Βήμα Φιλάθλου: Και η στατιστική μαζί μας!


Βήμα Φιλάθλου

Υπάρχει στο υποσυνείδητο πολλών ότι είναι προτιμότερο να παίζεις το πρώτο ματς εκτός, έτσι ώστε στο δεύτερο παιχνίδι στην έδρα σου να ξέρεις τι σκορ πρέπει να κυνηγήσεις. Αλήθεια όμως, ποσό πραγματικά επηρεάζει η κλήρωση.

Έκανα μια σύντομη ερευνά, χρησιμοποιώντας ως δεδομένα όλα τα προκριματικά παιχνίδια μεταξύ του 2008-2012, συμπεριλαμβάνοντας και τα τελευταία προκριματικά στον δεύτερο γύρο του Γιουροπα Λιγκ. Να σημειώσω ότι αυτή είναι η δουλεία μου, σπούδασα στατιστική. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούσαν να δημοσιευτούν στα πουλημένα κυπριακά σαιτ, αλλά δεν τους γουστάρω καθόλου να κερδίσουν χρήματα από τον κόπο μου, έτσι τα δίνω απλόχερα στους φίλους της Θύρας 9. Η επεξήγηση γίνεται όσο πιο σύντομα και όσο πιο απλά.

Τα δεδομένα λοιπόν, αποτελούνται από 1194 παιχνίδια στα τελευταία 4 χρόνια! Με τόσους μεγάλους αριθμούς, η επιρροή της τύχης μειώνετε. Στις 597 διπλές αναμετρήσεις λοιπόν που έγιναν μεταξύ 1194 ομάδων, θα έπρεπε να προκριθούν περίπου 298 με 299 ομάδες που έπαιζαν στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους, και ο ίδιος αριθμός των ομάδων που έπαιζαν εκτός έδρας. Παρόλα αυτά, βλέπουμε πως στο συνολικό επίπεδο, πέρανε 282 ομάδες που παίζουν έδρα (το πρώτο παιχνίδι) και 315 που παίζουν εκτός. Σε ποσοστά αντιστοιχεί 47% με 53%.

Βάζοντας το μικροσκόπιο στα δεδομένα, έχω χωρίσει τα παιχνίδια σε ομάδες, ανάλογα με την διάφορα των τερμάτων και στα δυο παιχνίδια. Αυτό έγινε επειδή σε μερικές κληρώσεις είναι αδύνατον να παίξει ρολό η έδρα του πρώτου παιχνιδιού. Μιλάμε για κληρώσεις όπως Besa Kavaje-Ολυμπιακός με σκορ 0-5  και 6-1 ή Ομόνοια-HB με σκορ 4-0 και 1-4, που όπου και να παιζόταν το πρώτο παιχνίδι, η αδύνατη ομάδα ήταν ήδη καταδικασμένη.

Από τις 597 λοιπόν διπλές αναμετρήσεις οι 161 κρίθηκαν στο ένα τέρμα διαφορά. Και το φανταστικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως 66 ομάδες προκρίθηκαν από εκείνες που έπαιζαν πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους σε αντίθεση με τις 95 που έπαιζαν εκτός έδρας!! Σε ποσοστό αυτό αναλογεί 41% με 59%. Δηλαδή, αν η κλήρωση βγάλει δυο θεωρητικά ισοδύναμες ομάδες που το συνολικό σκορ θα έχει διαφορά ένα τέρμα, τότε η ομάδα που παίζει εκτός έδρας το πρώτο παιχνίδι έχει 6/10 πιθανότητες να περάσει!

Ας το κάνουμε λοιπόν όπως το 2009 με την ΑΕΚ Αθηνών και να περάσουμε πανηγυρικά στην επομένη φάση. Η ομάδα μας είναι δυνατή, η κερκίδα μας συγκλονιστική και η κλήρωση μας δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Ομονοια εσύ, εσύ θα προκριθείς!


Φιλιππος | Βήμα Φιλάθλου | [email protected]