Υπάρχουν ομάδες που είναι βατές
- Δημοσιεύθηκε: 04/06/2012
Η ανάλυση που ακολουθεί των πιθανών αντιπάλων στο Γιουρόπα Λιγκ της Ομόνοιας (στον γ΄ προκριματικό), του αποέλ και της ανόρθωσης (σε β΄ και γ΄ προκριματικό), φανερώνει την κρισιμότητα για μία ομάδα –που έχει στόχο την είσοδο στους ομίλους– να είναι ισχυρή στις κληρώσεις.
Το «τριφύλλι», που βρίσκεται σε αναμονή αν θα ανεβεί τελικά στους ισχυρούς, όπως είναι σήμερα τα δεδομένα ενδέχεται να κληθεί να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή πορεία ακόμη και κόντρα σε Ίντερ ή Λίβερπουλ, τη στιγμή που για αποέλ και ανόρθωση η χειρότερη περίπτωση, στον ίδιο γ΄ προκριματικό, είναι η… Σλόβαν και η Ραπίντ.
Το άρθρο είναι του Ηρόδοτου Μιλτιάδους και πρωτοδιμοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή
ΟΜΟΝΟΙΑ
Αν τελικά μείνει στο γκρουπ των ανίσχυρων του γ΄ προκριματικού, δεν θα είναι όλα μαύρα. Υπάρχουν ομάδες που είναι βατές, ενώ οι ελπίδες για πρόκριση θα εκμηδενιστούν μόνο αν η κληρωτίδα βγάλει μία από τις πέντε απαγορευτικές.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ
Ίντερ (Ιταλία)
Λίβερπουλ (Αγγλία)
Μαρσέιγ (Γαλλία)
Αθλέτικ (Ισπανία)
Ανόβερο (Γερμανία)
ΔΥΣΚΟΛΕΣ
Τβέντε (Ολλανδία) *
Βγαίνει στην Ευρώπη ως ομάδα Fair Play, έτσι ξεκινά νωρίς, από τον α΄ προκριματικό. Η ομάδα του Στιβ Μακλάρεν είναι έμπειρη στην Ευρώπη. Πέρσι έφτασε στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Αρχισκόρερ ο Λουκ ντε Γιονγκ με 25 γκολ τη σεζόν 2011-12.
Χέρενφεν (Ολλανδία)
Τερμάτισε 5η και βγήκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2009-10 όταν έπαιξε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο 22χρονος Ολλανδός Μπας Ντοστ πέτυχε 32 γκολ και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Ερεντιβίζιε.
Γκενκ (Βέλγιο)
5η στην κανονική περίοδο, τερμάτισε 3η στα πλέι-οφ, πίσω από Άντερλεχτ και Μπριζ. Τη σεζόν 2011-12, ως πρωταθλήτρια, έπαιξε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Μαρίτιμο (Πορτογαλία)
Πήρε την 5η θέση, 25 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Πόρτο. Η τελευταία ευρωπαϊκή παρουσία ήταν τη σεζόν 2010-11, όταν αποκλείστηκε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ από την ΜΠΑΤΕ.
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) **
Η ομάδα του Ρόμπερτ Προσινέτσκι τερμάτισε δώδεκα βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Παρτίζαν. Μετά τον αποέλ τη σεζόν 2008-09, η ομάδα του Βελιγραδίου αποκλείστηκε διαδοχικά από Σλάβια Πράγας, Σλόβαν και πέρσι από τη Ρεν στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.
Ντιναμό Μόσχας (Ρωσίας)
Φιναλίστ στον τελικό του κυπέλλου (έχασε από τη Ρουμπίν) και 4η στο πρωτάθλημα, τρεις βαθμούς πίσω από τη Σπαρτάκ Μόσχας που βγαίνει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Αντρέι Βορονίν και Κέβιν Κιράνι ξεχωρίζουν από το ρόστερ της.
