Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις εργομετρικές εξετάσεις
- Δημοσιεύθηκε: 23/08/2012
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με την τεχνολογία που κατέχουμε κάνει πιο απλή και πιο επαγγελματική την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών μας, ούτως ώστε να βγάλουν με ασφάλεια ή έστω με την καλύτερη δυνατόν πρόληψη τη χρονιά όσο αφορά τους τραυματισμούς.
Η σελίδα μας αποφάσισε να σας φέρει πιο κοντά με την επιστήμη του εργοφυσιολόγου, αφού κάθε χρόνο ακούμε για αυτά τα τεστ αλλά πολύ λίγοι έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τι πραγματικά ισχύει με το όλο θέμα.
Η εργοφυσιολογία μελετά το τρόπο που ανταποκρίνεται ο οργανισμός σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, καθώς η ανταπόκριση αυτή είναι το μόνο αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησής του οργανισμού ως προς το ερέθισμα.. Με άλλα λόγια, η εργοφυσιολογία μελετά τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού σε δραστηριότητα.
‘Ολες οι προπονητικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα είναι αποτέλεσμα του ερεθίσματος και της προσαρμογής του σώματος σ’αυτό, με τελικό στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.
Ο εργοφυσιολόγος τη σήμερον ημέρα είναι η βάση μίας επαγγελματικής ομάδας, είναι ο άνθρωπος που κάνει τα εργομετρικά τεστ, υπεύθυνος χρονιαίου προγράμματος για την προπόνηση της ομάδας (πάντα σε συνεργασία με τον προπονητή και γυμναστή), ειδικά προγράμματα εκγύμνασης για αδύνατα σημεία ποδοσφαιριστών, σχεδιασμός ειδικού προγράμματος με σκοπό τη πρόληψη τραυματισμών.
Ο εργοφυσιολόγος χωρίζει τα εργομετρικά τεστ σε 5 φάσεις (αν μία ομάδα πρέπει να βγάλει το πρόγραμμα Ιούλιος-Μάιος φυσικά).
Στην πρώτη φάση γίνεται ένας εργομετρικός έλεγχος για να διαπιστώσει την κατάσταση των ποδοσφαιριστών, ούτως ώστε διαμορφώσει το πρόγραμμα της προετοιμασίας (πάντα ανάλογα του τι ζητάει ο προπονητής), να καταγράψει τυχών μυικά προβλήματα αλλά και να δει την φυσική κατάσταση του κάθε παίκτη ξεχωριστά.
Η δεύτερη φάση ξεκινά 2μιση μήνες μετά την πρώτη φάση (συνήθως η πρώτη φάση είναι και η αρχή των προπονήσεων της ομάδας) και σκοπός της είναι να παρατηρηθεί το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του κάθε ποδοσφαιριστή και να ενημερώσει τον προπονητή. Μέσα από αυτή την ενημέρωση μπορούν να βγουν συμπεράσματα από τον ίδιο τον προπονητή για το ποιόν του εργοφυσιολόγου αφού θα συγκρίνει τις αρχικές του προβλέψεις και τα δεδομένα της 2ης φάσης, αλλά και να γνωστοποιηθούν δεδομένα που δεν υπήρχαν στο τραπέζι (πχ η καθυστέρηση ενός παίκτη να ανεβάσει επίπεδο φυσικής κατάστασης ίσος οφείλεται σε τραυματισμό που δεν γνωρίζαν οι υπευθύνοι της ομάδας).
Η τρίτη φάση συνήθως αρχίζει στον πέμπτο μήνα (Δεκέμβρη) και δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού στον πέμπτο μήνα οι παίκτες ρίχνουν *αερόβια ικανότητα (2-3%) αλλά και δύναμης (7-8), έτσι πρέπει να προσεχτεί η ένταση των προπονήσεων (για τυχόν τραυματισμό) και η επαναφορά τους μετά από τις γιορτές. Είναι μία από τις πιο σημαντικές φάσεις γιατί θεωρείτε κάτι σαν διάλειμμα ή παύση στο ενδιάμεσο των 11 μηνών που είναι το σύνολο όλων των φάσεων.
Η 4η φάση έχει τον χαρακτήρα της 2ης. Έρχεται δηλαδή να δει αν οι προβλέψεις και οι εισηγήσεις της προηγούμενης φάσης ήταν σωστές και αν κάποιος παίκτης, δεν ακολουθεί στην βελτίωση τους άλλους του δίνεται ειδικό πρόγραμμα (μετά από εξετάσεις πάντα). Η φάση αυτή δίνει και το πρόγραμμα του υπόλοιπου κανονικού της ποδοσφαιρικής σεζόν.
Η τελευταία (5η) φάση έχει σκοπό να δει κατά πόσο βγάλανε το πρόγραμμα η ποδοσφαιριστές και σε ποιο βαθμό κόπωσης βρίσκονται. Γίνεται αξιολόγηση και σχεδιάζεται το μεταβατικό πλάνο των ποδοσφαιριστών (κάτι σαν αποθεραπεία) που εμείς λέμε διακοπές. Το μεταβατικό στάδιο διαρκεί ένα μήνα και μετά από αυτό συναντάς την πρώτη φάση και την αρχή των προπονήσεων.
*Η αερόβια ικανότητα εκφράζει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και ορίζεται ως η ικανή εκτέλεση ενός μακρόχρονου σε διάρκεια, αλλά υπομέγιστου σε ένταση έργου κάτω από ένα επαρκές ενεργειακό ισοζύγιο Ο2 μεταξύ πρόσληψης και κατανάλωσής του.
Ελπίζουμε μετά από αυτό το άρθρο να σας έχουν λυθεί όλες οι απορίες. Φυσικά αν εξακολουθείτε να έχετε ρωτήστε στο mail της ιστοσελίδας μας και θα σας απαντήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται.