Τα 3 πλάνα της Νέας ΟΜΟΝΟΙΑΣ


Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο  Μηλτιάδους της Καθημερινής αυτά θα είναι τα 3 μοντέλα που θα παρουσιάσει η ΟΜΟΝΟΙΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Την εβδομάδα που έρχεται κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ομόνοιας θα ξεκινήσει την παγκύπρια ενημέρωση των υποστηρικτών του σωματείου αναφορικά με τα τρία πλάνα σωτηρίας που έχει ετοιμάσει η διοίκηση και τα οποία, αφού συζητηθούν στις περίπου δέκα συγκεντρώσεις ανά την Κύπρο, θα τεθούν προς ψήφιση ενώπιον έκτακτης γενικής συνέλευσης. Όπως γνωστοποιήθηκε στην πρόσφατη ανοικτή συγκέντρωση της Ομόνοιας στην Κρατική Έκθεση, τα τρία υποψήφια πλάνα είναι:
– αλλαγές στο υφιστάμενο καταστατικό του σωματείου
– σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης
– μοντέλο μικτής διοίκησης

Ο στόχος
Και τα τρία πλάνα έχουν κοινό στόχο να αποφέρουν στα ταμεία της Ομόνοιας ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, χρήματα που θα πάνε προς την αποπληρωμή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του σωματείου, που ανέρχονται στα 11,5 εκατ. ευρώ. Τελικός στόχος και των τριών πλάνων είναι να εκμηδενιστεί το πιο πάνω χρέος και να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία μας ανταγωνιστικής ομάδας με προϋπολογισμό που δεν θα ξεπερνά τα 7,5 με 8 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα του σωματείου.

Με βάση ξένα μοντέλα
Τα τρία πλάνα προέκυψαν μετά από εργασία τριμελούς επιτροπής, η οποία μελέτησε ανάλογα πλάνα ξένων ομάδων αλλά και οργανισμών. Χαρακτηριστικά, οι αλλαγές στο υφιστάμενο καταστατικό του σωματείου, βασίζονται στο μοντέλο της Μπαρτσελόνα, η σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης είναι ουσιαστικά το μοντέλο συνεργατικής εταιρείας, ενώ το μοντέλο μικτής διοίκησης συναντάται μεταξύ άλλων, με κάποιες διαφοροποιήσεις, σε Παναθηναϊκό, Μάδεργουελ και Μπάγερν Μονάχου.

Μετά τις παγκύπριες συγκεντρώσεις και αφού θα ληφθεί η θέληση από τον κόσμο, μέσω της διαδικασίας ανάτασης χεριών, η Ομόνοια θα οδηγηθεί σε καταστατική συνέλευση.
Η «Κ» έψαξε και σας παραθέτει όλες τις λεπτομέρειες και των τριών πλάνων που θα τεθούν ενώπιον των φίλων της Ομόνοιας στις παγκύπριες συγκεντρώσεις και ακολούθως στην έκτακτη γενική συνέλευση.

1. Αλλαγές στο υφιστάμενο καταστατικό του σωματείου
Το συγκεκριμένο πλάνο στοχεύει στο να ανοίξει το σωματείο στα μέλη. Το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι όλα τα μέλη θα έχουν το δικαίωμα ψήφου. Αυτό δεν ίσχυε στα αρχικά πλάνα του συγκεκριμένου μοντέλου, όμως μετά που λήφθηκε υπόψη ο παλμός του κόσμου, άλλαξε.

Θα γίνει εκσυγχρονισμός του καταστατικού, για να γίνει πιο ταχεία η διαδικασία εγγραφής νέων μελών. Θα τεθούν κριτήρια (λευκό ποινικό μητρώο, άνω των 21 ετών και υπογραφή από δύο νυν μέλη) και αν το υποψήφιο μέλος τα πληροί, θα γίνεται μέλος χωρίς χρονοτριβή και ανεξήγητες απορρίψεις. Ουσιαστικά, θα είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να γίνει κάποιος μέλος της Ομόνοιας.

Θα υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μελών, όμως όλοι θα έχουν ίσα δικαιώματα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Το ελάχιστο ετήσιο κόστος για κάθε μέλος θα είναι 300 ευρώ, ενώ άλλες κατηγορίες θα απαιτούν συνδρομές 500, 800 και 1.000 ευρώ. Οι διαφορές των κατηγοριών θα αφορούν ουσιαστικά κάποια προνόμια, όπως εκπτώσεις. Για παράδειγμα, το μέλος που θα πληρώνει χίλια ευρώ τον χρόνο θα μπορεί να αγοράζει διαρκείας με έκπτωση 40%, ενώ το μέλος που θα συνεισφέρει 300 ευρώ, θα παίρνει σίζον με 20% έκπτωση. Δεν έχουν καθοριστεί, όμως, ακόμη τα οφέλη του κάθε πακέτου, κάτι που θα γίνει όταν επιλεγεί από τη Γ.Σ. το συγκεκριμένο πλάνο που θα ακολουθηθεί.

