Ο πρίγκιπας μας άφησε νωρίς
- Δημοσιεύθηκε: 06/12/2012
Ο Πρίγκiπας της Ελληνικής Ροκ μουσικής μα και ο Βασιλιάς της. Ο… αλήτης, το λεύτερο πουλί μα και ο διανοούμενος.
Δισέγγονος του Ζορμπά μα πατέρας της αληθινής ελληνικής ροκ, Παύλος Σιδηρόπουλος.
Σαν σήμερα πριν 22 χρόνια μας άφησε ο Παύλος που αν και μικρός σε ηλικία, άφησε πίσω του ένα πλούσιο έργο που πάνω του δουλεύτηκε και γαλουχήθηκε η Ελληνική Ροκ Σκηνή.
Ο Παύλος γεννήθηκε μία ζεστή μέρα του Ιουλίου το 1948 στην Αθήνα. Τα πρώτα του βήματα στην πλούσια του καριέρα έκανε στη Θεσαλλονίκη με το συγκρότημα “Δάμων και Φιντίας” όπου ακολούθησαν οι πρώτοι του δίσκοι:
- Το ξέσπασμα/O κόσμος τους (Zodiac) 1970
- Ο Γερο-Μαθιός (Zodiac) 1971
- Ο Ντάμης ο σκληρός/Aπογοήτευση (Zodiac) 1972
Το 1976 μαζί με τους αδελφούς Σπυρόπουλους οργανώνει το σχήμα “Σπυριδούλα” όπου έγιναν και πιο γνωστοί ενώ κράτησε μέχρι το 1980 όπου έφτιαξε τους “Απροσάρμοστους”. Με τη Σπυριδούλα κυκλοφόρησε τον πασίγνωστο δίσκο Φλου με τραγούδια όπως: Ο Μπάμπης ο Φλου, Που να γυρίζεις, Το 69 με κάποιο φίλο και το Εν Κατακλείδι.
Με τους Απροσάρμοστους ηχογραφούν μιά σειρά σημαντικών δίσκων. Το 1982 κυκλοφορούν το “Εν λευκώ”. Τα τραγούδια “Η” και “Αντεργκράουντ με στράς” λογοκρίνονται, για “προτροπή στη χρήση ναρκωτικών” και το τραγούδι “Ύστατη στιγμή” για “προσβολή της δημοσίας αιδούς”.
Το 1985 κυκλοφορούν το “Zorba the freak” ενώ το 1988 συμμετέχει στο δίσκο “Ηλεκτρικός Θησέας” (μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, στίχοι Δημήτρης Βάρος) και τέλος ένα χρόνο πριν πεθάνει το 1989 κυκλοφορεί το “Χωρίς μακιγιάζ” (ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό).
Το καλοκαίρι του 1990 άρχισε να παραλύει το αριστερό του χέρι που τον έκανε ψυχολογικό ράκος. Ο Παύλος άρχισε να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο. Έχοντας αρκετά νέα τραγούδια και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις, άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβριο. Το απόγευμα όμως της 6ης Δεκεμβρίου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης.
Οι Απροσάρμοστοι μετά και τον θάνατο του κυκλοφορούν τον δίσκο “Άντε και καλή τύχη μάγκες” με τραγούδια που είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και μερικά που ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες, όπως οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας.
Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος “Τα μπλουζ του πρίγκηπα” όπου ο Παύλος Σιδηρόπουλος παντρεύει το μπλουζ με το ρεμπέτικο. Ο δίσκος αυτός περιέχει πειραματικές ηχογραφήσεις που έγιναν από το 1979 ως το 1981.
Το 1994 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος “Εν αρχή ην ο λόγος” με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1978 μέχρι το 1989, αλλά και την απαγγελία ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Μουσική” και απόσπασμα από μια συνέντευξή του στην ΕΤ2.
Πολύ λίγα από τα πάρα πολλά αριστουργήματα του Παύλου Σιδηρόπουλου: