Η Premier League ξεκίνησε (Μέρος ΄Β)


 

Χθες δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος του άρθρου (Η Premier League ξεκίνησε). Ένα αφιέρωμα για το ποιος ήρθε και ποιος έφυγε αλλά και τους στόχους της κάθε ομάδας όσο βρίσκονται ακόμη στην αφετηρία.

Απολαύστε το μέρος ΄Β

Σουόνσι: Βουλιάζουν οι “κύκνοι”

Μεταγραφές:
Πήρε:
Τσίκο (2,5 εκ.), Μιτσού (2,57 εκ.), Ντε Γκουζμάν ( δανεικός), Σεχτέρ (δανεικός)
Έδωσε:  Άλεν (19 εκ.)

Τι έκανε πέρυσι: Παραμένοντας πιστή στο αγωνιστικό στυλ που της χάρισε την άνοδο η Σουόνσι εντυπωσίασε τους πάντες στην επιστροφή της στην Πρέμιερ, αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο και τερματίζοντας στην 11η θέση της βαθμολογίας, μένοντας όλη τη σεζόν μακριά από περιπέτειες.

Με τον αρχιτέκτονα της “Σουανσιλόνα”, όπως την λένε στο νησί λόγω του ποδοσφαίρου κατοχής που θυμίζει την ομάδα της Καταλονίας,  Μπρένταν Ρότζερς να αναχωρεί για το Άνφιλντ η Σουόνσι φέτος αλλάζει σελίδα, καλούμενη παράλληλα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της δεύτερης και κατά παράδοση πιο δύσκολης σεζόν στην Πρέμιερ.

Την άδεια θέση του Bορειοϊρλανδού τεχνικού ήρθε να καλύψει ο Μπράιαν Λάουντρουπ, επιλογή που δείχνει να εμπεριέχει ρίσκο, ενώ παρελθόν αποτελούν και οι παίχτες κλειδιά Κόκλερ, Σίγκουρντσον και  Άλεν, με τον Σινκλαίρ να φαίνεται ότι ακολουθεί προς την έξοδο. Ο ισπανοθρεμένος Λάουντρουπ έφερε στην Ουαλία παίχτες με παραστάσεις από την Πριμέρα, αλλά χωρίς προηγούμενη εμπειρία από το αγγλικό ποδόσφαιρο όπως οι Τσίκο, ΝτεΓκουζμάν και Μιτσού.

Και φέτος καταλυτικό παράγοντα στην πορεία της Σουόνσι θα παίξει το “Λίμπερτι”, όπου πέρυσι οι Ουαλοί έκαναν μόλις 4 ήττες (8-7-4). Σε δηλώσεις του ο Λάουντρουπ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει το αγωνιστικό στυλ της ομάδας, αφού ταιριάζει στο “λατίνικο” ποδόσφαιρο στο οποίο αρέσκεται και ο ίδιος.

Προπονητής: Μίκαελ Λάουντρουπ (νέος) Τεράστια ποδοσφαιρική μορφή, αλλά με μέτριες περγαμηνές ως προπονητής. Έχει εργαστεί στης Ισπανία σε Μαγιόρκα και Χετάφε με σχετική επιτυχία, αλλά απέτυχε όταν έκανε το βήμα για την Σπαρτάκ Μόσχας.

Συμπέρασμα: Η Σουόνσι καλείται να μεταβεί στη μετά-Ρότζερς εποχή αναίμακτα, αλλά ο ανταγωνισμός για την παραμονή στην Πρέμιερ είναι αδυσώπητος και ο χρόνος προσαρμογής περιορισμένος. Μαζί με τον Ρότζερς έχασε και αρκετά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της και αν δεν κινηθεί μεταγραφικά για να καλύψει το κενό τους στα μάτια μας φαντάζει ως ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό. Στο 2,87 έχει υποχωρήσει η απόδοση του υποβιβασμού της, απόδοση που ακόμα κρύβει αξία.

