Οι τάσεις αγορών στο «Ηλίας Πούλλος»


Ένα ενδιαφέρον άρθρο από τον Ηροδότου Μηλτιάδους (της Καθημερινής) μέσα από τη δική του οπτική γωνία για τις τάσεις αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Επί προεδρίας Μιλτιάδη Νεοφύτου, δηλαδή από το 2008 μέχρι σήμερα, έγιναν κινήσεις απόκτησης 69 ποδοσφαιριστών, από 19 διαφορετικές αγορές. Με τρεις προπονητές (Λάρκου, Λεμονής και Τούτιτς) να ήταν επικεφαλής στις διάφορες μεταγραφικές περιόδους, ο κάθε κόουτς είχε τις προτιμώμενες για τον ίδιο αγορές. Κάποιες χώρες απ’ όπου «ψώνιζαν» οι πράσινοι αποδείχτηκαν πετυχημένες, άλλες όχι τόσο. Πέρα από το κυπριακό πρωτάθλημα, που αποτέλεσε την πηγή για απόκτηση 16 ποδοσφαιριστών, η επόμενη αγαπημένη αγορά είναι η Ελλάδα με εννιά μεταγραφές.

Οι προπονητές
Το 2011 ο Νεόφυτος Λάρκου ψώνιζε κυρίως από την Κύπρο (5 μεταγραφές), ενώ φέτος ο προπονητής της Ομόνοιας επέλεξε την Πορτογαλία (5 μεταγραφές). Και στα δύο καλοκαίρια έγιναν αγορές από το Ισραήλ (τρεις το 2012 και μία το 2011).
Ο Τάκης Λεμονής, από την πλευρά του, επέλεγε κυρίως παίκτες από τον ελλαδικό και κυπριακό χώρο. Στα δύο καλοκαίρια που ήταν υπεύθυνος της μεταγραφικής πολιτικής, το 2009 και το 2010, πήρε από πέντε παίκτες από την κάθε αγορά.
Το 2008, επί Νεντίμ Τούτιτς, η Ομόνοια πήρε έξι παίκτες που είχαν ως προηγούμενη βάση το κυπριακό πρωτάθλημα και πέντε παίκτες που έπαιζαν στη… Γερμανία.

Στοιχεία της μεταγραφικής πολιτικής της Ομόνοιας:
* Το καλοκαίρι του 2012 είναι η πρώτη φορά στην προεδρία του Μιλτιάδη Νεοφύτου που δεν αποκτήθηκε κανένας παίκτης από το κυπριακό πρωτάθλημα.

* Οι περισσότερες πετυχημένες επιλογές παικτών από την κυπριακή αγορά αφορούσαν ξένους. Θετικό βαθμό παίρνουν οι Φρέντι, Μαργκάσα, Ζλόγκαρ, Ντικουμάνα, Αλαμπί και Μπανγκούρα, ενώ αρνητικοί ήταν οι Άλεξ, Φρασκαρέλι και Κλέιτον. Αδιάφορος ο Σιντιμπέ. Όσον αφορά τους Κύπριους, θετικοί είναι οι Αβραάμ και Χριστοφή και αρνητικές κινήσεις οι Χατζηβασίλης, Χρίστου, Παναγή και Κατσής.

* Αν και η Πορτογαλία είναι η προτιμώμενη αγορά για τις περισσότερες κυπριακές ομάδες τα τελευταία χρόνια, λόγω χαμηλού κόστους και ψηλής ποιότητας, εντούτοις επί Μιλτιάδη Νεοφύτου τα πρώτα ψώνια της Ομόνοιας από την ιβηρική χώρα έγιναν το καλοκαίρι του 2012! Όταν αποκτήθηκαν οι Νούνο Ασίς, Ζοάο Άλβες, Μάρκο Σοάρες, Ντάνιελσον και Ζοάο Πάολο Αντράντε.

* Οκτώ ποδοσφαιριστές αποκτηθήκαν ή συμφώνησαν με την Ομόνοια, προερχόμενοι από τη Γερμανία, οι Τάντιτς, Κάσερες, Κακά, Βέντσελ, Κόμπιλικ, Αλωνεύτης, Νικουλέσκου και Σιόιρινγκ. Όμως η αγορά αποδείχτηκε αποτυχημένη, αφού μόνο ο Βέντσελ είχε θετική πορεία στο «τριφύλλι».

* Εννιά ποδοσφαιριστές ενσωματώθηκαν στην Ομόνοια προερχόμενοι από το ελληνικό πρωτάθλημα, μεταξύ τους και ο καινούργιος, Αντρέ Σκέμπρι. Από τους υπόλοιπους οκτώ, οι τέσσερεις ήταν αρνητικοί (Κοτσόλης, Πατσατζόγλου, Κυριάκος, Λούα Λούα), οι Ζουράφσκι και Γραμμόζης βοήθησαν, ο Χαραλάμπους ήταν καλός, ενώ ο Κωνσταντίνου ήταν αυτός που ξεχώρισε.

* Τρεις από τις έξι κινήσεις από το Ισραήλ επί Νεοφύτου έγιναν αυτό το καλοκαίρι, οι Παβίσεβιτς, Λεβίτα και Ράλι, με τον τελευταίο να είναι ήδη εκτός πλάνων. Λίγα πράγματα έδειξαν οι Μπεν Νταγιάν και Γέβριτς, ενώ ο Γιουβάλ Σπούνγκιν ίσως είναι η σπουδαιότερη μεταγραφή των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

* Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα Βαλκάνια αποτελούσαν την κυριότερη πηγή των κυπριακών ομάδων, μια τάση που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90. Αυτό όμως έπαψε να ισχύει στην Ομόνοια την εποχή του Μιλτιάδη Νεοφύτου, αφού από το 2008 μέχρι σήμερα αποκτήθηκαν μόλις δύο παίκτες από τη Σερβία (εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Ασπρογένης) και ένας από την Αλβανία.

* Μεταξύ άλλων, στο σχετικό χάρτη εμφανίζεται η Αγγλία λόγω Αμέρ Μπουαζά, ο οποίος όμως τελικά αποχώρησε από την Ομόνοια λίγες εβδομάδες μετά που αποκτήθηκε, χωρίς να κάνει ντεμπούτο. Η Τουρκία λόγω Γιάροσλαβ Μπιένιουκ, ο οποίος υπέγραψε 18μηνο συμβόλαιο με το «τριφύλλι» το 2008 αλλά δεν έπαιξε ποτέ. Και το Βέλγιο, λόγω του δανεισμού του Ντούσαν Τζόκιτς από την Κλαμπ Μπριζ.

* Όλες οι αγορές της Ομόνοιας έγιναν από πρωταθλήματα εντός Ευρώπης, με εξαίρεση έναν ποδοσφαιριστή. Ο Ντάβιντσον ήρθε στην Ομόνοια με τελευταία στάση τη βραζιλιάνικη Φιγκουιρένσε, αν και ο δεξιός μπακ ήταν γνωστός από τη θητεία του στον ΟΦΗ.