Συνέντευξη Κ. Καϊάφα


Ο πρώην αρχηγός του “Τριφυλλιού” Κώστας Καϊάφας παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα kerkida.net και μίλησε για την κυπριακή διαιτησία, την εθνική Κύπρου, την αλκή αλλά και την μεγάλη του αγάπη την ΟΜΟΝΟΙΑ. Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε απόσπασμα από την συνέντευξη του αρχηγού Κ. Καϊάφα.

Πώς βλέπεις το επίπεδο της Κυπριακής διαιτησίας;
Υπάρχουν δυνατοί και αδύνατοι διαιτητές. Βεβαίως, μεγάλος “εχθρός” της διαιτησίας είναι και η προκατάληψη η οποία αντί να μειώνεται, αυξάνεται και μάλιστα με επικίνδυνους ρυθμούς. Είμαστε σ΄ ένα καλό επίπεδο, ωστόσο θα πρέπει να παρθούν καλύτερα και πιο ουσιαστικά μέτρα έτσι ώστε να συγχρονιστεί το επίπεδο της διαιτησίας μ΄ αυτό του ποδοσφαίρου.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;
Αλίμονο. Υπάρχουν και μάλιστα πάρα πολύ μεγάλα. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στο συγκεκριμένο θέμα.

Να αναφερθούμε σ’ ένα άλλο κεφάλαιο, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό στην πλούσια καριέρα σου. Κεφάλαιο… Εθνική Ομάδα.
Το να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο στο στήθος είναι ένα συναίσθημα μοναδικό. Παρ’ όλα αυτά δεν είχα πολλές συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής, καθώς δεν αποδέχτηκα αρκετές από τις κλήσεις που μου έκαναν οι εκάστοτε Ομοσπονδιακοί. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έκανα ποτέ, ωστόσο όταν είσαι νεαρός ο παρορμητισμός κερδίζει τη λογική και τα πρέπει. Εύχομαι, όμως, πάντοτε τα καλύτερα, γιατί η Εθνική Ομάδα είναι ο καθρέφτης του ποδοσφαίρου μας.

Πώς προβλέπεις… το μέλλον της Εθνικής Ομάδας;
Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την Εθνική, ωστόσο όσο υπάρχει ζωή υπάρχει και ελπίδα. Όλα για να υλοποιηθούν χρειάζονται όραμα, μεθοδικότητα και δουλειά. Ταλέντο υπάρχει, φτάνει να αξιοποιηθεί. Αν συμβεί αυτό, η Εθνική θα έχει μέλλον και μάλιστα ευοίωνο.

Ως ποδοσφαιριστής αποτέλεσες το απόλυτο ίνδαλμα των φίλων της Ομόνοιας. Ο υπόλοιπος κόσμος πώς σε αντιμετωπίζει;
Όπως με αντιμετώπιζε και ως ποδοσφαιριστή. Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση είναι εχθρική, ωστόσο είναι κάτι το οποίο το έχω συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν, όμως, και αρκετές περιπτώσεις στις οποίες αρκετοί οπαδοί διάφορων ομάδων εκφράζουν το σεβασμό τους στα όσα πρόσφερα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Και πλέον νέα πρόκληση και νέα αρχή στο χώρο του ποδοσφαίρου, από την θέση πλέον του προπονητή;
Σίγουρα θα μου ήταν πολύ δύσκολο να αποχωρήσω ολοκληρωτικά από τον χώρο. Ευχαριστώ τον Θεό, ο οποίος μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής και είμαι ευτυχισμένος που το υπηρετώ, έστω και από το χώρο της προπονητικής.

Ποιες οι δικές σου φιλοδοξίες;
Να πετύχω σ΄ αυτό που έχω αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να οριοθετήσω τις φιλοδοξίες μου. Αυτό θα το πούμε σε μεταγενέστερο στάδιο… αν όλα εξελιχτούν όπως τα έχω σχεδιάσει.

Και ίσως μια μέρα στον πάγκο της Ομόνοιας;
Αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες. Από τη στιγμή που επέλεξα να γίνω επαγγελματίας προπονητής τα πάντα είναι πιθανά. Έχω φιλοδοξίες, αλλά για την ώρα είμαι συγκεντρωμένος στην Αλκή και στο πώς η ομάδα του θα υλοποιήσει τους στόχους της.

Ποια τα συναισθήματά σου, όταν τίθεσαι αντιμέτωπος με την Ομόνοια;
Αυτές είναι θεωρίες για τον κόσμο. Εγώ πλέον είμαι επαγγελματίας. Θέλω να κερδίζω όποιος και αν είναι ο αντίπαλός μου. Είμαι πλέον ουδέτερος μακριά από συναισθηματισμούς. Αυτό θέλω να γίνει ξεκάθαρο. Είμαι επαγγελματίας και θέλω να κερδίζω, όπως έμαθα να κάνω πάντα στη ζωή μου.

Πιστεύεις ότι η Ομόνοια είναι σε θέση να υλοποιήσει τους φετινούς της στόχους;
Η Ομόνοια είναι πάντοτε Ομόνοια. Κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει από τη διεκδίκηση του τίτλου, ειδικά τώρα που είναι μόνη στην κορυφή. Φυσικά οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν. Έχει, όμως, όλα όσα χρειάζονται για να διεκδικήσει με αξιώσεις το φετινό τίτλο.

Τα προγνωστικά σου για το φετινό πρωτάθλημα όσον αφορά την κορυφή;
Είναι ευχάριστο ότι τέσσερις ομάδες διεκδικούν το φετινό τίτλο. Η Ανόρθωση έμεινε κάπως πίσω, ωστόσο είμαι σίγουρος ότι θα ανακάμψει. Σταθερές άξιες αποτελούν η Ομόνοια και το Αποέλ, ενώ η ευχάριστη έκπληξη είναι η Αέλ. Πιστεύω πως η κάθε ομάδα έχει τις δίκες της πιθανότητες και η κανονική περίοδος θα καταδείξει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κάθε μία.

Στην εποχή μας έχει επηρεαστεί και το ποδόσφαιρο, λόγω οικονομικής κρίσης. Ίσως να είναι η ευκαιρία να επανέλθουμε σε ρυθμούς στους οποίους θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητές μας;
Αλίμονο. Εμείς ήδη σαν Αλκή επενδύουμε σε νεαρούς και φιλόδοξους ποδοσφαιριστές στους οποίους θα μπορούμε να επενδύσουμε. Παράλληλα, τα χαμηλά συμβόλαια δεν ταυτίζονται με τη μείωση της ποιότητας. Τα πάντα έχουν το ταβάνι τους κι έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Ίσως οι εποχές να είναι δύσκολες, είναι όμως μια «χρυσή» ευκαιρία για όλους να αναθεωρήσουμε μια λανθασμένη φιλοσοφία ετών γύρω από το Κυπριακό ποδόσφαιρο.