Νόριτς: Επιμένοντας Αγγλικά

Μεταγραφές:
Πήρε:
Γουίτακερ, Μπάτερφιλντ, Σνόντγκρας (3,20 εκ.), Τέρνερ (1,9 εκ.), Γκαρίδο (δανεικός)
Έδωσε: Ντρούρι, Γουίτμπρεντ, Γουίλμπραχαμ, Κροφτς

Τι έκανε πέρυσι: Προερχόμενη από δύο συνεχόμενες ανόδους και έχοντας ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της κατηγορίας άπαντες έδιναν πέρυσι τη Νόριτς σαν το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, αλλά η ομάδα του Λάμπερτ κατάφερε να τους διαψεύσει πανηγυρικά, κοντράροντας τους πάντες στην κατηγορία (γνώρισε μόλις τέσσερις ήττες με πάνω από δύο γκολ διαφορά) και τερματίζοντας τελικά στην 12η θέση της βαθμολογίας, χωρίς μάλιστα να αλλάξει στο παραμικρό το βρετανικά επιθετικό ποδόσφαιρο που την χαρακτήριζε και στις μικρότερες κατηγορίες.

Ονειρική η περσινή σεζόν για τα “καναρίνια”, αλλά η δεύτερη χρονιά στην Πρέμιερ κρύβει περισσότερες παγίδες, αφού πλέον δε έχει με το μέρος της το στοιχειό του αιφνιδιασμού. Η αποχώρηση του Λάμπερτ (που ανέλαβε την Άστον Βίλα) αλλάζει τις ισορροπίες, αφού ο Σκωτσέζος έδειχνε να έχει το μαγικό ραβδάκι που έκανε την Νόριτς να αποδίδει σαν ομάδα καλύτερα από το άθροισμα των μονάδων της.

Το ρόστερ δεν άλλαξε δραματικά, ουσιαστικά ενισχύθηκε αφού ήρθαν οι Σνοντγκρας (εξτρέμ) , Τέρνερ (στόπερ) και Γουίτακερ (μπακ) ενώ δεν αποχώρησε κανείς βασικός αλλά παραμένει στα χαρτιά ένα από τα πιο φτωχά της κατηγορίας.  Στη θέση του Λάμπερτ βρίσκουμε τον Κρις Χιούτον, τεχνικό με σαφώς πιο αμυντική φιλοσοφία από τον προκάτοχο του αλλά επίσης λάτρη της Βρετανικής σχολής.

Προπονητής:  Κρις Χιούτον (νέος) Χαμηλών τόνων αλλά μεγάλος μαχητής, άφησε καλά δείγματα γραφής σε Νιούκασλ και Μπέρμιγχαμ, οι ομάδες του δίνουν έμφαση στην άμυνα. Δύσκολο το έργο της διαδοχής του απόλυτα επιτυχημένου Λάμπερτ, αν τα αποτελέσματα αργήσουν  να έρθουν θα υπάρξει γκρίνια.

Συμπέρασμα: Μακριά σεζόν προβλέπεται για τη Νόριτς, που πέρυσι έβγαλε αναίμακτα την  χρονιά αλλά φέτος πολύ δύσκολα θα αποφύγει τις περιπέτειες. Το ρόστερ της είναι από τα φτωχότερα στην κατηγορία και το 2,50 της να υποβιβασθεί μοιάζει να έχει αξία, αλλά σεβόμαστε το μαχητικό πνεύμα του Χιούτον γι’ αυτό το αφήνουμε σαν δευτερεύουσα επιλογή.

