H δικαιοσύνη πέρασε με κόκκινο
- Δημοσιεύθηκε: 27/12/2011
Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του Αιμίλιου και η μνήμη του μένει χαραγμένη στις καρδιές των συγγενών και των φίλων του. Η οικογένεια της Ομόνοιας αποδείχτηκε μεγάλη για να αγκαλιάσει την παρέα της Θύρας 9 Παραδείσου ενώ η δικαιοσύνη ήταν μεθυσμένη και πέρασε με κόκκινο. Πιο κάτω τα γεγονότα όπως εξελίχθησαν τότε:
Γυναίκα δημόσιο κατήγορο και δύο δικηγόρους συνέλαβε το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας για σωρεία σοβαρών αδικημάτων που αφορούν υπόθεση πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας. Πρόκειται για το θανατηφόρο δυστύχημα που συνέβη το Δεκέμβριο του 2007 στην Λεμεσό στο οποίο έχασε την ζωή του ο Αιμίλιος Ιωάννου 17 ετών.
Τότε φίλοι του άτυχου νεαρού, έγραφαν στο μπλογκ τους: ” Ο άτυχος νεαρός Αιμίλιος Ιωάννου, έχασε την ζωή του, όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε χτυπήθηκε σε μια διασταύρωση με φανάρια, από ένα αυτοκίνητο του οποιου η οδηγός μόλις είχε παραβιασει το κόκκινο. Η οδηγός εγκατέλειψε την σκηνη και σταμάτησε σε ένα αδιέξοδο αφού την είχε καταδιώξει άλλη οδηγός, η οποια είχε σταματήσει στο κόκκινο φανάρι στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Στο έλεγχο αλκοόλης η οδηγός βρέθηκε θετική με υψηλά ποσοστά“.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό “πρόκειται για αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, συνωμοσία για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, κατάρτιση πλαστών αποδεικτικών στοιχείων, πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, κατάχρηση εξουσίας, συμβιβασμός κακουργήματος, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, δεκασμός δημοσίου λειτουργού και αδικήματα που αφορούν την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι και σήμερα. Η οδηγός του οχήματος 20 τότε ετών, αθωώθηκε στις κατηγορίες της πρόκλησης θανάτου εξ αμέλειας και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή για εγκατάλειψης σκηνής θανατηφόρου δυστυχήματος.
Η έρευνα σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, «άρχισε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη όταν, κατά την άσκηση έφεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με την αθωωτική απόφαση και την επιβληθείσα ποινή από το πρωτόδικο δικαστήριο που αφορούσε το θανατηφόρο δυστύχημα, διαπιστώθηκε ότι φωτοαντίγραφο της κατάθεσης του μάρτυρα στην υπό αναφορά υπόθεση, το οποίο είχε στην κατοχή της η Δικηγόρος της Δημοκρατίας που χειριζόταν την έφεση, ήταν διαφορετικό από το φωτοαντίγραφο της ίδιας κατάθεσης που είχε στην κατοχή του ο δικηγόρος υπεράσπισης καθώς και της πρωτότυπης κατάθεσης που είχε κατατεθεί ως τεκμήριο στο πρωτόδικο δικαστήριο. Και οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου θα ζητηθεί η περεταίρω κράτησης τους.
Εξοργισμένοι τότε οι φίλοι του Αιμίλιου, έγραφαν ακόμη: “Η πρόκληση θανάτου από αμέλεια στηριζόταν είτε στην κατηγορια για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλης είτε στην παραβιαση του κόκκινου σηματοδότη. Για την επήρεια υπό αλκοόλ κατέθεσαν 2 αστυνομικοί που έκαναν το alkotest όταν έφτασαν στην σκηνη του ατυχήματος. Ο πρώτος κατέθεσε ότι το επίπεδο που έδειξε το μηχάνημα ήταν 42 και ο δεύτερος κατέθεσε ότι το μηχάνημα έδειξε 52. Λόγω αντικρουόμενων καταθέσεων, καμια κατάθεση από τους δυο αστυνομικούς δεν έγινε δεκτη. Επίσης ένας ακόμη αστυνομικός είχε κατάθεση για να κληθεί σαν μαρτυρας, αλλα όπως φάνηκε μετά, δεν είχε βρεθεί καν στην σκηνή βμετά το ατύχημα. Για το δεύτερο αλκοτέστ, που έγινε στον αστυνομικό σταθμό, οι μετρήσεις είχαν δείξει 72 και η επανάληψη έδειξε 73”.
“Όσον αφορά την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη η μονη μαρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η νεαρή οδηγός είχε πράγματι παραβιάσει την κόκκινη σηματοδοτήσει και η κατάθεση στο δικαστήριο συμφωνούσε με την γραπτή κατάθεση που είχε δώσει την ημερα του ατυχήματος. Έλα όμως που την ημερα του ατυχήματος, υπήρχε ακόμη ένας μαρτυρας που είχε ακούσει την φασαρία και κατέβηκε από το διαμέρισμα του… Ο μαρτυρας είχε δώσει κατάθεση εκείνη την ημερα αλλα δεν κλήθηκε ποτε. Επόμενως πιθανόν ο μαρτυρας να δρούσε αθωωτικά για την κατηγορουμενη γι’ αυτο και δεν έγινε δεκτη ούτε η κατηγορια για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη”.
sigmalive |22 Φεβρουαρίου 2011