Ιστορικό της νίκης


Μία αναδρομή στο παρελθών είναι ικανή να μας κάνει να καταλάβουμε ότι το χθεσινό σκορ 5-3 κάνει το παιχνίδι να συγκαταλέγεται στα 5 πιο απλόχερα σε θέαμα, όχι μόνο του θεσμού της Ασπίδας της ΚΟΠ αλλά και στην Ασπίδα Στυλιανάκη και Πάκκου όπως ονομαζότανε η ασπίδα πιο πριν.

Σας παρουσιάζουμε τα 4 πιο μεγάλα σκορ στα ιστορικά:

1. Το πιο μεγάλο σκορ στα ιστορικά είναι το 5-5 στο παιχνίδι του αποέλ με τον απόλλωνα το 1986, όπου επικράτησε το αποέλ 6-5 στα πέναλτι και πήρε την ασπίδα του Στυλιανάκη.

2. Δεύτερο στη λίστα είναι το αποέλ – ανόρθωση με το 6-3, σαν και χθες 18/8 το 2002.

3. Τρίτο μεγαλύτερο σκορ όλων των εποχών το χθεσινό 5-3 που χρειάστηκε τη βοήθεια της διαιτησίας, αλλιώς θα μιλούσαμε για το 5 ή 6 -1, ένα σκορ που θα άρμοζε στο αελάκι απέναντι στην ομάδα μας.

4. Τελευταίο στη λίστα μας το τσετίν καγιά – αποέλ και το 5-2. Οι 2 ομάδες συγκρούστηκαν το 1951 για την πρώτη ασπίδα όλων των εποχών, την ασπίδα Πάκκου. Η τουρκοκυπριακή ομάδα συνέτριψε τους “έλληνες” με 5-2 αφήνοντας το τρόπαιο στην Κύπρο.

Στο νούμερο 5 βρίσκεται και η ομάδα μας αλλά δεν θα μπει γιατί δεν είναι μία ομάδα που έχει το συγκεκριμένο σκορ.

Ο θεσμός της ασπίδας ξεκίνησε το 1951 με την Ασπίδα Πάκκου όπου και τελείωσε το 1968. Η ασπίδα αυτή ανήκει στην Τσετίν Καγιά αφού την κατέκτησε 3 φορές, περισσότερες από τον καθένα, έτσι με το τέλος του θεσμού παραδόθηκε στην Τουρκοκυπριακή ομάδα και στολίζει την τροπαιοθήκη της.

Ο θεσμός με μια μακροχρόνια διακοπή συνεχίστηκε το 1979 με την Ασπίδα Στυλιανάκη μέχρι το 1988. Η ομάδα μας με 7 φορές νικήτρια του θεσμού, έχει στην τροπαιοθήκη της τη συγκεκριμένη ασπίδα.  Να αναφέρουμε ότι η ομάδα μας είναι η μόνη ομάδα που το σήκωσε 5 φορές στη σειρά (1979-1983).

Ο θεσμός της Κοπ (που ισχύει μέχρι και σήμερα) ανά 10 χρόνια δίνει την ασπίδα στην ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις. Την πρώτη 10ετία την ασπίδα πήρε το αποέλ με 1 κατάκτηση περισσότερη από την ομάδα μας, ενώ για τη 2η δεκαετία η ασπίδα δόθηκε σε 3 ομάδες (ΟΜΟΝΟΙΑ, αποέλ, ανόρθωση) αφού είχαν όλες από 3 κατακτήσεις.

Τώρα διανύουμε την 3η δεκαετία του θεσμού και η ομάδα μας χθες ισοφάρισε τον αιώνιο αντίπαλο σε 2 τίτλους αφού μοιραστήκανε τα 4 παιχνίδια του θεσμού. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε και αυτή την ασπίδα αν και γνωρίζουμε όλοι πως θα είναι δύσκολο, αν αναλογιστούμε τον τρόπο που το αποέλ πήρε πέρσι τον τίτλο της νικήτριας ομάδας στην ασπίδα.

ΥΓ- Αυτό είναι ιστορία !!