Σάντερλαντ: Ώρα για 10άδα

Μεταγραφές:
Πήρε: Κουεγιάρ, Σαχά
Έδωσε: Ρίβερος (300 χιλ), Τέρνερ (1,9 εκ.), Ανχελιέρι, Ασαμόα Γκιάν (7,5 εκ.), ΜακΚάρτνεϊ, Κοοκ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε τη σεζόν με φιλοδοξία και πολύ καλές μεταγραφές, αλλά ο Στιβ Μπρους τα θαλάσσωσε και μόνο μετά την αντικατάσταση του από τον Μάρτιν Ο’ Νιλ η ομάδα πήρε μπροστά. Ακούμπησε την πρώτη δεκάδα αλλά το τελευταίο δίμηνο της σεζόν δεν έκανε νίκη (0-5-3) οπότε αρκέστηκε στην 13η θέση.

Με στόχο το πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα ξεκινάει τη φετινή σεζόν η Σάντερλαντ, με την παρουσία του Ο’ Νιλ στον πάγκο της να αποτελεί εχέγγυο αλλά το ρόστερ της να μοιάζει ότι χρειάζεται ακόμα ενίσχυση. Ο Κάρλος Κουεγιάρ είναι καλή προσθήκη στη άμυνα, αλλά η επίθεση είναι ο τομέας που δείχνει να πονά περισσότερο, αφού δεν υπάρχει στην ομάδα κάποιος φορ κλάσης. Αναμένεται πάντως μέχρι το τέλος των μεταγραφών να αποκτήσει ένα ακόμα φορ πέραν του βετεράνου Σαχά.

Προπονητής: Μάρτιν Ο’Νιλ (2011) Όσο μπόι του λείπει τόσο θράσος έχει, πεισματάρης και μαχητής, πριν κάνει ένα διάλειμμα από τους πάγκους για προσωπικούς λόγους λογιζόταν ως ο δεύτερος καλύτερος βρετανός μάνατζερ μετά τον Φέργκιουσον. Ήρθε πέρυσι τον Δεκέμβρη και ανέστησε την Σάντερλαντ, μεταλαμπαδεύοντας μέσα σε χρόνο μηδέν το μαχητικό του πνεύμα στην ομάδα. Οπαδός της Σάντερλαντ από παιδί, οι ομάδες του είναι συμπαγείς αμυντικά και πολύ καλές στην αντεπίθεση.

Συμπέρασμα: Αν βρει τον παίχτη που θα της δώσει 7-12 γκολ τη σεζόν η Σάντερλαντ δείχνει κάτι παραπάνω από ικανή να πετύχει τον στόχο της 10άδας, ενδεχόμενο που αυτή την ώρα αποδίδει 2,00. Ακόμα πάντως και με το παρών ρόστερ η παρουσία του Μάρτιν Ο’Νιλ στον πάγκο της κάνει την απόδοση δελεαστική.

Στόουκ: Ξανά λίγο κάτω από τη μέση

Μεταγραφές:
Πήρε:
Ποπόφ, Κάιτλι (3,5 εκ.), Κάμερον (2,15 εκ.), Νες
Έδωσε: Κόλινς (640 χιλ.), Γούντγκεϊτ, Φούλερ, Ντιαό

Τι έκανε πέρυσι: Επηρεασμένη σαφώς από τις υποχρεώσεις της στο Europa League η Στόουκ στερήθηκε πέρυσι της φρεσκάδας άλλων ετών, κέρδισε λιγότερα από τα μισά παιχνίδια της στο Μπριτάνια (7-8-4) ενώ εκτός έδρας ήταν αναιμική (4-4-11) με αποτέλεσμα για μια ακόμα χρονιά να αποφύγει τις περιπέτειες αλλά να μην καταφέρει να πλασαριστεί στην πρώτη 10άδα της Πρέμιερ.

