Τα οικονομικά των ομάδων
- Δημοσιεύθηκε: 28/05/2012
Οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής Μικαέλος Παπαδάκης και Ηροδότου Μιλτιάδους έκαναν μία βαθιά έρευνα στο άρθρο τους που περιγράφει τις οικονομικές οφειλές των σωματείων προς τον φόρο. Μέσα από το άρθρο θα αντιληφθείτε την κατάσταση που η σημερινή διοίκηση της ομάδας μας έχει φέρει την ΟΜΟΝΟΙΑ που βρίσκεται στη πρώτη θέση με διπλάσιο ποσό απ`ότι ο δεύτερος !!!
Αναλυτικά το άρθρο:
Σε μια περίοδο που τα κρατικά ταμεία έχουν κυριολεκτικά «στραγγίξει» και η Κύπρος φλερτάρει με τον μηχανισμό στήριξης, η πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, προχώρησε σε νέο, προκλητικά (για την κοινή γνώμη) ελαστικό διακανονισμό με τα ποδοσφαιρικά σωματεία, τα οποία, αφού κατέβαλαν το 5% των οφειλών τους στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (Φόρος Εισοδήματος), θα πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 48 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε τέσσερα χρόνια.
Οι οφειλές ανέρχονταν σε 5,84 εκατ. ευρώ και περιορίστηκαν κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ μετά την καταβολή 885.095 ευρώ από τον ΚΟΑ τον περασμένο Απρίλιο. Πρόκειται για χρήματα που δικαιούνταν οι ομάδες για τις επιδόσεις τους τα έτη 2010 και 2011. Αν δεν γινόταν η πληρωμή από τον ΚΟΑ και κυρίως η ρύθμιση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής της Επιτροπής Κριτηρίων της ΚΟΠ, Νικ Νικολάου, κάποια από τα 11 σωματεία που οφείλουν Φόρο Εισοδήματος δεν θα εντάσσονταν στα κριτήρια, ενώ ΑΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ και Ανόρθωση δεν θα μπορούσαν να παίξουν στην Ευρώπη.
Από τα 5,84 εκατ. ευρώ, τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές που σχηματίστηκαν πριν το 2007. Τότε επετεύχθη η συμφωνία Κουτσοκούμνη – Σαρρή και το περίφημο «σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων προς το κράτος». Οι οφειλές τότε ήταν 5,5 εκατ. λίρες (9,4 εκατ. ευρώ). Ένα μεγάλο ποσό καλύφθηκε, όμως για σωματεία που δεν ήταν συνεπή προς τις πρόνοιες του σχεδίου οι πληρωμές τερματίστηκαν, έτσι προέκυψε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Η αθέτηση της συμφωνίας ήταν ο λόγος που «πάγωσαν» οι 885.095 ευρώ στα ταμεία του ΚΟΑ, καθώς το σχέδιο προέβλεπε ρητά πως από το 2011 καμιά κρατική επιχορήγηση δεν θα έφτανε σε σωματείο που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όπως προκύπτει από τον πίνακα που επισυνάπτεται, τα μοναδικά σωματεία που έδειξαν συνέπεια ήταν ο ΑΠΟΕΛ, η Νέα Σαλαμίνα και η Αναγέννηση Δερύνειας. Πάντως τον Σεπτέμβριο του 2009 οι πρόεδροι ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωσης διαβεβαίωναν τον τότε υπ. Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, πως «τα σωματεία των οποίων ηγούνται συμμορφώνονται πλήρως με τις διατάξεις του Σχεδίου».
Οφειλές σε ΦΠΑ και Κ.Α.
Οι οφειλές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις υπολογίζονται στο μισό εκατ. ευρώ, ποσό μικρό για να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Ένα ποσό 8,5 εκατ. ευρώ οφείλεται προς τον ΦΠΑ, αλλά αυτές οι οφειλές δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια της UEFA, οπότε δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στα σωματεία. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 8,5 εκατ. ευρώ, τα 7,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές πριν από το 2007, είναι δηλαδή ρυθμισμένες.
