Βήμα Φιλάθλου: Ωριμάσαμε σαν Οπαδοί


Βήμα Φιλάθλου

Βήμα ΦιλάθλουΤις τελευταίες μέρες αλλά και με αφορμή το άρθρο στο OmonoiaNews.com από το Κεντρί (25/1/2013) με το τίτλο που χρησιμοποιώ και εγώ γι’ αυτό το άρθρο, έχω συνειδητοποιήσει ότι πράγματι οι οπαδοί της ομάδας μας έχουν ωριμάσει.

Ίσως τα πολλά χτυπήματα που έχουμε δεχτεί (και θα δεχτούμε ακόμη), η πίκρα και τα φαρμάκια που έχουμε καταπιεί, οι ατυχίες, οι αδικίες, η απογοήτευση, η παραπληροφόρηση, ο πόλεμος από ΜΜΕ, διαιτησίες, δικαστικές κτλ, τα πειράγματα που έχουμε υποστεί σε προσωπικό επίπεδο έχουν κάνει τον Ομονοιατη πιο δυνατό, πιο ψύχραιμο, πιο ώριμο σε όλα τα επίπεδα.

Στο Γήπεδο δεν ακούς την μουρμουρά που άκουγες πριν; την ακούς αλλά σε πιο μικρό βαθμό. Ακόμα όμως σε περιπτώσεις που κάποιος ξεφεύγει ακουεις τους υπολοίπους να τον τοποθετούν στην θέση του. Δεν νιώθεις την ένταση, την αγωνιά, το άγχος και την ανυπομονησία που ένιωθες πριν, τα οποία οδηγούσαν στην μουρμούρα και τις φωνές. Φυσικά δεν θέλω να παρεξηγηθώ ότι έχουν χαθεί τα αισθήματα….. Αλίμονο…. Αν δεν νιώσεις την καρδιά σου να κτυπά σε γρήγορους ρυθμούς, αν δεν νιώσεις το αίσθημα της αδρεναλίνης να σε κυριεύει και αν δεν νιώσεις το κορμί σου να τρέμει από αγωνία ποιος ο λόγος να πας στο γήπεδο. Αυτό που νιώθω, και ελπίζω να το νιώθουν όλοι, είναι πως ο Ομονοιάτης φίλαθλος έχει αλλάξει.

Έχει αλλάξει και στις προσωπικές του επαφές. Δεν κακολογεί τους πάντες και τα πάντα, δεν αποφεύγει να συζητήσει, δεν αποστασιοποιείται αλλά παίρνει θέση και βλέπει τα πράγματα πιο ήρεμα και νηφάλια. Έχει το κεφάλι ψηλά, έχει ξανακερδίσει την περηφάνια του, έχει αποκτήσει ξανά την ψυχολογία και την θετική του ενέργεια. Δεν φοβάται να αντικρίσει τον κάθε άλλο φίλαθλο αντίθετα επιδιώκει να έρχεται σε επαφή και να δείχνει την ανωτερότητα του.

Στα πιο πάνω έχει βοηθήσει σίγουρα και η ομάδα, οι παίχτες, ο προπονητής. Εξαίρεση αποτελεί το τελευταίο μας παιχνίδι με την ανόρθωση. Παρόλο που η βαθμολογική θέση δεν αρμόζει και μας αδικεί, η Ομάδα δείχνει ότι βρίσκεται σε καλή πορεία, πατά στα πόδια της, είναι σταθερή. Έχει κερδίσει και η ίδια την αυτοπεποίθηση της η οποία προέρχεται από την απόδοση και τα αποτελέσματα. Αυτή η αυτοπεποίθηση μεταφέρεται στους φιλάθλους που νιώθουν πιο σίγουροι να πάνε γήπεδο και να αντιμετωπίσουν τον όποιο αντίπαλο.  Έχει βοηθήσει σίγουρα και η στάση της διοίκησης το τελευταίο καιρό που δεν αφήνει την ομάδα να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης του οποιοδήποτε καναλαρχη και αρθρογράφου.

Αυτή τη στάση πρέπει να κρατήσουμε. Η σιγουριά, η εμπιστοσύνη μεταφέρεται αμοιβαία από την ομάδα προς το κόσμο και από τον κόσμο προς την ομάδα. Η ψυχολογία του ηττημένου που διακατείχε πολλούς από τους φιλάθλους μας πρέπει να αλλάξει. Η ψυχολογία του νικητή πρέπει να επικρατήσει. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι που κρίνεται η πρόκριση της ομάδας μας, η οποία έχει πάρει ένα θετικό εκτός έδρας αποτέλεσμα και έχει τις δυνατότητες να προκριθεί και να φοβόμαστε ότι θα συμβεί το χειρότερο το οποίο στο τέλος συμβαίνει. Ο κόσμος πρέπει να πιστεύει ότι η ομάδα μπορεί. Ο κόσμος είχε πιστέψει και το προηγούμενο Σάββατο κόντρα στην ανόρθωση και το έδειξε με την παρουσία του στο γήπεδο.

Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε η ομάδα να κρατήσει αυτό το κόσμο κοντά της και για ακόμη μια φορά τον έστειλε σπίτι λυπημένο και προβληματισμένο. Ακόμη μια φορά πρέπει να προσπαθήσει διπλά για να τον ξανακερδίσει. Η παρουσία του κόσμου στο γήπεδο εκτός από το οικονομικό δίνει περηφάνια και ψυχική δύναμη στους ποδοσφαιριστές αλλά και αισιοδοξία στους απανταχού Ομονοιάτες. Ο ίδιος ο προπονητής μας στην συνέντευξη τύπου (24/1/2013) το είχε πει ξεκάθαρα πως ο κόσμος δεν πρέπει να βάζει πίεση στους παίκτες και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Η Ομάδα, οι παίκτες, ο προπονητής και η τεχνική ομάδα, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζονται την στήριξη και συμπαράσταση του κόσμου.

Τα πιο πάνω όμως πρέπει να τα έχουμε υπόψη όχι μόνο τώρα που η ομάδα προσπαθεί να ανακάμψει αλλά και όταν πραγματικά ανακάμψει. Γιατί οι επιτυχίες θα έρθουν και δεν πρέπει να φουσκώσουν τα μυαλά μας. Πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι με αυτή την ωριμότητα που διαπιστώνουμε ότι διακατέχει πλέον του φιλάθλους μας και να χαιρόμαστε με τις επιτυχίες της ομάδας μας όταν αυτές έρθουν.

Το τελικό μου μήνυμα είναι λοιπόν στήριξη και εμπιστοσύνη στους παίκτες, στο προπονητή, στήριξη και εμπιστοσύνη στη διοίκηση, πάντα με τον απαραίτητο έλεγχο, για να περάσουμε αυτή τη φουρτούνα που κτυπάει το καράβι της Ομόνοιας. Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε γήπεδο γιατί είμαστε Ομόνοια. Κρατούμε το κεφάλι ψηλά γιατί αυτή η Ομάδα είναι ιδέα, είναι ιστορία.

ΥΓ. Αναφερόμενος στο καράβι της Ομόνοιας μου ήρθε στο νου το πιο κάτω τραγούδι …Ελπίζω να σας δώσει δύναμη και αισιοδοξία.

Σ.Μ | Μέλος Ομόνοια Λευκωσίας | Βήμα Φιλάθλου | [email protected]