Με τη γνωστή συνταγή συνεχίζει και φέτος ο Τόνι Πούλις, που θα προσπαθήσει να κρατήσει τους “κεραμοποιούς” για 6η συνεχόμενη σεζόν στην κορυφαία αγγλική κατηγορία με όπλα το πάθος και την μαχητικότητα που μεταλαμπαδεύει στους παίχτες του. Μεταγραφικά μέχρι στιγμής κινήθηκε σε ρηχά νερά, αποκτώντας πάντως τους χρήσιμους Κάμερον (στόπερ) και Κάιτλι (εξτρέμ) που ταιριάζουν στο αγωνιστικό πλάνο του Πούλις, με τον ουαλό τεχνικό παραδοσιακά να περιμένει τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών για να ψωνίσει φτηνότερα. Ο κορμός παρέμεινε ο ίδιος, αποχώρησαν μόνο κάποιοι βετεράνοι που περίσσευαν.

Προπονητής: Τόνι Πούλις (2006) Φωνακλάς, τσαμπουκάς και πολύ εργατικός, είναι ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Στόουκ, μια ομάδα-φαινόμενο της Πρέμιερ που το αγωνιστικό της στυλ αναφέρεται πάντα ως αντίβαρο του τεχνικού ποδοσφαίρου. 100%  physical game, πολλές μεγάλες μπαλιές, έμφαση και κάθε είδους στημένη μπάλα, τρέξιμο, άμυνα και φυσικά πολύ ξύλο, για να την κερδίσεις πρέπει να φτύσεις κυριολεκτικά αίμα. Με αυτά τα συστατικά ο Ουαλός έχει καταφέρει να κρατήσει (και μάλιστα πάντα άνετα) μια ομάδα με πενιχρό ρόστερ και μπάτζετ επί πέντε συναπτά έτη στην Πρέμιερ Λιγκ των εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Συμπέρασμα:  Παρότι δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν ότι φέτος το λάδι στο καντήλι της Στόουκ θα στερέψει, το σύνολο του Πούλις είναι φοβερά δεμένο, όχι μόνο βγήκε αλώβητο από το μεταγραφικό παζάρι μέχρι στιγμής αλλά ενισχύθηκε και πιθανότατα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο οπότε περιμένουμε να μείνει ξανά μακριά από περιπέτειες, τερματίζοντας γύρω στην 12η θέση.

Γουίγκαν: Θα βρει και πάλι τον τρόπο να σωθεί

Μεταγραφές:
Πήρε:
Ραμίς (6 εκ.), Φάιβι (635 χιλ.), Μιγιάιτσι (δανεικός), Αρούνα Κονέ (3,8 εκ.)
Έδωσε: Κέρκλαντ, Τόμας, Ρονταγιέγκα, Ντιαμέ

Τι έκανε πέρυσι: Από τα φαβορί (ως συνήθως) για τον υποβιβασμό, στον πάτο της βαθμολογίας από την αρχή, όλοι την είχαν ξεγράψει αλλά από το Φλεβάρη και μετά έκανε μόλις 3 ήττες, μέτρησε 7-0-2 (!) στα εννέα τελευταία και τελικά σώθηκε πανηγυρικά.

Αφού κατάφερε να σωθεί και πέρυσι, που πούλησε τους καλύτερους παίχτες της το καλοκαίρι, μπορούμε να πούμε ότι οι φίλοι της Γουίγκαν βλέπουν τη φετινή σεζόν με αισιοδοξία. Πολλές ομάδες φλέρταραν με τον Μαρτίνεθ το καλοκαίρι, αλλά ο 39χρονος ισπανός τεχνικός παρέμεινε στο τιμόνι των “Latics” και θα προσπαθήσει για μια ακόμα χρονιά να την κρατήσει στην κατηγορία.

Ο κακός πέρυσι Ρονταγιέγκα αποχώρησε, ο πολύτιμος εξτρέμ Μόσες πιθανότατα θα μοσχοπουληθεί, αλλά η Γουίγκαν ενισχύθηκε σημαντικά σε όλες τις γραμμές, με τους Ραμίς (στόπερ), Φάιβι (μέσος) και Αρούνα Κονέ (φορ).

