σύνδεσμο μας. Με το τέλος του τουρνουά δώσαμε το ηχηρό μήνυμα σε όλους «Ούτε στον Εύοσμο ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά»

υ.γ. Στην μεγάλη οικογένεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της ΘΥΡΑ 9 ΔΕΝ χωρούν φασίστες.