Παντειακός: Μην υποτιμάτε το οπαδικό κίνημα


Αφορμή αυτού του άρθρου αποτελεί η κίνηση Ομονοιάτικων σελίδων να συλλέξουν χρήματα για το παιδογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου προς βοήθεια των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Αυτή η κίνηση δεν είναι η πρώτη που συγκροτείται από οργανωμένα κομμάτια της Ομόνοιας, αλλά η συνέχεια σε δραστηριότητες που έχουν ως σκοπό να προσφέρουν στην κοινωνία μέσω κοινωνικού έργου. Πολλές φορές, οι κοινωνικές δραστηριότητες των οργανωμένων της Ομόνοιας μένουν αθέατες στο ευρύ κοινό, κυρίως γιατί δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ για να μην χαλάσουν το “αλήτικο” προφίλ του οπαδού – ταραξία που πλασάρουν με κάθε ευκαιρία.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, το κράτος και τους εκπροσώπους του, οι οργανωμένοι οπαδοί αποτελούν εστία επικίνδυνων εγκληματιών, περιθωριακών ανθρώπων, ρεμάλια της κοινωνίας οι οποίοι εκφράζουν την οργή τους, σπάζοντας και καίγοντας ή ξυλοκοπώντας αθώους πολίτες. Σε ποιο σημείο είναι αλήθεια και πώς τα γεγονότα της καθημερινής ζωής ανατρέπουν τέτοιες αντιλήψεις;

Η Ομονοιάτικη κερκίδα χρησιμοποιείται από τους οργανωμένους οπαδούς της Ομόνοιας ως φορέας κοινωνικών μηνυμάτων. Το γιγαντοπανό με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, δολοφονηθέντα από την Ελληνική αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2008, η επιβλητική μορφή του Τσε Γκεβάρα σε μπλουζάκια της θύρας 9, τα αντιπολεμικά πανό όπως αυτό που αναρτήθηκε για τον πόλεμο στο Ιράκ και άλλα πολλά δίνουν το στίγμα μιας κερκίδας που ουδεμία σχέση έχει με τους αλήτες που παρουσιάζουν οι κρατικοί φορείς και τα ΜΜΕ. Ακόμα, τα αντιρατσιστικά συνθήματα της θύρας 9, το πανό αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό που προβλήθηκε πρόσφατα σε αγώνα της ομάδας μας και γενικά το κλίμα που καλλιεργείται στην κερκίδα δείχνουν ανθρώπους ελεύθερα σκεπτόμενους, που ανησυχούν και θέλουν μέσω της οπαδικής τους ιδιότητας να δηλώσουν “παρόντες” στην Κυπριακή κοινωνία.

Η δράση των οργανωμένων δεν περιορίζεται μόνο στα πανό και στα συνθήματα, αλλά επεκτείνεται σε έμπρακτες κινήσεις που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν την Κυπριακή Κοινωνία σε ζητήματα που δεν άπτονται καθαρά του ποδοσφαίρου.  Στα πλαίσια του αντιρατσιστικού χαρακτήρα των οργανωμένων, εξασφαλίστηκε αριθμός εισητηρίων για να φιλοξενούνται μετανάστες στις κερκίδες του ΓΣΠ, βροντοφωνάζοντας ότι ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην Κυπριακή Κοινωνία. Ταυτόχρονα, συνδιοργάνωσε εκδήλωση με την Κίνηση για την Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) με προβολή ταινίας αντιρατσιστικού χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις κερκίδες της Ομόνοιας, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός μεταναστών που παρακολουθεί, αγωνιά και τραγουδά μαζί με τους υπόλοιπους Ομονοιάτες παρόλες τις υλικές αντιξοότητες του ποδοσφαίρου με τα ακριβά εισητήρια και την ρατσιστική συμπεριφορά των ομάδων καταστολής.

Η πολυεπίπεδη δράση της θύρας 9 αποδεικνύει μεταξύ άλλων, ότι οι οργανωμένοι οπαδοί αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό ρόλο τον οποίο οφείλει να έχει ένα οργανωμένο σύνολο. Αυτός ο ρόλος θέλει τους οπαδούς να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, δεν περιορίζεται μόνο σε στήριξη της ομάδας στο γήπεδο, αλλά περισσότερο σε προβολή της ταυτότητας τους ως κοινωνικό σύνολο. Ο σύγχρονος οπαδός αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ενεργό πολίτη της κοινωνίας και διά μέσου του οργανωμένου συνόλου προβάλλει και αναδεικνύει κοινωνικές ανησυχίες και οράματα.

Το πρότυπο του οπαδού εγκληματία στην κερκίδα φαίνεται τουλάχιστον ασυνεπές όταν προβάλλεται η αθέατη πλευρά της δράσης των οργανωμένων οπαδών. Η εικόνα του οπαδού ναρκομανή, εγκληματία, περιθωριακού, ξεθωριάζει μπροστά στην εικόνα του οργανωμένου οπαδού που δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

(Το τουρνουά φούτσαλ που διοργανώνει το kifines.com για την συλλογή χρημάτων για το παιδογκολογικό θα διεξαχθεί την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011 με είσοδο 10 ευρώ το άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το φόρουμ της σελίδας kifines.com)


ο Παντειακός | [email protected]