Αθέτηση υποχρεώσεων
Στο σχέδιο του 2007 γίνεται ξεκάθαρο πως είναι υποχρέωση της ΚΟΠ «η επιβολή της εφαρμογής της Συμφωνίας από όλα τα μέλη της».
Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες:
– Έξοδος από τις πρόνοιες του Σχεδίου, που καθιστά όλες τις οφειλές άμεσα καταβλητέες.
– Αποστέρηση από οποιαδήποτε κρατική χορηγία.
– Απαγόρευση πραγματοποίησης μεταγραφών.
– Αποκλεισμός από τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
– Αφαίρεση από 4 έως 6 βαθμούς από τον βαθμολογικό πίνακα του επόμενου πρωταθλήματος.
Το κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο δεν απαίτησαν την επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης, πέραν της αποστέρησης κρατικών χορηγιών, αλλά προχώρησαν σε νέες ελαστικές ρυθμίσεις με τα σωματεία που αθετούσαν τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα το 2011 έγινε δάνειο 2,5 εκατ. ευρώ υπέρ των προσφυγικών σωματείων. Το 1,7 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το κράτος. Επίσης πέρσι δόθηκε παράταση στην καταβολή των οφειλομένων προς τον Φόρο Εισοδήματος και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Η παράταση αφορούσε οφειλές μέχρι 30 Μαρτίου 2011, έληξε φέτος και έγινε ο διακανονισμός για τετραετή καταβολή. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε πάντως πως μετά τη συμφωνία του 2007 κάποια σωματεία πληρώνουν, στο σύνολο ή τμηματικά, τις οφειλές τους.
Τέλος, κατά τον πρόεδρο της ΚΟΠ, Κώστα Κουτσοκούμνη, οι οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων στο τέλος του 2009 ήταν 45 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2010 αυτές ανήλθαν στα 61 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα υπολογίζεται ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ οφείλει 25 εκατ. ευρώ και η Ανόρθωση 8 εκατ. ευρώ.
Π Ι Ν Α Κ Α Σ
Οφειλές στον Φόρο Εισοδήματος, πριν από τον τελευταίο διακανονισμό (Σε παρένθεση το ποσό που πλήρωσε ο ΚΟΑ)
ΟΜΟΝΟΙΑ 2.009.048 (242.502)
Ανόρθωση 1.106.507 (159.429)
ΑΕΛ 1.060.191 (44.785)
Απόλλωνας 625.203 (147.285)
Ένωση 231.773 (44.785)
Εθνικός Άχνας 124.602 (36.642)
ΑΕΚ 107.294 (79.629)
Αλκή 86.315 (36.642)
Ολυμπιακός 84.779 (28.270)
Άρης 76.821 (28.499)
Ερμής 41.871 (36.642)
ΣΥΝΟΛΟ 5.554.404 (885.110)
* όλα τα ποσά είναι σε ευρώ
Π Ι Ν Α Κ Α Σ 2
Το καταχρεωμένο κυπριακό ποδόσφαιρο
61 συνολικό χρέος των ομάδων
30 χάρισε διαχρονικά το κράτος στα σωματεία
8,5 οι οφειλές στον ΦΠΑ
5 οι οφειλές στον Φόρο Εισοδήματος
25 το χρέος της ΟΜΟΝΟΙΑ
8 το χρέος της Ανόρθωσης
TIMELINE
Κρατικές παραχωρήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ
1998 – Το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Κληρίδη διαγράφει τις οφειλές των σωματείων προς το κράτος ύψους 1.141.889 λιρών (1.952.630 ευρώ) με «κατά χάριν οικονομική βοήθεια».
2003 – Ο Μάρκος Κυπριανού, υπουργός Οικονομικών του Τάσσου Παπαδόπουλου, υπογράφει το Σχέδιο Στήριξης Σωματείων ύψους 7 εκατ. λιρών (12 εκατ. ευρώ), που προνοεί άμεση εκταμίευση 4 εκατ. λιρών και 1,5 εκατ. λιρών για κάθε ένα από τα έτη 2004 και 2005.