Οι αλλαγές στο υφιστάμενο καταστατικό του σωματείου προνοούν, επίσης, δημιουργία ελεγκτικής επιτροπής, που θα απαρτίζεται από επιφανείς Ομονοιάτες, οι οποίοι θα ελέγχουν ότι τα έσοδα θα καταλήγουν στο χρέος, ενώ θα επιβλέπουν και γενικότερα τη λειτουργία του σωματείου.

Ο στόχος του συγκεκριμένου πλάνου είναι τα 4.500 νέα μέλη (σήμερα η Ομόνοια έχει περίπου 1.400 μέλη, εκ των οποίων μόλις οι μισοί είναι ενεργοί).

2. Σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης
Το δεύτερο πλάνο αφορά τη σύσταση εταιρείας, η οποία όμως θα έχει ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη λειτουργία της. Η σημαντικότερη είναι ότι ανεξαρτήτως του αριθμού των μετοχών που θα διαθέτει το κάθε άτομο, θα έχει μόνο μία ψήφο. Δηλαδή μία ψήφος ανά φυσικό πρόσωπο. Φυσικά θα μπορούν κάποιοι να αγοράζουν μετοχές και να τα μοιράζουν, λόγου χάρη, σε διάφορα μέλη της οικογένειας τους, έτσι ώστε να έχει περισσότερους ψήφους, όμως και πάλι, δεν πρόκειται να υπάρχουν μεγαλομέτοχοι.
Η απουσία μεγαλομετόχων αποτελεί και την κυριότερη ασφάλεια ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα λειτουργίας όπως συμβαίνει με άλλες εταιρείες, αφού θα είναι ο Λαός που θα κάνει κουμάντο.
Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι οι μέτοχοι θα πληρώνουν ετήσια συνδρομή. Τον πρώτο χρόνο θα πληρώσουν για την αγορά των μετοχών τους και από εκεί και πέρα θα καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο συνδρομή.

Η εταιρεία θα πληρώνει ετησίως 3 εκατ. ευρώ στο σωματείο, χρήματα που θα προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους των 11,5 εκατ. ευρώ. Με το ετήσιο fee η εταιρεία θα αναλάβει, μέσω συμφωνίας, τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος (τα υπόλοιπα τμήματα θα μείνουν στο σωματείο Ομόνοια) για μια περίοδο επτά χρόνων και ακολούθως η συμφωνία θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Η συμφωνία διαχείρισης θα περιλαμβάνει πολλές πρόνοιες, έτσι ώστε να λειτουργεί άνετα και χωρίς προβλήματα.

Το ελάχιστο κόστος της κάθε μετοχής θα είναι 300 ευρώ, με τους ανθρώπους της Ομόνοιας να προσφέρουν διάφορα οφέλη, όπως και με το πρώτο πλάνο, σ’ αυτούς που θα προμηθευτούν μεγαλύτερο αριθμό μετοχών.

3. Μοντέλο μικτής διοίκησης
Το τρίτο πλάνο αποτελεί συγκερασμό των δύο πιο πάνω. Στο πλαίσιο του μοντέλου μικτής διοίκησης θα γίνουν καταστατικές αλλαγές στο σωματείο το οποίο θα ανοιχτεί στα μέλη (όπως προγραμματίζεται στο πρώτο πλάνο). Τα μέλη του σωματείου θα έχουν το 60% του ελέγχου του σώματος που θα διαχειρίζεται το ποδοσφαιρικό τμήμα (είτε αυτό είναι το Δ.Σ. του σωματείου, είτε το Δ.Σ. εταιρείας που θα δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, κάτι που αποφασιστεί αργότερα). Έτσι διασφαλίζεται ότι η πλειοψηφία του ελέγχου της ομάδας θα ανήκει στον λαό.

Την ίδια στιγμή θα δημιουργηθεί και εταιρεία, η οποία θα εκδώσει μετοχές των 5.000 ευρώ η μία, με μίνιμουμ αγοράς πέντε μετοχών και μάξιμουμ χωρίς περιορισμό. Όσες περισσότερες μετοχές έχει ένα άτομο, τόσες θα είναι και οι ψήφοι του στην εταιρεία. Ο στόχος είναι να πωληθούν μετοχές αξίας 10 εκατ. ευρώ, με τους μετόχους να το αποπληρώνουν σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, άρα ετησίως θα εισρέουν στα ταμεία 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εφόσον η εταιρεία μαζέψει τα 2 εκατ. ευρώ, θα έχει το 40% της εκπροσώπησης στο Δ.Σ. του σώματος που θα διαχειρίζεται την ομάδα.