UEFA: Αλλαγές στο οικονομικό Fair Play


Το οικονομικό Fair Play, το οποίο θέλει να εφαρμόσει η ΟΥΕΦΑ από την αγωνιστική περίοδο 2013-2014, “τρομάζει” πολλούς, αλλά όχι κι εκείνους οι οποίοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει και καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές ομάδες έκαναν μεγάλα ανοίγματα στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν και να πετύχουν τους στόχους που έβαλαν, αλλά δημιούργησαν χρέη και πλέον μπήκαν σε περιπέτειες.

Η ΟΥΕΦΑ προσπαθεί να βάλει μία τάξη στην αναρχία που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου, ώστε να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Ουσιαστικά, αυτό που θέλει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι να υποχρεώσει τις ομάδες να ξοδεύουν όσα έχουν και να ασχοληθούν περισσότερο με τις Ακαδημίες τους προκειμένου να αναδείξουν ταλέντα από το φυτώριο τους.

Όμως, η ουσία δεν αλλάζει. Οι ομάδες συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν οικονομική βοήθεια από τους παράγοντες, τους μετόχους ή τους φίλους τους. Απλώς, η διαφορά σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα ,είναι ότι τα χρήματα που θα δίδονται δε θα μετοχοποιούνται, αλλά θα αποτελούν δωρεά προς την ομάδα. Δηλαδή, κανείς δε θα μπορεί να παρουσιάζει την προσφορά του ως ταμειακή διευκόλυνση, οπότε δε θα υπάρχουν πια χρέη σε φυσικά πρόσωπα. Κι όταν όμως συνέβαινε αυτό, στην πραγματικότητα, δεν άλλαζε τίποτα.

Οι ομάδες έπαιρναν χρήματα από τους παράγοντες τους για να καλύψουν τα έξοδα τους κι εκείνοι, σε αντάλλαγμα, έπαιρναν μετοχές ή παρουσίαζαν ότι η ομάδα τους χρωστάει χρήματα.

Καμία ομάδα, πάντως, δε χρεοκόπησε από αυτή την πρακτική. Ο Σωκράτης Κόκκαλης υποστηρίζει ότι έβαλε σχεδόν 200.000.000 ευρώ στον Ολυμπιακό, όμως, έφυγε παίρνοντας σχεδόν το ένα δέκατο από αυτό το ποσό. Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές στο χώρο του ποδοσφαίρου μας.

Οι ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν συσσωρεύονται τα χρήματα που οφείλουν σε τρίτους, δηλαδή σε ποδοσφαιριστές και σε άλλες ομάδες, ή στο Δημόσιο. Όσοι τις έχουν διευκολύνει, έστω με την έννοια της προσωρινής βοήθειας, απλώς συνειδητοποιούν ότι χάνουν τα χρήματα τους.

Η οικονομική εξυγίανση των ομάδων ξεκινά από την βάση ότι πρέπει να συμμαζέψουν τα έξοδα τους, αλλά σε καμία ομάδα, στην αρχή της σεζόν, δεν υπάρχει εικόνα για τα έσοδα, αλλά μόνο για τις δαπάνες που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει.

Έτσι, μοιραία, όλοι οι υπολογισμοί γίνονται σε θεωρητικό επίπεδο και χωρίς ρεαλισμό.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, είναι δεδομένο ότι άλλαξαν τις συνήθειες όλων κι αυτό ισχύει και για τις ομάδες. Η ΟΥΕΦΑ, πάντως προσπαθεί να κάνει μία παρέμβαση περισσότερο για τα μάτια του κόσμου παρά για την ουσία.

Θα έχει βέβαια μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδρούσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εάν οι ομάδες ζητούσαν από την διοίκηση και τα στελέχη της λεπτομερή απολογισμό για την κατανομή των χρημάτων που εισπράττει από τα τηλεοπτικά και τα εμπορικά δικαιώματα. Ώστε να φανεί τι είδους διαχείριση γίνεται από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ. Εκεί να δείτε τι είδους Fair Play θα αποκαλυπτόταν μπροστά στα μάτια όλων μας. Όσο πιο σοβαροφανές και κλειστό είναι ένα “μαγαζί”, τόσο περισσότερο ενισχύεται ο μύθος του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτό που βλέπουμε είναι αληθινό επειδή είναι ωραιοποιημένο….

 

Πηγή: ballto.gr