2004 – Τον Δεκέμβριο τα σωματεία χρωστάνε 3.347.196 λίρες (5.723.705 ευρώ) στο κράτος.
2005 – Η ΚΟΠ εξασφαλίζει δάνειο 3,6 εκατ. λιρών (6,16 εκατ. ευρώ) από τη γερμανική DEPFA. Το δάνειο πλήρωνε και εξόφλησε πρόπερσι το κράτος.
2007 – Ο Μιχάλης Σαρρής, υπουργός Οικονομικών του Τάσσου Παπαδόπουλου, υπογράφει το Σχέδιο Αποπληρωμής Οφειλών Ποδοσφαιρικών Σωματείων στο Κράτος ύψους 5,5 εκατ. λιρών (9,4 εκατ. ευρώ). Τα 3 εκατ. λίρες θα προέρχονταν από τη μη καταβολή των ποσών του Σχεδίου Στήριξης Σωματείων για τα έτη 2004 και 2005, ενώ ακόμα 2,5 εκατ. λίρες θα έπαιρναν τα σωματεία ως χορηγία.
2010 – Γίνεται δάνειο 2,5 εκατ. ευρώ υπέρ των προσφυγικών σωματείων. Το 1,7 εκατ. ευρώ πληρώνει ο ΚΟΑ και το υπόλοιπο η ΚΟΠ.
2011 – Το Υπουργείο Οικονομικών του Χαρίλαου Σταυράκη δίνει στα σωματεία παράταση πληρωμών των οφειλών τους, ώστε να περάσουν τα κριτήρια.
2012 – Ο υπ. Οικονομικών Βάσος Σιαρλή συμφωνεί με τον Νικ Νικολάου την καταβολή των οφειλών των σωματείων σε 48 μηνιαίες δόσεις.
Η παρεξήγηση με τον ΑΠΟΕΛ
Η τελευταία πληρωμή από τον ΚΟΑ προς το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, με χρήματα που αναλογούσαν στα σωματεία αλλά δεν θα κατέληγαν ποτέ σε αυτά λόγω των οφειλών προς το κράτος, έβαλε φωτιά στις σχέσεις του Οργανισμού με τον ΑΠΟΕΛ. Όπως φαίνεται στον πίνακα, δεν έγινε καμιά πληρωμή υπέρ των γαλαζοκιτρίνων, καθώς δεν χρωστούν στο κράτος. Στον ΑΠΟΕΛ θεώρησαν πως πήγαν να τους ξεγελάσουν, όμως από τον ΚΟΑ υποστηρίζουν πως οι περίπου 300.000 ευρώ που τους αναλογούν ήταν «παγωμένες» στα ταμεία και θα δίνονταν στην ομάδα της Λευκωσίας, αποδίδοντας την υπόθεση σε παρεξήγηση, η οποία εν τέλει λύθηκε.
Αυστηρότεροι έλεγχοι για τους διακανονισμούς
Οι επιτροπές της UEFA εξετάζουν τρόπους περιορισμού του ύψους των διακανονισμών που δικαιούνται να κάνουν τα σωματεία
Με σχεδόν όλες τις ομάδες της α΄ κατηγορίας να χρωστάνε έστω και ένα μηνιάτικο στους ποδοσφαιριστές, αλλά και αρκετά χρήματα από προηγούμενες σεζόν, οι διακανονισμοί με τους παίκτες, τις ημέρες πριν από το τέλος της τριμηνιαίας εξέτασης των φακέλων των κριτηρίων της UEFA, είναι ο κυριότερος τρόπος για τα κλαμπ να την βγάλουν «καθαρή». Τα μαγειρέματα των ομάδων σε ό,τι αφορά τους διακανονισμούς ανησύχησαν τις σχετικές επιτροπές της UEFA, που εξετάζουν διάφορους τρόπους για να περιορίσουν το ύψος των διακανονισμών που μπορεί να κάνει το κάθε σωματείο τις περιόδους υποβολής των φακέλων των κριτηρίων της UEFA. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι βέβαιο πως θα σφίξει κι άλλο τα ζωνάρια των κυπριακών ομάδων, οι οποίες τρέχουν την τελευταία στιγμή για να αποσπάσουν την υπογραφή των ποδοσφαιριστών για σημαντικές οφειλές, έτσι ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις από την Επιτροπή Κριτηρίων.