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεθ (2009) Ο θαυματοποιός του DW, βρίσκει κάθε χρόνο τον τρόπο να κρατήσει τη Γουίγκαν στην Πρέμιερ δια πυρός και σιδήρου. Όταν η Γουίγκαν παίζει καλά βλέπουμε πολύ γρήγορη ανάπτυξη, με τα εξτρέμ να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο.

Συμπέρασμα: Έχει ξεκινήσει σεζόν με πολύ χειρότερους οιωνούς η Γουίγκαν και στο τέλος κατάφερε να σωθεί, και φέτος θα φλερτάρει με την επικίνδυνη ζώνη σε μεγάλο μέρος της σεζόν αλλά στο τέλος λογικά θα τα καταφέρει.

Άστον Βίλα: In Lambert we trust

Μεταγραφές:
Πήρε:
Χόλμαν, Ελ Αχμαντί (2,8 εκ.), Λότον (3,75 εκ.), Φλάαρ (3,8 εκ.)
Έδωσε: Χέσκεϊ, Κουεγιάρ, Τέιλορ, Κόλινς (3,2 εκ.)

Τι έκανε πέρυσι: Τραγική σεζόν παρά τις καλές μεταγραφές, άθλιο ποδόσφαιρο, 2η χειρότερη επίθεση της κατηγορίας και μόλις 20 γκολ στο Βίλλα Παρκ, φλέρταρε στο τέλος ακόμα και με τον υποβιβασμό. Ο ΜακΛις μετά την Μπέρμιγχαμ κατάφερε να καταστρέψει και την μισητή της αντίπαλο, οι οπαδοί της Βίλα δεν τον χώνεψαν από την πρώτη μέρα και όπως ήταν φυσικό η διοίκηση της ομάδας του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι στο τέλος της σεζόν.

Νέο ξεκίνημα για τους “χωριάτες”, που στο πρόσωπο του Πολ Λάμπερτ βλέπουν τον νέο Μάρτιν Ο’Νιλ, ελπίζοντας ότι ο Σκωτσέζος θα καταφέρει να επαναλάβει τα κατορθώματα του βραχύσωμου Βορειοϊρλανδού και θα φέρει ξανά την Βίλα στις θέσεις της Ευρώπης. Από τα φιλικά ο Λάμπερτ έδειξε την επιθετική του φιλοσοφία, κάτι που αναμένεται να βρει υποστηρικτές στο Βίλα Παρκ μετά το περσινό έκτρωμα του ΜακΛις.

Μεταγραφικά ενισχύθηκε σημαντικά με τους Φλάαρ (στόπερ), Λότον (μπακ), Ελ Αχμαντί (μέσος) και Χόλμαν (φορ), ξεσκαρτάροντας την σαβούρα (Χέσκεϊ, Κόλλινς) και διατηρώντας παράλληλα τους αρκετούς ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς της.

Προπονητής: Πολ Λάμπερτ (νέος) Έκανε πράγματα και θαύματα με τη Νόριτς, πέτυχε δύο συνεχόμενες ανόδους και πέρσι την διατήρησε άνετα στην Πρέμιερ παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο και κοντράροντας τους πάντες στην κατηγορία. Πολύ ελπιδοφόρος, η Βίλα είναι η πρώτη προαγωγή του και αν πετύχει θα φτάσει ψηλότερα, όντας μόλις 42 ετών.

Συμπέρασμα: Χειρότερα από πέρυσι αποκλείεται να πάει η Άστον Βίλα, και αυτό θα μετρήσει υπέρ του Λάμπερτ που δεν θα έχει γκρίνια από το πρώτο στραβό αποτέλεσμα. Περιμένουμε καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο (με πολλά over) και ένα πλασάρισμα κοντά στη δεκάδα.

ΚΠΡ: Μεγάλες προσδοκίες

Μεταγραφές:
Πήρε:
Χόιλετ, Νέλσεν, Τζόνσον, Γκριν, Φάμπιο (δανεικός), Παρκ (3,1 εκ.)
Έδωσε: Μπουζάκι, Κένι (500 χιλ.), Χολ, Γκάμπιντον, Σίτου, Ράματζ, Χέλκγουσον.

