51 χώρες στο Κυπριακό Πρωτάθλημα
- Δημοσιεύθηκε: 17/03/2013
Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε καν τριάντα ή σαράντα, αλλά 51 διαφορετικές χώρες εκπροσωπούνται με τουλάχιστον έναν ποδοσφαιριστή στο φετινό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας. Η ξενομανία μας είναι γνωστή και δεν χρειάζεται να κάνουμε έρευνες και να αφιερώσουμε ώρες ολόκληρες μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για να το διαπιστώσουμε. Στο πρόσφατο παρελθόν, άλλωστε, το έχουν κάνει άλλοι για εμάς και πιο συγκεκριμένα το CIES Football Observatory και τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά τιμητικά ήταν για τη μικρή μας Κύπρο. Το ποσοστό των ξένων/κοινοτικών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στα μέρη μας αγγίζει το 75%, με το δεύτερο πρωτάθλημα σε ξένους να είναι το αγγλικό με ποσοστό 55,1%, δηλαδή σχεδόν 20% λιγότερο! Το 75%, μάλιστα, συνιστά ρεκόρ σε εισαγωγή ξένων ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη από τότε που διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα, δηλαδή το 2005!
Μετά από αρκετά χρόνια, στο πρωτάθλημά μας αγωνίζονται ποδοσφαιριστές και από τις πέντε ηπείρους, ενώ οι συνολικά 51 εθνικότητες που συναντάμε στα ρόστερ των 14 ομάδων μας αποτελούν ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα.
Πρώτη και με διαφορά
Η Πορτογαλία είναι αυτήν τη στιγμή η πρώτη χώρα σε εξαγωγή ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη και απόλυτα φυσιολογικά η ιβηρική χώρα είναι ο Νο1 προορισμός για τις ομάδες μας για τα μετεγγραφικά τους ψώνια. Η αρχή έγινε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με την κάθοδο ποδοσφαιριστών όπως οι Χέλιο Πίντο, Ζούαο Πάιβα και Ρικάρντο Φερνάντες. Από τότε μέχρι σήμερα, πέρασαν μερικές εκατοντάδες Πορτογάλοι από το πρωτάθλημά μας και ο αριθμός χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται εντυπωσιακά. Στη φετινή χρονιά, 1 στους 5 ξένους που αγωνίζονται στη χώρα μας είναι Πορτογάλος, αφού ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 53 και το ποσοστό ξεπερνά το 20% (21,72%)!
Όλοι θέλουν τον Βραζιλιάνο τους!
Μπορεί η Πορτογαλία να είναι η Νο1 χώρα που προτιμούν οι ομάδες μας για τα μετεγγραφικά τους ψώνια και ο αριθμός των ποδοσφαιριστών από την ιβηρική χώρα που αγωνίζονται στο πρωτάθλημά μας να φτάνει τους 53, ωστόσο δεν έχουν και οι 14 ομάδες Πορτογάλο στο ρόστερ τους. Για την ακρίβεια, μόνο μία ομάδα από τις 14 της πρώτης κατηγορίας δεν έχει Πορτογάλο παίκτη στο δυναμικό της και αυτή είναι η ΑΕΚ Λάρνακας. Αντίθετα, όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες έχουν τουλάχιστον από ένα Βραζιλιάνο στο ρόστερ τους. Η Δόξα Κατωκοπιάς είναι η ομάδα με τους περισσότερους Βραζιλιάνους, αφού έχει συνολικά τέσσερις. Τέσσερις παίκτες από τη χώρα του καφέ πέρασαν και από την Α.Ε. Πάφος, οι οποίοι όμως αποχώρησαν νωρίς μέσα στη χρονιά από την ομάδα.
Ισπανία, όπως λέμε… Ελλάδα!
Μέσα στον 21ο αιώνα, η Ελλάδα ήταν μια από τις βασικότερες αγορές τις οποίες εμπιστεύονταν οι κυπριακές ομάδες για μετεγγραφικά ψώνια. Οι λόγοι πολλοί και ευνόητοι, όπως για παράδειγμα η παρουσία Ελλαδιτών προπονητών στο πρωτάθλημά μας, το ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά και η εξοικείωσή μας με το ελληνικό πρωτάθλημα. Φέτος, συνολικά 19 ποδοσφαιριστές από την Ελλάδα πέρασαν από το πρωτάθλημά μας, αριθμός που λίγο-πολύ είναι ο ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια. Αρκετοί από αυτούς πάντως αποχώρησαν πρόωρα από το νησί μας, μετά τις μαζικές αποχωρήσεις Ελλαδιτών ποδοσφαιριστών από την Α.Ε. Πάφος.
