Η Ανάλυση των Play Off


Με τη λήξη της Α’ Φάσης του πρωταθλήματος, οι ομάδες χωρίζονται σε 3 ομίλους για τη Β’ Φάση. Ένας από αυτούς είναι ο πρώτος όμιλος, ο όμιλος του πρωταθλητή, αυτός που μας ενδιαφέρει άμεσα. Οι ομάδες που, με το πέρας των 26 αγωνιστικών της πρώτης φάσης, τερμάτισαν στις πρώτες τέσσερεις θέσεις στο πρωτάθλημα απαρτίζουν τον συγκεκριμένο όμιλο. Μεταφέροντας τους πόντους που μάζεψαν στην Α’ Φάση πρωταθλήματος, οι ομάδες κονταροχτυπιούνται αναμεταξύ τους σε διπλούς αγώνες στα play off και με συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμετρήσεων, με στόχο το πρωτάθλημα. Γνωστά δεδομένα σε όλους μας.

Με τη προϋπόθεση πως οι τέσσερεις αυτές ομάδες εισέρχονται στα play offs με ελάχιστη διαφορά στη βαθμολογική τους συγκομιδή, το πρωτάθλημα κρίνεται στα ντέρμπυ!  Έτσι για να μπαίνουμε και στο θέμα μας σιγά σιγά….

Αυτός που στη Α’ Φάση του πρωταθλήματος ήταν ο καλύτερος στα ντέρμπυ, έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να στεφθεί πρωταθλητής με τη λήξη και της Β’ Φάσης!

Ισχύει αυτό? Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα?

Μια μικρή ματιά στις προηγούμενες χρονιές θα μας δώσει ίσως τη “βάση” της απάντησης στο πιο πάνω ερώτημα. Παρακάτω ακολουθούν μικρές βαθμολογίες με τη   συγκομιδή βαθμών των ομάδων στα ντέρμπυ του πρωταθλήματος (μεταξύ των 4) και την αντίστοιχη στα Play offs, από το 07/08 μέχρι και τη περσινή χρονιά.

2007/08 Πρωτάθλημα Play Offs
ανόρθωση

14

8

αποελ

9

8

ΟΜΟΝΟΙΑ

7

4

αεκ

4

9

 

2008/09 Πρωτάθλημα Play Offs
αποελ

18

13

ΟΜΟΝΟΙΑ

12

12

ανόρθωση

6

5

αελ

0

1

 

2009/10 Πρωτάθλημα Play Offs
ΟΜΟΝΟΙΑ

14

12

ανόρθωση

3

6

απόλλων

8

3

αποελ

6

10

 

2010/11 Πρωτάθλημα Play Offs
αποελ

15

12

ΟΜΟΝΟΙΑ

10

13

ανόρθωση

7

10

αεκ

3

0

Όπως μπορεί κάποιος να συμπεράνει, μια μικρή τάση υπάρχει.  Η ομάδες μαζεύουν στα Play offs περίπου όσους βαθμούς μάζεψαν στα ντέρμπυ των πρώτων δυο γύρων. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη συγκομιδή, είναι για τον απλό λόγο πως το πρωτάθλημα είχε κριθεί νωρίς. Το πιο σημαντικό ίσως που μπορούμε να δούμε πιο πάνω είναι ότι πρωταθλητής στέφεται αυτός που με το πέρας των 26 αγωνιστικών έχει μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς στα αναμεταξύ παιχνίδια των τεσσάρων πρώτων.
Και επανερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως η ομάδα που στη Α’ Φάση του πρωταθλήματος είχε τη καλύτερη συγκομιδή βαθμών στα ντέρμπυ, έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να στεφθεί πρωταθλήτρια με τη λήξη και της Β’ Φάσης?

Απόλυτα όχι. Αλλά μια λογική υπάρχει στο συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Για να δοκιμάσουμε να προβλέψουμε το τι μπορεί να γίνει στα φετινά Play offs, aαπομονώσαμε τα παιχνίδια που έδωσαν οι τέσσερεις πρωτοπόροι αναμεταξύ τους και σας τα παρουσιάζουμε σαν να ήταν ένα μικρό πρωτάθλημα. Play offs πριν τα “κανονικά” Play offs!

entos ektos

Θέση

Ομάδα

Π

Ν

Ι

Η

ΤΥ

ΤΚ

ΣΤ

Πόντοι

1

ΟΜΟΝΟΙΑ

6

3

1

2

6

4

+2

10

2

αελ

6

2

2

2

2

4

-2

8

3

ανόρθωση

6

2

2

2

3

2

+1

8

4

αποελ

6

1

3

2

3

4

-1

6

H OMONOIA διαθέτει την καλύτερη συγκομιδή βαθμών μαζεύοντας 10 σε 5 παιχνίδια. Επίσης, διαθέτει την καλύτερη επίθεση στα ντέρμπυ με 6 γκολ, σκοράροντας στα 4 από τα 6 παιχνίδια. Έχει τη χειρότερη άμυνα μαζί με την αελ με 4 γκολ παθητικό.

Η αελ και η ανόρθωση έχουν μαζέψει από 8 βαθμούς σε 6 παιχνίδια με ποσοστό επιτυχίας 44%. Η αελ διαθέτει τη χειρότερη επιθετική γραμμή με μόλις 2 γκολ ενώ έχει και αρνητικό συντελεστή τερμάτων (-2) αφού έχει δεχτεί 4, ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ! Αντιθέτως, η ανόρθωση διαθέτει την καλύτερη αμυντική γραμμή με μόλις 2 γκολ. Δέχτηκε ένα από την ΟΜΟΝΟΙΑ και ένα από την αέλ (και τα 2 εντός έδρας).

Τέλος, το αποελ έχει τη χειρότερη συγκομιδή βαθμών με μόλις 6 (33% επιτυχία) στα παιχνίδια με ομάδες της πρώτης τετράδας. Δέχτηκε 4 γκολ και πέτυχε 3, με τη διαφορά τερμάτων να είναι στο -1. Είναι σημαντικό πως εκτός από το πρώτο παιχνίδι με την ΟΜΟΝΟΙΑ δεν έχουν σκοράρει σε κανένα άλλο ντέρμπυ της πρώτης τετράδας.

Τα στατιστικά είναι σαφέστατα υπέρ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Βέβαια, οι αριθμοί δεν μας δίνουν σε καμία περίπτωση το πρωτάθλημα αλλά είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε για τον φετινό τίτλο. Έχοντας υπόψη ότι οι συγκεκριμένες ομάδες θα είναι οι αντίπαλοι μας στα play off, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε κάλλιστα να τους ξανακερδίσουμε αν παίξουμε σαν ΟΜΟΝΟΙΑ και να στεφθούμε πρωταθλητές τον Μάη.