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) **
Έμπειρη ομάδα στην Ευρώπη, τη σεζόν 2010-11 έπαιξε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη σεζόν 2011-12 τερμάτισε δύο βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Λίμπερετς, ενώ έχασε στον τελικό του κυπέλλου από τη Σίγκμα Όλομουτς.
Στεάουα (Ρουμανία)
Με σταθερή παρουσία σε ευρωπαϊκούς Ομίλους. Τα τελευταία τρία χρόνια παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ και τα τρία χρόνια πριν από αυτό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο εγχώριο πρωτάθλημα πήρε την 3η θέση, τρεις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Κλουζ.
ΠΑΟΚ (Ελλάδα)
Εδώ και δύο χρόνια παίζει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, το 2011-12 αποκλείστηκε στους «32» από την Ουντινέζε. Στο πρόσφατο πρωτάθλημα μπήκε 3ος στα πλέι-οφ, αλλά υποχώρησε στην 5η θέση.
Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία)
Γνώριμη στην Κύπρο από τις κόντρες με ΑΠΟΠ/Κινύρα (2009) και ανόρθωση (2008). Τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους, αλλά έχασε τις ελπίδες της στην ήττα από τη Σάλτσμπουργκ στις αρχές Μαΐου στο ντέρμπι κορυφής.
Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) *
Μετά από 11 αγωνιστικές, η ομάδα του Τρόντχαϊμ είναι στην 5η θέση με 18 βαθμούς, επτά πίσω από τη Μόλντε. Αν και ομάδα με όνομα στην Ευρώπη, πέρσι την έπαθε απέναντι στην ΑΕΚ στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ.
Μέταλουργκ Ντόνετσκ (Ουκρανία) **
Βγήκε στην Ευρώπη ως φιναλίστ κυπέλλου – έχασε από την συμπολίτισσα Σαχτάρ στην παράταση, η οποία όμως θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρωτάθλημα της σεζόν 2011-12 τερμάτισε χαμηλά, μόλις στην 7η θέση, 37 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Σαχτάρ.
Γκεντ (Βέλγιο) **
Υπό την καθοδήγηση του Τροντ Σόλιντ, πήρε την 3η θέση στη ρέγκιουλαρ σίζον και την 4η μετά τη β΄ φάση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί διπλούς αγώνες με τη Σερκλ Μπριζ για να βγει στην Ευρώπη. Η Γκεντ έχασε τον περσινό πρώτο της σκόρερ (10 γκολ), Ελιμανέ Κουλιμπαλί, ο οποίος πήγε στην Μπέερσοτ.
Άνζι Μαχάτσκαλα (Ρωσία) **
Η ανερχόμενη δύναμη στη Ρωσία, η ομάδα από το Νταγκεστάν διαθέτει αρκετό χρήμα για να φέρει προπονητή τον Γκους Χίντινκ και παίκτες όπως οι Σάμουελ Ετό και Ρομπέρτο Κάρλος. Το 2011-12 τερμάτισε στην 5η θέση.
Φίτεσε (Ολλανδία) **
Πήρε την 7η θέση στο πρωτάθλημα του 2011-12 και χρειάστηκε να περάσει από τη διαδικασία των πλέι-οφ για να βγει στην Ευρώπη. Η τελευταία ευρωπαϊκή συμμετοχή ήταν τη σεζόν 2002-03 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο ρόστερ βρίσκεται ο Νίκι Χοφς που έπαιξε στην ΑΕΛ.
ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ
Έλφσμποργκ (Σουηδία) *
Ξεκίνησε φορτσάτη τη σεζόν 2012, αφού είναι 1η μετά από 12 αγώνες με 30 βαθμούς, οκτώ περισσότερους από τη δεύτερη Μάλμε. Πρώτος σκόρερ είναι ο Στέφαν Ισιζάκι με έξι γκολ, ενώ μεγάλη εμπειρία φέρνει ο 35χρονος Άντερς Σβένσον, με 124 συμμετοχές με τη Σουηδία.
ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) **
Έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική στο ματς κορυφής με το Λουντόγκορετς. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Αλούσιο Μοράες με 16 γκολ, ενώ στο βουλγάρικο κλαμπ αγωνιζόταν από τον Ιανουάριο και ο Τζόνγκο Πρίσο.
Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) **
Τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα, οκτώ βαθμούς πίσω από την Λουντόγκορετς. Σ’ αυτήν έπαιζε ο Τόνι Κάλβο της ανόρθωσης, τον Φεβρουάριο πήγε στη Λέφσκι ο Κριστοβάο Ράμος, ενώ στην ομάδα της Σόφιας παίζει και ο Χρίστο Γιόβοφ που πέρασε από τον Απόλλωνα.
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) **
Κυπελλούχος το 2011-12 αφού κέρδισε στον τελικό με 3-0 τη Ρουχ Χορζόφ. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε 3η, τρεις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Σλασκ, αλλά έχασε τον τίτλο μέσα από τα χέρια της στις τελευταίες αγωνιστικές. Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε έφτασε μέχρι τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τη Σπόρτινγκ.
Πλζεν (Τσεχία) **
Με εμπειρία από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου πέρσι κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Μίλαν και ΜΠΑΤΕ τερμάτισε 3η. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε 3η, τρεις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Σλόβαν. Ο Μάρεκ Μπακός με 16 γκολ βγήκε δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα.
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) **
Τερμάτισε στην 3η θέση της σεζόν 2011-12, 23 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Βασιλεία. Πρώτος σκόρερ της ομάδας της Βέρνης με εννιά γκολ (και τρίτος στο πρωτάθλημα) ο Εμάνουελ Μαϊούκα από τη Ζάμπια, ο οποίος κατέκτησε τον Ιανουάριο το Κύπελλο Εθνών Αφρικής.
Λεχ Πόζναν (Πολωνία) *
Πήρε την 4η θέση στο πρωτάθλημα, τέσσερεις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Σλασκ. Στο ρόστερ της βρισκόταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με 22 γκολ, Λετονός Αρτιόμς Ρούντνεφς, ο οποίος από το καλοκαίρι συνεχίζει στο Αμβούργο.
* Ξεκινά στον α΄ προκριματικό.
** Ξεκινά στον β΄ προκριματικό.
αποέλ-ανόρθωση
Οι δύο ομάδες θα είναι δυνατοί σε όλους τους προκριματικούς γύρους του Γιουρόπα Λιγκ, έτσι μοιράζονται τους ίδιους πιθανούς αντιπάλους. Στον β΄ προκριματικό οι «παγίδες» είναι λίγες και μάλλον δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενώ και στον γ΄ προκριματικό οι επικίνδυνες ομάδες δεν δείχνουν τόσο τρομακτικές.
ΟΙ «ΠΑΓΙΔΕΣ» ΤΟΥ Β΄ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΥ
Σεντ Τζόνστον (Σκωτία)
Από σπόντα βγήκε στην Ευρώπη, αφού ο αποκλεισμός της 2ης Ρέιντζερς από το Τσάμπιονς Λιγκ λόγω μη αδειοδότησης από την UEFA και η κατάκτηση του κυπέλλου από την 5η στο πρωτάθλημα Χαρτς, έφερε την 6η Σεντ Τζόνσον στο Γιουρόπα Λιγκ. Η τελευταία της ευρωπαϊκή συμμετοχή ήταν το 1999 και από τότε έπαιξε επτά φορές στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, πριν επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ για τη σεζόν 2009-10.
ΦΚ Σένιτσα (Σλοβακία) *
Πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο ως φιναλίστ του κυπέλλου (έχασε 3-2 στην παράταση από την πρωταθλήτρια Ζίλινα). Τερμάτισε 4η, δέκα βαθμούς πίσω από τη Ζίλινα. Στο Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2011-12 αποκλείστηκε στον γ΄ προκριματικό από την Σάλτσμπουργκ.
Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (Βουλγαρία)
Η ομάδα που πανηγύρισε περισσότερο απ’ όλους (πέρα από τους οπαδούς της πρωταθλήτριας) την κατάκτηση του τίτλου από τη Λουντόγκορετς. Αυτό επειδή ως φιναλίστ του κυπέλλου (το οποίο κατέκτησε η Λουντόγκορετς), χρειαζόταν την τελευταία να κάνει το νταμπλ για να βγει στην Ευρώπη, όπως και έγινε. Τερμάτισε 6η στο πρωτάθλημα.
Βιντεότον (Ουγγαρία)
Με τον Νεμάνια Νίκολιτς να πετυχαίνει 19 γκολ (δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα), η Βιντεότον πήρε τη 2η θέση, οκτώ βαθμούς πίσω από την Ντέμπρετσεν. Στην ομάδα παίζει ο Άλβαρο Μπράτσι που πέρασε από την ανόρθωση, καθώς και ο Σάντορ Τόργκελε που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο ως αντικαταστάτης του Αντρέ Άλβες.
Η λίστα όλων των πιθανών αντιπάλων στον β΄ προκριματικό:
Σεντ Τζόνστον (Σκωτία)
ΦΚ Σένιτσα (Σλοβακία) *
Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (Βουλγαρία)
Βιντεότον (Ουγγαρία)
Χόνβεντ (Ουγγαρία) *
ΝΚ Όσιγιεκ (Κροατία) *
Κουπς (Φινλανδία) *
Ίντερ Τούρκου (Φινλανδία)
Μίπα-47 (Φινλανδία) *
Λεβάντια (Εσθονία) *
Ζαλγκίρις Βίλνιους (Λιθουανία)
Σουντούβα (Λιθουανία) *
ΦΚ Γιαγκοντίνα (Σερβία) *
Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) *
Πιουνίκ (Αρμενία) *
Ολίμπι Ρουστάβι (Γεωργία) *
Ντίλα Γκόρι (Γεωργία)
Ναφτάν Νοβοπόλοτσκ (Λευκορωσία)
Σαχτιόρ Σαλιγκόρσκ (Λευκορωσία)
Μέταλουργκς Λιεπάγια (Λετονία) *
Μποέμιανς (Ιρλανδία) *
Χάφναρφγιορντούρ (Ισλανδία) *
Ντάσια Τσισινάου (Μολδαβία) *
ΦΚ Μπόρατς Μπάνια Λούκα (Βοσνία) *
ΦΚ Σαράγιεβο (Βοσνία) *
Σιρόκι (Βοσνία)
Μπανγκόρ Σίτι (Ουαλία) *
Σκόντο Ρίγα (Λετονία)
ΣΚ Τίρανα (Αλβανία) *
Σλίγκο Ρόβερς (Ιρλανδία)
Ρούνταρ (Μαυροβούνιο) *
Ρενόβα (Σκόπια) *
Σκέντια (Σκόπια) *
Μπιρκιρκάρα (Μάλτα) *
ΦΚ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) *
Χαζάρ Λένκοραν (Αζερμπαϊτζάν) *
Ίντερ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) *
Μιλσάμι Ορχέι (Μολδαβία)
Ντίφερντανζ (Λουξεμβούργο) *
Στρέιμουρ (Νησιά Φαρόε) *
Γ΄ προκριματικό
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ
Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία) **
Γνωστή από τις αναμετρήσεις της πέρσι με τον αποέλ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη συνέχεια απέκλεισε τη Λάτσιο στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Πρώτος σκόρερ, που τερμάτισε στην 3η θέση (οκτώ βαθμούς από τη Ζίλινα), ήταν ο Γιούραϊ Χάλεναρ με 15 γκολ.
Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία) **
Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, υιού του Μιρτσέα της Σαχτάρ, πήρε την 4η θέση στο πρωτάθλημα, επτά βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Κλουζ, ενώ έχασε και στον τελικό του κυπέλλου από τη Ντιναμό.
Χάιντουκ (Κροατία) **
Με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ να κυριαρχεί, η Χάιντουκ περιορίστηκε στη 2η θέση, 21 ολόκληρους βαθμούς πίσω από την πρώτη. Ο Άντε Βούκουσιτς πέτυχε 12 γκολ και αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ.
Νταντί Γιουνάιτεντ (Σκωτία)
Παίζει σχεδόν κάθε χρόνο στην Ευρώπη, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Τη σεζόν 2011-12 πήρε την 4η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ. Το ρόστερ της αποτελείται από Βρετανούς και Ιρλανδούς, καθώς και δύο Σλοβάκους.
ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ
Άρσεναλ Κιέβου (Ουκρανία)
Ομάδα χωρίς ευρωπαϊκή εμπειρία, αφού συμμετείχε για τελευταία φορά σε διεθνή διοργάνωση το 2001-02 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τη σεζόν 2011-12 τερμάτισε 5η, η καλύτερη επίδοση μετά το 2003.
Αντμίρα Βάκερ (Αυστρία) **
Η μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν 2011-12 στην Αυστρία. Αν και νεοφώτιστη, πήρε την 3η θέση και βγήκε Γιουρόπα Λιγκ. Η τελευταία ευρωπαϊκή συμμετοχή της ομάδας ήταν τη σεζόν 1994-95 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
ΦΚ Ακτόμπε (Καζακστάν) *
Είναι 7η στο εν εξελίξει πρωτάθλημα, με 17 βαθμούς, εννέα πίσω από την πρωτοπόρο Τόμπολ. Πρώτοι σκόρερ με τρία γκολ είναι οι Μπράνα Ίλιτς και Μάρατ Καϊρούλιν.
Ρουχ Χορζόφ (Πολωνία) **
Έχασε το πρωτάθλημα για ένα βαθμό, τερματίζοντας δεύτερη πίσω από τη Σλασκ, ενώ ηττήθηκε και στον τελικό του κυπέλλου από τη Λέγκια με 3-0. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Αρκάντιους Πίεχ με 12 γκολ.
Σεντ Πάτρικς (Ιρλανδία) *
Στο πρωτάθλημα της Ιρλανδίας είναι στην 3η θέση μετά από 13 αγωνιστικές, οκτώ βαθμούς πίσω από τη Σλίγκο. Ο Κρις Φέιγκαν με πέντε γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ.
Σπαρτάκ Τρνάβα (Σλοβακία) **
Έχασε οριακά το πρωτάθλημα, αφού πήρε τη 2η θέση, δύο βαθμούς πίσω από τη Ζίλινα.
Τρομσό (Νορβηγία) **
Βρίσκεται στην 4η θέση μετά από 12 αγωνιστικές, τέσσερεις βαθμούς πίσω από τη Μόλντε. Ο Τσέχος Ζντένεκ Όντρασεκ έχει πετύχει μέχρι στιγμής επτά γκολ.
Σταμπάεκ (Νορβηγία) *
Καθόλου καλή η χρονιά της πρωταθλήτριας του 2008, αφού μετά από 12 αγωνιστικές, είναι στην τελευταία θέση με τέσσερεις βαθμούς. Πέτυχε την πρώτη της νίκη στη 12η αγωνιστική απέναντι στη Λίλεστρομ με 4-1.
Σλάβεν (Κροατία) **
Τερμάτισε στην 3η θέση, 23 βαθμούς πίσω από τη Ντιναμό. Στο ρόστερ της ομάδας βρίσκονται μόνο Κροάτες, με εξαίρεση έναν Βόσνιο.
Γκόμελ (Λευκορωσία) *
Είναι 2η στο πρωτάθλημα που βρίσκεται στα μισά του δρόμου, επτά βαθμούς πίσω από την ΜΠΑΤΕ, αλλά και με αγώνα λιγότερο. Οι Ντμίτρι Πλατόνοφ και Νικολάι Κασέφσκι έχουν πετύχει από τρία γκολ.
Βοϊβοντίνα (Σερβία) **
Τρίτη δύναμη στη Σερβία, τερμάτισε όμως 28 βαθμούς πίσω από την Παρτίζαν και 16 από τον Ερυθρό Αστέρα. Βασικός τερματοφύλακας είναι ο Νεμάνια Σούπιτς που αγωνίστηκε στην ανόρθωση, ενώ στο ρόστερ βρίσκεται ο Γκανέζος Στεφάν Άπια.