Το εντυπωσιακό, όμως, είναι πως ακριβώς ο ίδιος αριθμός ποδοσφαιριστών προέρχονται από την Ισπανία, μια χώρα που ποδοσφαιρικά έμοιαζε απόμακρη και απλησίαστη μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Από τη μια η οικονομική κρίση που χτύπησε (και) την Ισπανία, με αποτέλεσμα να πέσουν κατά πολύ τα κασέ των ποδοσφαιριστών, αλλά και το άνοιγμα των ομάδων μας προς την ιβηρική χώρα, οδήγησε μερικές δεκάδες Ισπανούς στα μέρη μας τα τελευταία 3-4 χρόνια. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 19 Ισπανοί που παίζουν μπάλα στο νησί μας, περισσότεροι φυσικά από κάθε άλλη χρονιά. Εννέα από τις 14 ομάδες μας διαθέτουν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο της χώρας της ιβηρικής χερσονήσου, με την πλειοψηφία μάλιστα να έχουν βασικότατο ρόλο στην ομάδα τους και κάνουν τη διαφορά. Επτά από αυτούς αγωνίζονται στην ΑΕΚ Λάρνακας, ενώ ακολουθεί η Δόξα με 3 Ισπανούς στο ρόστερ της.
Εδώ δεν έχει την πρωτιά
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως μετά το 2010, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, η Αργεντινή έριξε τη Βραζιλιά από την πρώτη θέση των χωρών που εξάγουν τους περισσότερους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη. Μέσα στο 2012, η χώρα του τανγκό τροφοδότησε με 1700 ποδοσφαιριστές (!) τις ευρωπαϊκές ομάδες, αριθμός που ήταν κατά 300 παίκτες μεγαλύτερος από τη Βραζιλία. Στην Κύπρο, πάντως, η Αργεντινή εξακολουθεί να βλέπει την… πλάτη της Βραζιλίας, αφού φέτος αγωνίζονται στο νησί μας μόλις 7 Αργεντινοί ποδοσφαιριστές, 23 λιγότεροι από τους Βραζιλιάνους. Πέντε από αυτούς μάλιστα αγωνίζονται στις δύο μεγάλες ομάδες της Λεμεσού, τον Απόλλωνα (3) και την ΑΕΛ (2).
Μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας
Η αρχή έγινε την περασμένη δεκαετία, με την κάθοδο των Έλι Γκούτμαν και Νιρ Κλίνγκερ. Ακολούθως, ξεκίνησε δειλά-δειλά η εισαγωγή κάποιων Ισραηλινών ποδοσφαιριστών, για να φτάσουμε φέτος στο σημείο να έχουμε διψήφιο αριθμό, αφού οι μισές ομάδες του πρωταθλήματός μας έχουν τουλάχιστον ένα παίκτη από το γειτονικό Ισραήλ. Πέρα από τους Ρόνι Λέβι και Ραν Μπεν Σιμόν (και κάποιους συνεργάτες τους), στο φετινό πρωτάθλημα αγωνίστηκαν 10 Ισραηλινοί ποδοσφαιριστές, αριθμός που αποτελεί φυσικά ρεκόρ.
Ξένοι μεταξύ… ξένων!
Από τις 51 διαφορικές χώρες που προέρχονται οι 244 ξένοι που αγωνίζονται στο πρωτάθλημά μας, οι 25 έχουν έναν και μοναδικό εκπρόσωπο στο κυπριακό πρωτάθλημα. Στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται χώρες και από τις πέντε ηπείρους, αλλά και κάποιες χώρες που κάποιοι από εσάς δεν θα γνωρίζουν πού ακριβώς «πέφτουν». Όπως, για παράδειγμα, οι αφρικανικές Γουινέα Μπισάου και Ισημερινή Γουινέα, οι οποίες δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με την γνωστή μας Γουινέα. Φέτος, έχουμε μετά από αρκετά χρόνια και παίκτη που μας ήρθε από τη μακρινή Αυστραλία, ο οποίος, όμως, είναι Ελλαδίτης δεύτερης γενιάς. Ο λόγος για τον Ελληνοαυστραλό Ρόμπερτ Αλέξανδρο Σταμπόλιεβ, ο οποίος πριν κατηφορήσει στο νησί δοκίμασε την τύχη του και στην Ελλάδα χωρίς, όμως, να καταφέρει να πετύχει κάτι σπουδαίο.
