Οι “κρατικές” χορηγίες και τα αρνιά


Αφού κάποιοι ξέρουν μόνο να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και να συνεχίζουν (όποτε δεν έχουν είδηση) τα ίδια και τα ίδια περί χορηγιών της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Μιλτιάδη Νεοφύτου θα τους απαντήσουμε. Επειδή ότι και να τους πούμε, αν δεν είναι ψέμα, δεν μπορούν να το αποθηκεύσουν στο μυαλουδάκι τους, σας παρουσιάζουμε αποσπάσματα που αφορά το θέμα, από τη συνέντευξη που είχε δώσει πριν ένα χρόνο ο μεγαλομέτοχος του αποέλ  Χάρης Φωτίου (σχεδόν  70 000 μετοχές στην InBusinessNews του αποελίστικου Sigmalive).  Τα συμπεράσματα δικά σας.


Κύριε Φωτίου η Chapo κατάφερε να κτίσει στα 60 και πλέον χρόνια όπου υπάρχει να κτίσει ένα καλό όνομα στο χώρο των εργοληπτικών εταιρειών και αντιλαμβάνομαι ότι είναι βαρύ το φορτίο που αναλάβατε πρόσφατα.

Η Chapo έχει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία, αφού είναι μια εταιρεία που κατασκεύασε εκατοντάδες έργα σε Κύπρο και εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Η Chapo διαφέρει από τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες καθώς κουβαλά το όνομα του ιδρυτή της και παππού μου Χαρίλαου Αποστολίδη

Ποια είναι τα μεγαλύτερα έργα που εκτέλεσε η εταιρεία στην Κύπρο;

H εταιρεία συμμετείχε μέσω κοινοπραξιών στα δύο μεγαλύτερα έργα που έγιναν ποτέ στην Κύπρο και αυτό λέει πολλά. Συγκεκριμένα ήμασταν υπεργολάβοι στο νέο αεροδρόμιο Λάρνακας και στο νέο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας δύο έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Κατασκευάσαμε επίσης το κτήριο της ρωσικής Πρεσβεία στη Λευκωσία, το Μακάριο Νοσοκομείο, το γνωστό ξενοδοχείο, Άνασσα, τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία και πολλά άλλα έργα.

Κύριε Φωτίου έχουμε παρατηρήσει ότι την τελευταία τριετία από τον καιρό δηλαδή που βρίσκεται στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν συμμετέχετε σε μεγάλα κυβερνητικά έργα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως να τιμωρήστε για τις κομματικές σας προτιμήσεις.
(Γελά) Αν το παιχνίδι παιζόταν με τις κομματικές μας προτιμήσεις τότε δεν θα χάναμε κανένα μεγάλο έργο. Ο παππούς μου Χαρίλαος Αποστολίδης είναι στην κυριολεξία «ΑΚΕΛ και δεν είμαι καλά». Θεωρείται εργατοπατέρας και έκανε μάλιστα και αρκετούς μήνες φυλακή διότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων για οκτάωρη εργασία.

Τότε πως εσείς γίνατε δεξιός;
O κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ο πατέρας μου ουδέποτε ασχολήθηκε με τα κόμματα, εγώ από την άλλη είχα έντονες απόψεις διατελώντας μάλιστα και πρόεδρος της Πρωτοπορίας κατά τα φοιτητικά μου χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφού λοιπόν δεν φταίει το κομματικό στοιχείο γιατί δεν πήρατε μεγάλα έργα;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Καταρχάς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, αφού δίνονται άδειες για εργολήπτες Α Κατηγορίας με μεγάλη ευκολία. Σήμερα αν έχει κάποιος 10 υπαλλήλους, ένα πολιτικό μηχανικό και κεφάλαιο ?100 χιλιάδες μπορεί να συμμετάσχει σε κοινοπραξία και να διεκδικήσει μεγάλο έργο του δημοσίου. Στην Κύπρο έχουμε σήμερα 300 εταιρείες Α Κατηγορίας και στην Ελλάδα μόνο 8. Αυτό τα λέει όλα. Επίσης άλλος λόγος που απείχαμε ήταν και το ότι ήμασταν απορροφημένοι σε δύο άλλα μεγάλα έργα αυτά του νέου γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και το νέου αεροδρομίου Λάρνακας. Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι η Chapo είναι από τις λίγες εταιρείες στον κλάδο που τηρεί πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις κάτι το οποίο σημαίνει ότι χάσαμε κάποια έργα επειδή έπρεπε να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα για εργατικά σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές μας.

Πήρατε ωστόσο πρόσφατα κάποια άλλα μεγάλα έργα;
Ναι! Αναλάβαμε πρόσφατα το έργο για το κάθετο δρόμο στην επαρχία Λεμεσού συνολικού ύψους ?26 εκ. ενώ παράλληλα αναλάβαμε άλλα δημόσια έργα ?14 εκ. σε Αγλαντζιά, Καϊμακλί και Αγίους Τριμιθιάς.

Που αλλού έχει επενδύσεις η Chapo;
Ελέγχουμε λατομεία και εταιρείες σκυροδέματος σε όλη την Κύπρο. Στη Chapo δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε εταιρείες που σχετίζονται με πρώτες ύλες και μάλιστα μας χαροποιεί το ότι οι μεγαλύτεροι πελάτες μας όσον αφορά στην προμήθεια πρώτων υλών είναι άλλες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Κύπρου.

Χάρης Φωτίου: Δεν πουλώ την Chapo για όλα τα λεφτά του κόσμου

Του Σωκράτη Ιωακείμ | 10/11/2010


Εξηγείστε μας τώρα πως ο μεγαλομέτοχος σας μπορεί να πει την αλήθεια και εσείς όχι ρε γελοίοι. Ευτυχώς που υπάρχουν 2-3 από εσάς που δεν είναι ψεύτες εκ γενετής. Τα συμπεράσματα δικά σας αφού δεν θα μπορούσε να γίνει πιο αναλυτικός ο κύριος Χάρης Φωτίου στο θέμα που όποτε δεν έχετε τι να γράψετε θυμάστε και τα αρνιά σας το μεταδίδουν!!!

Μπεεε μπεεε μπεεε… ο Μιλτής παίρνει έργα από το κράτος… μπεεε μπεε μπεεεε..

Υ.Γ: Τα πρόβατα αρχίζουν από “π” όπως λέμε Πορτοκαλί, όπως λέμε Παράρτημα, όπως λέμε Π.Ο.Ε.Λ