Άαλεσουντς ΦΚ (Νορβηγία) **
Βρίσκεται στην 7η θέση με 14 βαθμούς μετά από 11 παιχνίδια, έντεκα λιγότερους από τη Μόλντε, που έχει ματς περισσότερο. Οι Λαρς Φούρε και Ντάνιελ Άρνεφγιορντ είναι πρώτοι σκόρερ με τρία γκολ.
Κάλμαρ (Σουηδία) *
Σκούρα τα πάει το 2012, αφού είναι 13η από 16 ομάδες με 13 βαθμούς (η πρωτοπόρος Έλφσμποργκ έχει 30). Ο Νιγηριανός Αμπιόλα Νταούντα με πέντε γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ.
Ριντ (Αυστρία) **
Τερμάτισε 6η από δέκα ομάδες στο πρωτάθλημα, αλλά βγήκε στην Ευρώπη μέσω κυπέλλου, αφού έφτασε (και έχασε) στον τελικό με 3-0 από την πρωταθλήτρια Σάλτσμπουργκ.
Σίγκμα Όλομουτς (Τσεχία)
Κυπελλούχος Τσεχίας (κέρδισε 1-0 τη Σπάρτα στον τελικό). Στο πρωτάθλημα έμεινε στα ρηχά, τερματίζοντας 11η από 16 ομάδες.
AIK Στοκχόλμης (Σουηδία) **
Βρίσκεται στην 3η θέση μετά από 12 αγώνες, εννέα λιγότερους από την Έλφσμποργκ. Οι Κέλσο Μπόργκες από την Κόστα Ρίκα και ο Σουηδός Βίκτορ Λούντμπεργκ έχουν πετύχει μέχρι στιγμής από τρία γκολ.
Χόρσενς (Δανία)
Κατέκτησε την 4η θέση στο πρωτάθλημα, η καλύτερη πορεία της ομάδας από το 1967, ενώ παράλληλα έφτασε και στον τελικό του κυπέλλου, όπου έχασε 1-0 από την Κοπεγχάγη. Η τελευταία ευρωπαϊκή συμμετοχή ήταν στο Ιντερτότο το μακρινό 1970.
Άαρους (Δανία) **
Κατέκτησε το 2010-11 το πρωτάθλημα της β΄ κατηγορίας και τη σεζόν 2011-12 πήρε την 5η θέση και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού η 4η Χόρσενς βγήκε Γιουρόπα Λιγκ μέσω κυπέλλου. Οι Σόρεν Λάρσεν και Πέτερ Γκράουλουντ πέτυχαν από οκτώ γκολ.
Μπνέι Γιεχούντα (Ισραήλ) **
Αν και τερμάτισε 8η (από 16 ομάδες) στην κανονική περίοδο μπαίνοντας τελευταία στα πλέι-οφ, έκανε στη συνέχεια την ανατροπή και με τον Πέδρο Γκαλβάν να σκοράρει 13 γκολ, ολοκλήρωσε στην 3η θέση.
Μακάμπι Νετάνια (Ισραήλ) **
Με τον Αχμάτ Σαμπά να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 18 γκολ, πήρε την 5η θέση στη ρέγκιουλαρ σίζον και την 4η μετά τα πλέι-οφ, αλλά βγήκε στο Γιουρόπα Λιγκ αφού η δεύτερη Χάποελ Τελ Αβίβ πήρε το κύπελλο.
Σερβέτ (Ελβετία) **
Ολοκλήρωσε τη σεζόν 2011-12 στην 4η θέση και πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο λόγω του ότι η δεύτερη Λουκέρνη βγήκε Ευρώπη ως κυπελλούχος. Οι Γκόραν Καράνοβιτς και Ίσμαελ Γιαρτέι πέτυχαν από οκτώ γκολ στη σεζόν 2011-12.
* Ξεκινά στον α΄ προκριματικό.
** Ξεκινά στον β΄ προκριματικό.