ΟΜΟΝΟΙΑ: αθλητισμός και κουλτούρα


Διαβάστε το αφιέρωμα που γράφτηκε στο peoplesworld.org και ταξίδεψε σε κάθε άκρη της γης μαζί με το όνομα της ομάδας μας

Μερικές φορές τα πράγματα ξεπερνούν απ` ότι φαίνεται τα φυσικά τους όρια και αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Το φαινόμενο της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομάδας της Ομόνοιας είναι μία τέτοια περίπτωση. Η πλήρη σημασία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν μπορεί να εκτιμηθεί από εκείνους που είναι κοντά της, αλλά είναι κάτι που οι προοδευτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι πολύ πέρα ​​από την Κύπρο, στην πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο, εκπλήσσονται και τους τραβά το ενδιαφέρον να μάθουν γι` αυτή.

Στη Κύπρο(χώρα-νησί) οι αθλητικές ομάδες έχουν συνδεθεί με ορισμένα τμήματα του πληθυσμού. Στο ποδόσφαιρο, (που ονομάζεται ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο, εκτός από τις ΗΠΑ), η κύρια ομάδα που συνδέεται με τους εργαζόμενους είναι η Ομόνοια Λευκωσίας.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1948 κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, ενός πολέμου μεταξύ αυτών, υπό την ηγεσία της ελληνικής αριστεράς, που είχαν αντισταθεί στους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και εκείνων που είχαν συνεργαστεί. Εκείνη την εποχή, οι αρχές της Κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προσπάθησαν να πάρουν όλους τους επαγγελματίες αθλητές και να τους βάλουν να υπογράψουν μια δέσμευση για την καταγγελία της ελληνικής αριστεράς. Οι αριστεροί παίκτες κλήθηκαν να καταγγείλουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και, συγκεκριμένα, το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα.

Πολλοί παίκτες αρνήθηκαν να υπογράψουν. Εκείνοι που αρνήθηκαν να υπογράψουν είναι παίκτες που, ενώ δεν ήταν καθαρά αριστεροί, έδειξαν την αντίθεσή τους στη κραυγαλέα πολιτικοποίηση του αθλητισμού, κάτι που υποτίθεται ότι ήταν απαγορευμένο να γίνεται. Μερικοί από τους παίκτες που αρνήθηκαν να υπογράψουν το 1948 ίδρυσαν τη δική τους ομάδα , την ΟΜΟΝΟΙΑ. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έγινε γρήγορα η πιο επιτυχημένη και, με μεγάλη διαφορά, η πιο δημοφιλής ομάδα στην Κύπρο. Από την ίδρυση της, η βάση των φιλάθλων της Ομόνοιας ήταν ο εργαζόμενος λαός της Κύπρου και οι πολιτικοί του σύμμαχοι.

Σήμερα οι πιο φανατικοί οπαδοί της Ομόνοιας κάθονται στην περιοχή πίσω από το τέρμα της Ομονοίας(ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΙΔΑ) . Για ιστορικούς λόγους, ο χώρος και οι φίλαθλοι που κάθονται εδώ αναφέρονται ως Πύλη. Στην περιοχή αυτή οι φίλαθλοι συχνά κρατούν ψηλά τις φωτογραφίες της Λατινικής Αμερικής , του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα και τα κομμουνιστικά λογότυπα όπως σφυροδρέπανο , σημαίες και αφίσες. Η Θύρα 9 οργανώνει συχνά εντυπωσιακή εμφάνιση κατά την έναρξη των παιχνιδιών με δάδες. Μερικές φορές δημιουργούν περίπλοκα σχέδια, κρατώντας μέχρι διαφορετικού χρώματος πλακάτ. Με τον τρόπο αυτό, στις αρχές του 2011 στο παιχνίδι εναντίον των μισητών αντιπάλων τους (το δεξιά πολιτικοποιημένο Αποέλ), οι οπαδοί της Θύρα 9 δημιούργησαν ένα τεράστιο σφυροδρέπανο σύμβολο το οποίο εκτεινόταν σε όλη τους την κερκίδα.

Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από αυτό και άλλα πολλά σκηνικά της Θύρας 9 από την περίοδο 2010-2011 εδώ.

 πηγή: www.peoplesworld.org