Αναλυτικά οι 25 χώρες που εκπροσωπούνται με μόνο έναν ποδοσφαιριστή στο νησί μας: Γεωργία, Καμερούν, Βουλγαρία, Εσθονία, Μάλι, Λιβερία, Ισημερινή Γουινέα, Γουινέα Μπισάου, Ζιμπάμπουε, Παραγουάη, Δανία, Τυνησία, Ιταλία, Τσεχία, Κολομβία, Σιέρα Λεόνε, Σουηδία, Ουκρανία, Ρουάντα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Κόνγκο, Αυστραλία και Φινλανδία.
Οι Κύπριοι των… 37 λεπτών!
Η Δόξα Κατωκοπιάς ήταν μια από τις ελάχιστες ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού πρωταθλήματος. Με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ και κτίζοντας ουσιαστικά από το μηδέν μια νέα ομάδα, κατάφερε να εξασφαλίσει με χαρακτηριστική άνεση την παραμονή της στα σαλόνια των μεγάλων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν από τις αρχές Μαρτίου να σκέφτονται την επόμενη αγωνιστική περίοδο και τις προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο υλικό. Καλώς ή κακώς, η φετινή επιτυχία της προσφυγικής ομάδας στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο ξένο στοιχείο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ο χρόνος συμμετοχής που πήραν οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές δεν ξεπερνά τα 37 λεπτά, ενώ η πρώτη φορά που αγωνίστηκε συμπατριώτης μας στο φετινό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Δόξας ήταν στην 16η αγωνιστική, κόντρα στην Ανόρθωση, και αυτό έγινε αναγκαστικά, μιας και από το παιχνίδι απουσίαζαν 6-7 παίκτες λόγω τραυματισμού και τιμωριών. Τα 23 και 14 λεπτά που πήραν στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι Σώζος Σώζου και Κωνσταντίνος Χριστοδούλου αντίστοιχα, ήταν και ο μοναδικός χρόνος συμμετοχής που πήραν φέτος Κύπριοι ποδοσφαιριστές της Δόξας!
Τι Πορτογαλία, τι… Πράσινο Ακρωτήρι!
Το Πράσινο Ακρωτήρι είναι η αφρικανική χώρα που βρίσκεται πιο ψηλά στη λίστα προτιμήσεων των ομάδων για τα μετεγγραφικά τους ψώνια στη φετινή χρονιά και ο λόγος είναι απλός. Η αφρόκρεμα των ποδοσφαιριστών που γεννήθηκαν στα νησιά που βρίσκονται δυτικά της Αφρικής κάνουν καριέρα στην Πορτογαλία και απόλυτα φυσιολογικά αρκετοί κατέληξαν στη χώρα μας. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 7 παίκτες από το Πράσινο Ακρωτήρι να παίζουν μπάλα στο νησί μας, ενώ 6 εκπροσώπους έχει η Ανγκόλα. Ακολουθούν η Γκάνα με πέντε ποδοσφαιριστές, ενώ φιλοξενούμε τέσσερις παίκτες από τη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού.
Μονοψήφιο μόνο η ΑΕΚ
Οι ξένοι/κοινοτικοί που συνθέτουν το ρόστερ της φετινής ΑΕΚ προέρχονται από 9 διαφορετικές χώρες, με τους 12 από τους 19 να κατάγονται από την Ισπανία (7) και την Ολλανδία (2). Η ομάδα της Λάρνακας είναι και η μοναδική ομάδα που έχει μονοψήφιο αριθμό διαφορετικών εθνικοτήτων στο έμψυχο υλικό της. Αντίθετα, η Νέα Σαλαμίνα και η Αλκή διαθέτουν στο ρόστερ τους ποδοσφαιριστές από 15 διαφορετικές χώρες και είναι πρώτες στη σχετική λίστα.
Άρθρο του Ανδρέα Βιολάρη με τίτλο “Από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη”