Ανάλυση της ανακοίνωσης του Δ.Σ της Ομόνοιας


Διοίκηση Ομόνοιας Λευκωσίας

Έχουμε διαβάσει την ανακοίνωση της Ομόνοιας σχετικά με ένα πρώιμο – απεγνωσμένο – απολογισμό της χρονιάς. [Eδώ η Ανακοίνωση της Ομόνοιας]

Περιληπτικά η ανακοίνωση:

1) Δηλώνει ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

2) Δηλώνει ότι η Ομόνοια περνά ίσως την πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της.

3) Αναφέρει ένα μικρό υποσύνολο των κακών που έχουν κάνει φέτος στην Ομόνοια η ΚΟΠ και η διαιτητές.

4) Επαναλαμβάνει τα γνωστά περί συγκεκριμένων προτάσεων που έχει το σωματείο και ότι δεν λαμβάνονται υπόψη.

Σχολιάζουμε τα σημεία ένα προς ένα.

1) Το κυπριακό ποδόσφαιρο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης είναι φράση αόριστη.

Σε αυτή τη περίπτωση θα θέλαμε:

Μια ανακοίνωση που να καταλογίζει ονομαστικά ευθύνες στο πρόεδρο της ΚΟΠ που μόνο να υπόσχεται ξέρει. Που να μιλά για τις οπαδικές προτιμήσεις ονομαστικά των μελών της δικαστικής της ΚΟΠ και να σύγκρινες ποινές μια προς μια για να αποδείξει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των αποφάσεών της και την εκδικητική της διάθεση έναντι της Ομόνοιας.

Μια ανακοίνωση που να μαζεύει τις φάσεις από τα φετινά όργια της διαιτησία εναντίων της Ομόνοια και που να δείχνει την ανικανότητα των διαιτητών, τόσο με την αποτυχία τους στις εξετάσεις της ΚΟΠ αλλά και με τις παγκόσμιας πρωτοτυπίας αποφάσεις που παίρνουν κάθε βδομάδα στα γήπεδα, υποδεικνύοντας μια μια τις αποφάσεις αυτές.

Μια ανακοίνωση που να μιλά για τις επιλεκτικές αναφορές των παρατηρητών και των διαιτητών.  Που να λέει για τις αποφάσεις σκάνδαλα της ΚΟΠ και τις φασιστικές, αντιδημοκρατικές μεθόδους που προωθεί για να καλύψει τις εγκληματικές της ανεπάρκειες. Που να μιλά για κομματικό κατεστημένο και για εμπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποδεικνύοντας το με στοιχεία.

Μια ανακοίνωση που να μιλά για τα στημένα και την ανικανότητα των αρμοδίων να διαχειριστούν.  Που να συσχετίζει τα φαινόμενα βίας με την ανικανότητα και την αβουλία των αρμοδίων του ποδοσφαίρου να ελέγξουν το ποδόσφαιρο.

Μια ανακοίνωση που να ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ και ζητά ξεκάθαρα ΑΜΕΣΗ κάθαρση. Μια τέτοια ανακοίνωση θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στα άτομα της ΚΟΠ, αφού θα τους δακτυλοδείξει ενώπιων της κοινωνίας σαν τους υπεύθυνους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

2) Η παραδοχή ότι η Ομόνοια περνά ίσως την πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της έχει άμεσο αντίκτυπο στο διοικητικό της συμβούλιο πρώτα. Όταν την αναλάμβαναν πριν τέσσερα χρόνια ήταν όλο υποσχέσεις για μια μεγάλη Ομόνοια. Δεν ξέρουμε αν είναι ο πόλεμος που δέχεται το σωματείο που φταίει ή η ανικανότητα των υπευθύνων του για να το υπερασπίσουν.

3) Το σημείο 1 μιλά από μόνο του.

4) Όταν οι κανονισμοί δεν είναι οι ίδιοι για όλους και υπάρχει άδικη μεταχείριση τότε το πρόβλημα δεν είναι στους κανονισμούς και στις προτάσεις. Όσες προτάσεις και να κάνουν, όσα και να καταφέρουν να αλλάξουν, όσο υπάρχουν άτομα που ενεργούν μεροληπτικά εναντίων της Ομόνοιας τίποτα δεν θα να αλλάξει.

Ίσως δεν κατανοούν εκεί στο διοικητικό συμβούλιο ότι το πρόβλημα δεν είναι στις προτάσεις και στους κανονισμούς. Το πρόβλημα είναι πρώτα στα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την επιβολή των κανονισμών και μετά οι ίδιοι οι κανονισμοί.

Θυμίζει την δήλωση του Μιλτιάδη Νεοφύτου, ότι η Ομόνοια κατάφερε με ενέργειές της την σύσταση εφετείου, αγνοώντας το γεγονός ότι το εφετείο απαρτίζεται από στυγνούς αντι-ομονοιάτες γραναζιού του κομματικού και επιχειρηματικού κατεστημένου.

Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ όταν αντιληφθεί κάποιος ότι δεν βρίσκεις εύκολα, στο φάσμα της κυπριακής κοινωνίας, άτομα αμερόληπτα για να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες.

Τέτοια προβλήματα για να λυθούν χρειάζεται λαϊκή αντίδραση και συστράτευση. Όσο η διοίκηση της Ομόνοιας δεν καλεί τον κόσμο σε αντίδραση (με τον κόσμο πραγματικά να αντιδρά) τόσο πιο πολύ η Ομόνοια θα βυθίζεται στο βούρκο.

Η ανακοίνωση τελειώνει με το απεγνωσμένο, είμαστε αναγκασμένοι να συγκεντρωθούμε αγωνιστικά στο στόχο μας. Μια έμμεση παραδοχή ότι εξω-αγωνιστικά είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα.

Y.Γ: Πρέπει να τονίσουμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο για μας να καταλογίζουμε ευθύνες στη διοίκηση της ομάδας μας. Δικαίως όμως υπάρχει η αντίληψη ότι η Ομόνοια χρειάζεται αλλαγή. Αλλαγή στρατηγικής και η τοποθέτηση κατάλληλων ατόμων σε κατάλληλες θέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν ζητούμε τη διάλυση της ομάδας και το χτίσιμο της από την αρχή, αλλά απαιτούμε να γίνουν οι σωστές κινήσεις μέσα στη βάση του σωματείου που να εξασφαλίζουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ομόνοιας.