Η σημερινή κατάσταση
Από την ανακοίνωση της ΚΟΠ πριν από μερικές μέρες, έγινε γνωστό πως ο Ολυμπιακός δεν αδειοδοτήθηκε μετά τον έλεγχο του Μαρτίου, με αποτέλεσμα να δεχτούν αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα της σεζόν 2012-13. Η ομάδα της Λευκωσίας, παράλληλα, κινδυνεύει σοβαρά και στους επόμενους δύο ελέγχους, στο τέλος Ιουνίου και στο τέλος Σεπτεμβρίου, αφού αν δεν γίνει δυνατόν να καλυφτούν οι οικονομικές υποχρεώσεις, τότε οι μαυροπράσινοι θα δεχτούν άλλες δύο ποινές αφαίρεσης τριών βαθμών έκαστη, με αποτέλεσμα να παίξουν στο νέο πρωτάθλημα με μείον εννιά βαθμούς. Την ίδια στιγμή, Αλκή και Νέα Σαλαμίνα χρειάστηκε να παρουσιάσουν επιπρόσθετα στοιχεία για να περάσουν τον έλεγχο, ενώ, όπως βγήκε προς τα έξω, από τις 14 ομάδες της α΄ κατηγορίας, οι έντεκα –με βάση τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών– παρουσίασαν αβεβαιότητα και αμφιβολία για τη βιωσιμότητά τους. Δηλαδή φάνηκε πως δεν λειτουργούν κάτω από υγιείς συνθήκες και υπάρχει ο κίνδυνος να μην αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές εξετάσεις των φακέλων τους. Έτσι η Επιτροπή Κριτηρίων ζήτησε απ’ τις έντεκα ομάδες ένα πλάνο βελτίωσης των οικονομικών τους και βιωσιμότητας, καθώς και προσωπική εγγύηση των μελών των διοικήσεων προς την ΚΟΠ για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κριτηρίων της ΚΟΠ, Νικ Νικολάου, μίλησε στην «Κ» και για άλλη μια φορά θέλησε να βγάλει προς τα έξω την άσχημη εικόνα που επικρατεί: «Στέλνουμε SOS στις ομάδες. Αν δεν νοικοκυρευτούν, θα ακολουθήσουν και άλλα σωματεία τον δρόμο της Πέγειας και του Ολυμπιακού, είναι θέμα χρόνου. Και αν δεν ήταν η συμφωνία με το κράτος, πάρα πολλά σωματεία δεν θα περνούσαν αυτό τον έλεγχο».
Η τραγωδία της β΄ κατηγορίας
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στη β΄ κατηγορία. Όπως γνωστοποίησε τον Μάρτιο ο ΠΑΣΠ, ομάδες χρωστούσαν ακόμη και πέντε μηνιάτικα, όπως η Πάφος, ο ΑΠΟΠ/Κινύρας και ο Ατρόμητος, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές της Παρεκκλησιάς, στους οποίους οφειλόταν… μόλις ένας μισθός. Την εβδομάδα που ξεκινά στις 4 Ιουνίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κριτηρίων της ΚΟΠ για να εξετάσει την περίπτωση της β΄ κατηγορίας. Η «Κ» αναμένει πως αρκετές είναι οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αδειοδοτήσεων, με την προσοχή να πέφτει στις Πάφο, Δόξα και Αγία Νάπα, που ανέβηκαν φέτος στην α΄ κατηγορία.