Οι σκανδαλώδεις αποφάσεις συνεχίζονται


Οι σκανδαλώδεις αποφάσεις της δικαστικής της ΚΟΠ συνεχίζονται. Αντί τα λάθη και οι κακοδικίες να μειώνονται και να εξαλείφονται, η ΚΟΠ δείχνει περισσότερο την ανικανότητα της να χειριστεί σωστά τον νόμο και να τον επιβάλει μέσα στο ποδόσφαιρό μας.

Στο περσινό παιχνίδι ΕΝΠ – Αποέλ ο παρατηρητής του αγώνα σημείωσε στην έκθεση του ότι ο Διονύσης Χιώτης κτύπησε παράγοντα της ομάδας του Παραλιμνίου. Η ελάχιστη ποινή που προβλέπεται για χτύπημα είναι 6 μήνες αποκλεισμό από τα γήπεδα και 2000 ευρώ πρόστιμο. Μετά από παρασκηνιακές ενέργειες ο παρατηρητής του αγώνα, αφού δήλωσε Αποελίστας παραιτήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν να μην ληφθεί υπόψη η έκθεση του παρατηρητή και να μην τιμωρηθεί ο τερματοφύλακας του Αποέλ. Μια ομολογουμένως πολύτιμη μονάδα για την ομάδα τους.

Πρόκειται για απόφαση και ένα παρασκηνιακό σκάνδαλο. Ο κύριος αυτός στο παιχνίδι ήταν με την ιδιότητα του παρατηρητή και η έκθεση του έπρεπε να ισχύσει παρότι παραιτήθηκε. Εκτός και αν παραιτήθηκε αναδρομικά και το παιχνίδι οπότε έμενε αναδρομικά χωρίς παρατηρητή! Πράγμα πρωτάκουστο και ακατανόητο. Που και να ίσχυε το παιχνίδι θα έπρεπε να επαναληφθεί με διορισμένο παρατηρητή. Άσε που δημιουργεί και προηγούμενο ότι όποια έκθεση δεν μας βολεύει αρκεί να παραιτηθεί ο συντάκτης της για να μην ισχύσει στη δικαστική.

Πέρσι οι οπαδοί της ΑΕΛ έκαναν επεισόδια και σαν υπότροποι που ήταν η δικαστική αποφάνθηκε ποινή κεκλεισμένων των θυρών μιας αγωνιστικής εναντίων της. Ο επόμενος αγώνας της ήταν με τον Απόλλωνα σε ένα παιχνίδι ντέρμπυ για τη Λεμεσό. Ο Απόλλωνας και οι παράγοντες της πόλης αντέδρασαν. Το αποτέλεσμα ήταν στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής να ανατραπεί η απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών. Ακόμα μια σκανδαλώδης απόφαση της δικαστικής πρωτάκουστη στο σύγχρονο δίκαιο, οποιασδήποτε επιτροπής που ασχολείται με ερμηνεία και επιβολή του νόμου ανά το παγκόσμιο.

Δεν μπορεί δικαστήριο να ακυρώσει το ίδιο τις αποφάσεις του. Οι αποφάσεις ανατρέπονται από ανώτερα δικαστικά σώματα, όπως τα εφετεία και σε αυτή την περίπτωση την ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου. Αυτό γίνεται για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι για να μην περιπλέκονται συμφέροντα μέσα στο δίκαιο και ένας άλλος για να μην κακόδικαζουν οι δικαστές με την προοπτική ότι μπορούν να αλλάξουν απόφαση υστερότερα.

Μετά την συνειδητοποίηση του σκανδάλου ο πρόεδρος της επιτροπής παραιτήθηκε. Οι της ΚΟΠ συνειδητοποίησαν ότι το σύστημα έχει προβλήματα γιατί δεν υπάρχει εφετείο και τροχοδρομήθηκε η σύσταση εφετείου. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η δικαστική επιτροπή και το νομικό πλαίσιο της ΚΟΠ δεν θα επαναλάβει τέτοιες παρωδίες. Αντί αυτού επέστρεψαν δριμύτεροι εναντίων της Ομόνοιας.

Στο παιχνίδι Ομόνοια – ΑΕΛ ακύρωσαν την έκθεση του αξιωματικού της αστυνομίας και πήραν με παράτυπο τρόπο συμπληρωματική κατάθεση του διαιτητή του αγώνα. Παρέκαμψαν  σημαντικά τεκμήρια της αθωότητας της Ομόνοιας και τιμώρησαν την Ομόνοια με πρόστιμο και άλλα έξοδα και την εξανάγκασαν να συνεχίσει ένα αγώνα που δικαιωματικά της άνηκε. Μετά την έφεση, το εφετείο κινήθηκε στους ίδιους ρυθμούς με την δικαστική (επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας και την προκατάληψη μας) εκβιάζοντας με αυτό τον τρόπο την Ομόνοια.

Μέχρι που φτάσαμε στην υπόθεση με τον προπονητή μας. Ακόμα μια πασιφανής στρέβλωση της υπόθεσης που κατά το δοκούν, με αστεία μη νομικά επιχειρήματα και με επιλεκτική παρουσίαση της υπόθεσης η δικαστική αποφάσισε εκδικητική ποινή στον προπονητή της Ομόνοιας.

Η δικαστική κακοδικάζει επανελειμένα. Το δίκαιο μέσα στην ΚΟΠ αμφισβητείται. Τα προηγούμενα και οι αντιφάσεις μεταξύ υποθέσεων της δικαστικής έχουν καταρρακώσει το κύρος της. Αυτοί οι κύριοι δεν μπορούν να δικάζουν πλέον. Δεν έχουν την εμπιστοσύνη των σωματείων, των παραγόντων και των φιλάθλων.

Αυτό έχει αντίκτυπο και στην ΚΟΠ, στα μέλη της και στον πρόεδρο της. Δεν μπορούν να επιβάλουν το δίκαιο. Η προκατάληψη βρίσκεται στα ύψη. Φιλήσυχοι πολίτες έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι η βία είναι η μόνη λύση. Η ΚΟΠ καλλιεργεί την βία και δημιουργεί αναστάτωση μέσα στην κοινωνία. Η ίδια η πολιτεία και ο ΚΟΑ πρέπει να επέμβουν για το καλό της Κύπρου. Δεν είναι αθλητικό πλέον το θέμα και πρέπει να το μάθει και η ΟΥΕΦΑ. Το ποδόσφαιρο επεμβαίνει στην κοινωνία και επιβάλλεται η κοινωνία να επέμβει για να διορθώσει το κακό.

Είμαστε σίγουροι ότι αν νομικοί ασχοληθούν με το θέμα μπορούν να παρουσιάσουν υπόθεση και στην ΟΥΕΦΑ και σε πολιτικό δικαστήριο που να καίει την ΚΟΠ σαν πηγή αναστάτωσης και κακού στην κοινωνία. Η όλη κατάσταση, και διαχρονικά αλλά και συγκεκριμένα, εμπίπτει στην κατηγορία της πρόθεσης για ζημιά και ξεπερνά το όριο του αθλητικού δικαίου.

Πρέπει αυτοί οι κύριοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πολλοί είναι αυτοί που πρέπει να πάνε σπίτι τους. Για το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου πρέπει να μας αδειάσουν τη γωνιά. Αυτοί και ο Κουτσοκούμνης που έχει γίνει ένας αιώνιος άρχοντας και μονοπωλεί τη προεδρία της ΚΟΠ και δεν εννοεί να καταλάβει ότι έχουμε ανάγκη για αλλαγή.

το θέμα της εβδομάδας