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο τη σωτηρία, δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κατηγορίας, το Γενάρη απέλυσε τον Γουόρνοκ για να φέρει τον Χιούζ και μαζί του τους Σισέ, Ζαμόρα, που της έδωσαν επιθετικές λύσεις και με 5/5 στο τέλος εντός έδρας πέτυχε την παραμονή, παρά την ήττα της στο φινάλε από την Σίτι.

Μπορεί πέρυσι να σώθηκε στο τέλος, αλλά η φετινή σεζόν ξεκινάει με μεγάλες φιλοδοξίες για την ΚΠΡ, που ενισχύθηκε εντυπωσιακά στο μεταγραφικό παζάρι και δείχνει ικανή να αποφύγει τις περιπέτειες και γιατί όχι να τερματίσει στην πρώτη δεκάδα της Πρέμιερ. Η κάνουλα των χρημάτων δεν έκλεισε για τον τεχνικό των Ρέιντζερς Μαρκ Χιούζ, που στο ταλαντούχο περσινό ρόστερ πρόσθεσε τους Γκριν (κίπερ), Φάμπιο (μπακ), Παρκ, Χόιλετ (μέσοι) και Τζόνσον, ποδοσφαιριστές ικανούς να την ανεβάσουν επίπεδο άμεσα, ενώ αναμένεται να υπογράψει και ο Μποσίνγουα.

Την περιμένουμε φέτος πιο σφιχτή πίσω, αφού ο Χιούζ είχε περισσότερο χρόνο να δουλέψει τη φιλοσοφία του, ήταν εντυπωσιακή στα φιλικά που έδωσε παραμένοντας αήττητη, θα την δούμε με 4-4-2 και δίδυμο Σισέ-Ζαμόρα ή 4-4-1-1 με τον Τάαραμπτ σε ρόλο επιτελικού.

Προπονητής: Μαρκ Χιούζ (2012) Είχε σχετική επιτυχία όπου και αν δοκιμάστηκε προπονητικά, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχει στεριώσει σε μια ομάδα. Οι ομάδες του παίζουν άμυνα, στην ΚΠΡ έχει από πίσω μια διοίκηση που μπορεί να ου προσφέρει τα χρήματα για να φτιάξει την ομάδα της αρεσκείας του.

Συμπέρασμα: Εντυπωσιακά ενισχυμένη η ΚΠΡ, λογικά φέτος θα αποφύγει τα καρδιοχτύπια και θα τερματίσει λίγο κάτω από το πρώτο μισό της βαθμολογίας, χτίζοντας την ομάδα που θα προσπαθήσει στα επόμενα χρόνια για το βήμα παραπάνω.

Ρέντινγκ: Μπορεί να καθιερωθεί

Μεταγραφές:
Πήρε:
ΜακΛίρι, Μαριάπα (3,8 εκ.), Γκάντερ (3 εκ.), Γκάθρι, Πογκρέμπνιακ, Σόρεϊ
Έδωσε: Μάνσετ, Γκρίφιν, Λοκ, Τσούκα, Αντόνιο (900 χιλ.)

Τι έκανε πέρυσι: Βρίσκοντας ρυθμό από τον Νοέμβρη και μετά η Ρέντινγκ με αργά αλλά σταθερά βήματα (και πολλές νίκες με μηδέν παθητικό) σκαρφάλωνε τις θέσεις στην βαθμολογία της Τσάμπιονσιπ, καταφέρνοντας τελικά να κερδίσει το πρωτάθλημα και την άνοδο στην κορυφαία αγγλική κατηγορία. Τελείωσε το πρωτάθλημα με 16 τέρματα λιγότερα από την δευτεραθλήτρια Σαουθάμπτον, αλλά με 41 τέρματα παθητικό είχε την καλύτερη αμυντική επίδοση της κατηγορίας.

