Επιτέλους διαφάνεια από την FIFA


Την χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο ενέκρινε την Πέμπτη (5/7) το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ.

Η απόφαση αφορά την χρήση τεχνολογίας στη γραμμή τέρματος, προκειμένου οι διαιτητές να είναι σίγουροι αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι.

Δύο συστήματα, το «Hawk-Eye» και το «GoalRef» πληρούν τα κριτήρια της FIFA και θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή της απόφασης.

Το «Hawk–Eye» λειτουργεί με την εγκατάσταση έξι καμερών κοντά στο τέρμα οι οποίες θα παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της μπάλας.

Αν η μπάλα περάσει τη γραμμή, σε διάστημα ενός δευτερολέπτου, ο διαιτητής θα ειδοποιηθεί μέσω ειδικού ρολογιού που θα έχει στο χέρι του, για να ξέρει αν θα κατακυρώσει το γκολ ή όχι.

To «GoalRef» λειτουργεί με την εμφύτευση μικροτσίπ στην μπάλα και την ταυτόχρονη χρήση μαγνητικών κυμάτων κοντά στην εστία τέρματος. Το σύστημα εντοπίζει οποιεσδήποτε αλλαγές στα μαγνητικά κύματα εντός και εκτός εστίας και μπορεί να καταδείξει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι.

Ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ, σχολιάζοντας την απόφαση για χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, έκανε λόγω για «ιστορική απόφαση».
«Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή την απόφαση. Η 5η Ιουλίου είναι ιστορική ημέρα για το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να πηγαίνεις μπροστά, να προοδεύεις. Είναι μια σύγχρονη και παράλληλα σημαντική απόφαση η οποία βοηθά στην επίτευξη του αντικειμενικού στόχου του ποδοσφαίρου που δεν είναι άλλος από το να πετυχαίνεις τέρματα» δήλωσε ο κ. Μπλάτερ.

Ο πρόεδρος της FIFA ξεκαθάρισε πως η τεχνολογία δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για τη λήψη οποιασδήποτε άλλης απόφασης στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, παρά μόνο στη γραμμή τέρματος.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπλάτερ, στόχος της FIFA είναι αυτό το σύστημα να εφαρμοστεί πλήρως στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2014.

Θα εφαρμοστεί σε δοκιμαστική φάση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Συλλόγων το Δεκέμβριο του 2012 και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το καλοκαίρι του 2013 στη Βραζιλία.