Εκδίκηση ή προβοκάτσια; Η ευθύνη στην ΚΟΠ.


Επίθεση δέχτηκε το μέλος της δικαστικής επιτροπής της ΚΟΠ Αριστοτέλης Μισός από άγνωστους κουκουλοφόρους. Το θέμα σε συνδυασμό με την επικαιρότητα αξίζει σχολιασμού γιατί είμαστε σίγουροι ότι πολλά θα δούμε και θα ακούσουμε.

Ο Αριστοτέλης Μισός επίσης γνωστός για τις διασυνδέσεις που είχε με την ΕΟΚΑ Β, πριν και κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Για την επίθεση που δέχτηκε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο.

Αν και κατάγγειλε ότι δέχτηκε απειλές προηγουμένως για την απόφαση του σε σχέση με την υπόθεση Λάρκου, αυτό δεν αποκλείει η επίθεση να έγινε για προσωπικούς του λόγους. Για ένα άτομο σαν τον Μισό με τέτοιο παρελθόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Ίσως τώρα να βρήκαν οι δράστες ευκαιρία να λύσουν τις διαφορές τους, χρησιμοποιώντας το σκάνδαλο της υπόθεσης Λάρκου σαν παραπέτασμα καπνού.

Το πιο πιθανόν σενάριο όμως είναι να έγινε όντως επίθεση που σχετίζεται με την πρόσφατη υπόθεση Λάρκου. Και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.

Ο Τάκης Αντωνίου μίλησε για μηχανισμούς και δεν θα μας εκπλήξει αν οι “πορτοκαλί” δολοπλόκοι αποφάσισαν να “θυσιάσουν” ένα δικό τους. Το αποτέλεσμα φυσικά θα ήταν να γίνει ζημιά στην Ομόνοια με την επιβολή προστίμου, αποκλεισμού έδρας, ακόμα και αφαίρεσης  βαθμών. Και αυτά σύμφωνα με τον νέο αντιποδοσφαιρικό τρομονόμο της ΚΟΠ, που μιλά για τιμωρίες ομάδων όταν οι οπαδοί της παραφερθούν. Από ότι φαίνεται είναι αποφασισμένοι να φέρουν την κατάσταση στα άκρα.

Ένα άλλο πολύ πιθανό ενδεχόμενο είναι οι δράστες να έχουν ενεργήσει εκδικητικά εναντίων του Μισού γιατί επέβαλε έξι μήνες τιμωρία στον Νεόφυτο Λάρκου και τον Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Όποιο από τα τρία και να είναι το σενάριο το σίγουρο είναι ότι πρέπει να το χειριστεί η αστυνομία. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η ΚΟΠ να το χειριστεί, γιατί δεν έχει τα μέσα να το χειριστεί. Δεν μπορεί η ΚΟΠ να παίρνει καταθέσεις και να κάνει ανακρίσεις για να αποφασίσει ποιος επιτέθηκε στον Μισό. Γιατί πολύ πιθανόν να το ακούσουμε και αυτό.

Εν πάσει περιπτώσει, αυτό είναι ένα νέο πρωτοφανές κρούσμα βίας στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Αν και οι πράξεις βίας είναι καταδικαστέες σε μια σύγχρονη κοινωνία, πρέπει πάνω από όλα να μας προβληματίζουν και τα αίτια της βίας. Και άνευ προηγούμενου προκλήσεις από τη δικαστική επιτροπή της ΚΟΠ, οι αυθαιρεσίες και το αίσθημα αδικίας που υπάρχει είναι βασικά αίτια αυτής της κατάστασης.

Ο Ομονοιάτικος κόσμος νιώθει αδικημένος και υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. ‘Η αντιδρά από αδικία ή κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτό το αίσθημα προς όφελός τους. Όταν μια γυναίκα διαπράξει μοιχεία, τότε υπεύθυνη δεν είναι μόνο η γυναίκα αλλά και ο άνδρας της, ίσως και ο εραστής της. Και σε αυτή την περίπτωση η περισσότερη ευθύνη πάει στους κύριους με τα κοστούμια.

Ελπίζουμε “κύριοι” της ΚΟΠ αυτή τη φορά να προβληματιστείτε για το που οδεύουμε σαν ποδόσφαιρο και σαν κοινωνία. Αν αποφασίσετε να τραβήξετε την κατάσταση στα άκρα αντί να την εκτονώσετε, (εκδίδοντας απολογίες και παραιτήσεις), πολύ φοβόμαστε ότι πάμε για νέες περιπέτειες σαν κοινωνία. Γιατί ναι για να δούμε και αυτό το κρούσμα στο ποδόσφαιρό μας πάει να πει ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς. Κάνουμε έκκληση και στα αρμόδια όργανα του κράτους, βουλευτές και παράγοντες να σταματήσουν αυτή τη φαρσοκωμωδία που στήθηκε εκεί στην ΚΟΠ.

Η κυπριακή κοινωνία δεν αντέχει άλλα κτυπήματα.