Σύλλογος με εξαιρετική οικονομική κατάσταση, με τον Ρώσο μεγιστάνα Άντον Ζινγκάρεβιτς να έχει πλέον στην κατοχή του  το 51% των μετοχών των “βασιλικών”, οι οποίοι ενισχύθηκαν εντυπωσιακά στο μεταγραφικό παζάρι με τους Πογκρέμπνιακ (φορ), ΜακΛίρι, Γκάθρι (μέσοι),  Σόρι, Γκάντερ, Μαριάπα (αμυντικοί) που μπορούν να τους κρατήσουν με άνεση στην Πρέμιερ, ενώ δεν έχασαν κανένα από τα βασικά στελέχη της ομάδας που έφερε την άνοδο.

Προπονητής: Μπράιαν ΜακΝτέρμοτ (2009) Επί χρόνια σκάουτερ των “βασιλικών”, ανέλαβε σαν υπηρεσιακός μετά την απόλυση του Μπρένταν Ρότζερς και από τότε οδηγεί την ομάδα, φτάνοντας πέρυσι στο πρωτάθλημα και την άνοδο. Παίζει καθαρό 4-4-2.

Συμπέρασμα: Κράτησε τον περσινό κορμό της η Ρέντινγκ, μπολιάζοντας τον με παίχτες με αξία και εμπειρία. Ο ΜακΝτέρμποτ στον πάγκο εμπνέει εμπιστοσύνη, περιμένουμε τη Ρέντινγκ να περάσιε το τεστ τηε μετάβασης στην Πρέμιερ και να σωθεί εύκολα ή δύσκολα. Υπάρχει αξία στο 1,90 του head2head της με τη Σαουθάμπτον, δηλαδή στο ποια ομάδα θα τερματίσει ψηλότερα στη βαθμολογία.

Σαουθάμπτον: Μπαμ με Γκαστόν Ραμίρεζ

Μεταγραφές:
Πήρε:
Γκαστόν Ραμίρεζ (άγνωστο), Ροντίγκεζ (8,65 εκ.), Ντέιβις (1 εκ.), Κλάιν (3,2 εκ.)
Έδωσε: Κόνολι, Τζαϊντί, Ντομπλ, Χολμς, Χάρνιτνγκ

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποιώντας εξαιρετική χρονιά, έχοντας σαν προπύργιο το Σεντ Μέρις όπου μέτρησε 16-4-3, η Σαουθάμπτον πέτυχε τη δεύτερη συνεχόμενη άνοδο και μόλις δύο χρόνια από τον ντροπιαστικό υποβιβασμό της στη Λιγκ 1 επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια. Από την αρχή στις πρώτες θέσεις, δεν έχασε το κουράγιο της σε κανένα σημείο της σεζόν και προβιβάσθηκε δίκαια.

Ο στόχος της επιστροφής στην Πρέμιερ επετεύχθη για τους “Αγίους”, τώρα τους περιμένει το ακόμα πιο δύσκολο έργο της παραμονής. Ο αρχιτέκτονας των δύο συνεχόμενων ανόδων αλλά πρωτάρης στην Πρέμιερ Νάιτζελ Άντκινς συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας, με την διοίκηση να δαπανεί ως τώρα 13 εκ. ευρώ για μεταγραφές, ποσό που αναμένεται να εκτοξευτεί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον εξαιρετικό 21χρονο μεσοεπιθετικό της Μπολόνια Γκαστόν Ραμίρεζ, που ήθελαν Λίβερπουλ και Ίντερ. Κλάιν (μπακ) και Ροντρίγκεζ (φορ) ήταν παίχτες που ξεχώρισαν στην Τσάμπιονσιπ, αλλά δεν έχουν δώσει διαπιστευτήρια στο υψηλότερο επίπεδο.

