Παντειακός: Ώρα αυτοκριτικής


Ώρα αυτοκριτικής. Ποιος είναι ο ρόλος των φιλάθλων κατά την διάρκεια του αγώνα?

Ενώ στο προηγούμενο μας άρθρο επαινέσαμε τους οπαδούς της Ομόνοιας για το κοινωνικό τους έργο, σήμερα θα επισημάνουμε κάποια προβλήματα που παρατηρούνται στις κερκίδες στα παιχνίδια της αγαπημένης μας ομάδας. Και βεβαίως αναφερόμαστε στο πρόβλημα του παλμού της κερκίδας στα παιχνίδια στο Γ.Σ.Π και στα εκτός έδρας.

Η Ομονοιάτικη κερκίδα είναι αδιαμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή κερκίδα σε σύγκριση με όλες τις κερκίδες των ομάδων που αγωνίζονται στην Κύπρο, αλλά και σε πολλές ομάδες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Οι οπαδοί της Ομόνοιας αποτελούν την βασική δύναμη της ομάδας από την ίδρυση της Ομόνοιας, αποδεικνύοντας με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι η στήριξη στο γήπεδο μπορεί να νικήσει τα εκατομμύρια, το παρασκήνιο και την διαιτησία, σπρώχνοντας την ομάδα μας σε νίκες και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τα τελευταία παιχνίδια παρατηρείται ένα αδικαιολόγητο μούδιασμα στις κερκίδες το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί για να παρουσιαστούμε με το βασικό μας όπλο στην συνέχεια της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Προφανώς η αυτοκριτική πρέπει πρώτα να γίνει από τους οργανωμένους οπαδούς της θύρας 9, αφού είναι οι υπεύθυνοι για τον συντονισμό της κερκίδας. Οι φιλότιμες προσπάθειες της βόρειας κερκίδας να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες κερκίδες σε τραγούδια και συνθήματα για να στηρίξουν την ομάδα που παίζει στο γήπεδο, δεν φαίνεται να έχουν ικανοποιητική ανταπόκριση. Συγκεκριμένα, οι οπαδοί που κάθονται στην δυτική και ανατολική δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στο κάλεσμα της Θύρας 9 να στηρίξουν μαζικά την ομάδα με τρόπο που τσαλακώνει την εικόνα της κερκίδας. Η Θύρα 9 πρέπει να δει το θέμα πιο σοβαρά  και να βρει τρόπους να επικοινωνήσει με τις υπόλοιπες κερκίδες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Η άποψη μας είναι ότι το πρόβλημα δεν έχει μία συγκεκριμένη αιτία αλλά οι λόγοι είναι πολυδιάστατοι. Ορισμένα προβλήματα είναι επίσης θέμα χρόνου να ξεπεραστούν αφού είναι καθαρά θέμα παράδοσης.

Καταρχήν ο ρυθμός και η θεματολογία των συνθημάτων. Είναι φανερό σε όποιον πηγαίνει γήπεδο ότι κάποια συνθήματα έχουν μεγαλύτερη αποδοχή και ανταπόκριση από το σύνολο του κόσμου της Ομόνοιας, ενώ κάποια άλλα συνθήματα όχι. Σε αυτό συνέβαλε η ορθή απόφαση της Θύρας 9 να δημιουργήσει δικά της συνθήματα με πρωτότυπους ρυθμούς, καινούριους όμως στους υπόλοιπους φιλάθλους που δεν είχαν τον χρόνο να τους αφομοιώσουν. Είναι όμως επίσης παραδεχτόν, ότι ορισμένα συνθήματα απορρίπτονται από τον κόσμο και εξαιτίας της θεματολογίας τους, όταν είναι υπερβολικά ακραία και ξένα στην κουλτούρα του Κύπριου οπαδού.

Κατά δεύτερον η δυναμική του γηπέδου. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση είναι ότι η βόρεια κερκίδα είναι η μοναδική κερκίδα που υποχρεούται να φωνάζει συνθήματα ενώ οι υπόλοιπες κερκίδες συμμετέχουν κατά το δοκούν. Σε αυτό συνέβαλε η τεράστια διαφορά στις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας ανάμεσα στις τρεις κερκίδες, διαχωρίζοντας τον κόσμο της Ομόνοιας ηλικιακά και κοινωνικά. Στις ηλικιακά νεώτερες κερκίδες αποδίδεται αποκλειστικά ο ρόλος της στήριξης της ομάδας, ενώ οι υπόλοιπες κερκίδες αποποιούνται τον ρόλο της συμμετοχής.

Κατά τρίτον το κάλεσμα και η αποχή των οργανωμένων οπαδών από τα εκτός έδρας παιχνίδια. Αφενός η αποχή ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και πετυχημένη σε ικανοποιητικό βαθμό, αφετέρου η απουσία των οργανωμένων στα εκτός έδρας παιχνίδια ψύχρανε το κλίμα γενικά στην κερκίδα. Ξεκαθαρίζουμε ότι συμφωνούμε με τους οργανωμένους για την αποχή, απλά υπάρχουν κάποιες συνέπειες της αποχής τις οποίες αντιμετωπίζουμε.

Ο κάθε οπαδός της Ομόνοιας, σε όποια κερκίδα και να κάθεται, πρέπει καταρχήν να συνειδητοποιήσει τον ρόλο του ως οπαδός πρώτα και μετά ως θεατής. Πρέπει να γίνει σαφές στους οπαδούς της Ομόνοιας, ότι και οι ίδιοι συμμετέχουν στο παιχνίδι που παίζεται στο γήπεδο. Οι οπαδοί δεν είναι θεατές της τηλεόρασης, ο ρόλος τους είναι ενεργός και συνδιαμορφώνουν με την φωνή τους το αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Ο ρόλος των οπαδών στην κερκίδα, σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις ειδικών, μπορεί ακόμα και να αλλάξει τα δεδομένα στο γήπεδο, να ανατρέψει αρνητικό σκορ, να διευρύνει το θετικό αποτέλεσμα, να λειτουργήσει ως ψυχολογικό ντοπάρισμα των ποδοσφαιριστών να κάνουν την αγωνιστική υπέρβαση και ατομικά και συλλογικά. Σύμφωνα με κορυφαίους αθλητές και προπονητές, η ψυχολογία του αθλητή παίζει ίσως το πιο σημαντικό ρόλο στην ατομική και συλλογική απόδοση του ποδοσφαιριστή και της ομάδας. Είναι άξιον απορίας γιατί οι ίδιοι μας οι οπαδοί να αποδυναμώνουν την ομάδα μας, ενώ μπορούν να την ενδυναμώσουν τονώνοντας έμπρακτα την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών με την φωνή τους και τον παλμό τους. Ακόμα χειρότερα είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι πολλές φορές οι οπαδοί μας προτιμούν αντί να στηρίξουν την ομάδα, να επιδίδονται σε αφορισμούς ποδοσφαιριστών, φορτίζοντας το κλίμα αρνητικά στην κερκίδα.

Με αυτό το άρθρο δεν μηδενίζουμε την Ομονοιάτικη κερκίδα, με όλες τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε συνεχίζουμε να έχουμε την πρωτοπορία της πιο δυνατής και πιο εντυπωσιακής κερκίδας στην Κύπρο. Υπάρχουν όμως μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Στην κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος θα μετρήσει και η παραμικρή λεπτομέρεια. Η διαρκής στήριξη στο γήπεδο ΔΕΝ είναι λεπτομέρεια.


Παντειακός | [email protected]