 

Προπονητής: Νάιτζελ Άντκινς (2010) Σε έξι χρόνια προπονητικής έχει πανηγυρίσει τέσσερις ανόδους, αλλά για πρώτη φορά παίρνει γεύση από Πρέμιερ. Αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο, πέρυσι η Σαουθάμπτον είχε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας, αλλά δεν παραμελεί τα μετόπισθεν.

Συμπέρασμα: Δύσκολη χρονιά για τη Σαουθάμπτον, που θα στηριχτεί στην ομοιογένεια του ρόστερ της αλλά και στην ισχυρή της έδρα για να σώσει την κατηγορία. Η λογική λέει ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για την παραμονή, αλλά η μεταγραφή του Γκαστόν Ραμίρεζ είναι ικανή να αλλάξει τη μοίρα της.

Γουέστ Χαμ: Ο Άλαρνταϊς ξέρει

Μεταγραφές:
Πήρε: Ντιαμέ, Χέντερσον (745 χιλ.), Γιασκελάινεν, ΜακΚάρτνεϊ, Μάιγκα (6 εκ.), Σπίγκελ (άγνωστο), Κόλινς (3,2 εκ.), Ντιαρά (2,5 εκ.)
Έδωσε: Μποφίν, Μπαρέρα (άγνωστο), Νουμπλ, Γκριν, Ντιόπ, Φαγιέ, Κάριου, Φομπέρ

Τι έκανε πέρυσι: Παρά την παρουσία του “Big Sam” Άλαρνταϊς στον πάγκο και το ρόστερ της που ήταν το καλύτερο στην κατηγορία η Γουέστ Χαμ κατάφερε να πάρει το εισιτήριο της ανόδου μόνο μέσα από τη διαδικασία των πλέι-οφ, αφού στο τέλος λιγοψύχησε, αδυνατώντας να καθαρίσει τα εύκολα παιχνίδια στην έδρα της.

Έστω και δια πυρός και σιδήρου η Γουέστ Χαμ κατάφερε να επιστρέψει άμεσα στην Πρέμιερ, με τους διοικούντες της ομάδας να προσπαθούν να μετακομίσουν τα “σφυριά” στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου από την επόμενη σεζόν, κάτι που για να είναι οικονομικά βιώσιμο θα πρέπει η ομάδα να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.

Αν τα καταφέρει η Γουέστ Χαμ μπορεί να ανέβει επίπεδο, γι αυτό η φετινή σεζόν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο Άλαρνταϊς δεν απολαμβάνει της απόλυτης αφοσίωσης των φίλων της ομάδας, αφού το ποδόσφαιρο που παίζουν οι ομάδες του ποτέ δεν ήταν το ελκυστικότερο και αν δεν συνδυάζεται με αποτελέσματα φέρνει γκρίνια.

Μεταγραφικά μέχρι στιγμής έχει κινηθεί σε ρηχά νερά, με τους Ντιαρά (αμ. μέσος) και Μάιγκα (φορ) να ξεχωρίζουν. Ο δεύτερος είναι εξαιρετικά ταλαντούχος αλλά δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στο προηγούμενο κλαμπ του, τη Σοσό, οπότε η απόκτηση του έχει μεγάλη δόση ρίσκου.

Προπονητής: Σαμ Άλαρνταϊς (2011) Ο Big Sam του αγγλικού ποδοσφαίρου, οι ομάδες του είναι χοντρόπετσες όσο και ο ίδιος, αρέσκονται στο physical game και παρότι δεν αποδίδουν καλό ποδόσφαιρο κερδίζουν. Επιτυχημένα τα περάσματα του από Μπόλτον και Μπλάκμπερν, έχει συνηθίσει να ζει με την πίεση της παραμονής.

Συμπέρασμα: Χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση το ρόστερ της, αλλά αν αυτή επιτευχθεί (όπως αναμένεται) ο Άλαρνταϊς μπορεί να την κρατήσει στην Πρέμιερ, όμως μέχρι εκεί.