Οι θέσεις της Ομόνοιας για την απόφαση της Δ.Ε


Η χθεσινή απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής σε σχέση με το διακοπέντα αγώνα Ομόνοιας – ΑΕΛ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ως Ομόνοια είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε διότι θεωρούμε ότι οι αποφάσεις της ΔΕ επανειλημμένα θυματοποιούν το σωματείο μας τόσο σε ότι αφορά το είδος αλλά και το ύψος των ποινών.
Χθες η Δ.Ε καταδίκασε ουσιαστικά την Ομόνοια για τη διακοπή ενός αγώνα και για την οποία δεν είχε καμία ευθύνη.Στερήθηκε το δικαίωμα από τους φιλάθλους μας να παρακολουθήσουν την ομάδα τους και στην ομάδα να αγωνιστεί στην έδρα της χωρίς φιλάθλους της χωρίς λόγο και αιτία. Επιπλέον επιβλήθηκε ποινή 18000 Ευρώ για σοβαρά επεισόδια και ακόμα ψάχνουμε να καταλάβουμε για πιο λόγο.
Δυστυχώς η Ομόνοια είναι η ’’αγαπημένη’’ ομάδα τόσο της πειθαρχικής εισαγγελίας της ΚΟΠ αλλά και της Δ.Ε. Είναι ομάδα η οποία παραπέμπεται με το παραμικρό για σοβαρά επεισόδια και την οποία η Δ.Ε τιμωρεί με τις βαρύτερες ποινές.
Η Ομόνοια αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό καταδίωξη στην Δ.Ε. Αισθανόμαστε ότι, ότι και να πούμε ενώπιον της Δ.Ε είναι μάταιο. Ότι βρισκόμαστε ενώπιον, προδιαγεγραμμένων κάθε φορά αποφάσεων.
Είναι βασική αρχή ότι ο κάθε κατηγορούμενος οφείλει να γνωρίζει την υπόθεση που έχει να αντιμετωπίσει και να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Κάθε αγώνας κρίνεται με βάση το φύλλο αγώνος και τις εκθέσεις των παρατηρητών καθώς και με όποια άλλη σχετική μαρτυρία προσαχθεί η οποία όμως πρέπει να είναι υπόψη των ενδιαφερομένων για να μπορούν είτε να την σχολιάσουν είτε να την αμφισβητήσουν.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Δ.Ε αυτόβουλα, χωρίς να έχει καμία εξουσία και πίσω από κλειστές πόρτες κάλεσε τον βασικό μάρτυρα της υπόθεσης, τον διαιτητή, λαμβάνοντας του συνέντευξη. Στην συνέχεια χρησιμοποίησε αυτό που υποτίθεται είπε ο διαιτητής σε αυτή την ιδιωτική συνομιλία για να τον καταργήσει ουσιαστικά και να αποφασίσει ότι διέκοψε το παιχνίδι αντικανονικά.
Τονίζουμε ότι από την αρχή της εβδομάδας ζητούσαμε, με επιστολές μας, από την ΚΟΠ και την Δ.Ε να εφαρμόσουν τα αυτονόητα. Να εφαρμόσουν τους κανόνες φυσικής δικαιοσύνης, δηλαδή να μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε υπόψη μας την μαρτυρία που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.
Καμία αντίδραση, καμία ευαισθησία. Αντί να τηρηθούν τουλάχιστο οι ελάχιστες διασφαλίσεις έγιναν τα χειρότερα.
Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης είναι πολλαπλές και δεν αφορούν μόνο την Ομόνοια
1. Η Δ.Ε πλέον έχει τη δυνατότητα να χειραγωγεί το αποτέλεσμα ενός αγώνα κατά το δοκούν.
2.Είναι καθιερωμένο πλέον ότι εφαρμόζεται στις διαδικασίες τους πλήρης συσκότιση. Κανένας δεν θα ξέρει τη μαρτυρία που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του.
3.Θα εφαρμόζεται δικαιοσύνη επιλεκτικά. Δεν θα τιμωρούνται αυτοί που έφταιξαν αλλά θα τιμωρούνται αυτοί που επιλέγει η Δ.Ε και η Εισαγγελία. Εδώ ακόμα και εάν δεχτούμε ότι η απόφαση της Δ.Ε είναι σωστή, λογικά τι θα έπρεπε να γίνει; Τι συνέπειες θα έχει αυτός ο διαιτητής ο οποίος υποτίθεται δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και αδικαιολόγητα διάκοψε ένα αγώνα με 10000 φιλάθλους; Ποιος θα αποζημιώσει τους οπαδούς μας που πλήρωσαν εισιτήριων για να δουν ένα αγώνα; Ποιος θα αποζημιώσει την ομάδα μας που θα χρειαστεί να καταβάλει εκ νέου τα έξοδα στο στάδιο για τη διεξαγωγή του δεύτερου ημιχρόνου;
4.Η απόφαση συνιστά ολική ανατροπή προηγούμενων αποφάσεων της Δ.Ε και της ΑΔΕΑ. Στο εξής η Δ.Ε θα μπορεί να αγνοεί τον διαιτητή και την αστυνομία και να αποφασίζει ότι θέλει. Διερωτόμαστε τι θα γίνει εάν σε ένα τέτοιο αγώνα κρίνεται το πρωτάθλημα;
5.Η Δ.Ε έλαβε μία απόφαση αντικανονική. Δεν είχε εξουσία με βάση τον κανονισμό να λάβει τέτοια απόφαση και να διατάξει συνέχιση του αγώνα.
6.Η απόφαση καταργεί και γελοιοποιεί το ρόλο της αστυνομίας.
Το ζήτημα για εμάς πλέον δεν είναι οι τρεις βαθμοί του αγώνα με την ΑΕΛ.
Το ζήτημα για όλα τα σωματεία είναι ότι οι δομές, το κανονιστικό πλαίσιο και ο τρόπος που εφαρμόζεται σήμερα στην ΚΟΠ είναι άδικος , αναχρονιστικός και επικίνδυνος. Εφαρμόζεται ένας κανονισμός με αδιαφάνεια και κλειστές διαδικασίες. Η Δ.Ε δεν λογοδοτεί σε κανένα και κάνει ότι θέλει.
Η Ομόνοια θα εφεσιβάλει την απόφαση της Δ.Ε ενώπιον του εφετείου της ΚΟΠ. Όπως είναι γνωστό το εφετείο δεν έχει ακόμα διοριστεί. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει όργανο για να εκδικάσει την υπόθεση. Εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί το Δ.Σ της ΚΟΠ δεσμεύτηκε να πράξει τούτο αύριο.
Επειδή όμως μπορεί ο διορισμός εφετείου να μην γίνει άμεσα ή εάν γίνει να είναι προβληματική η καταχώρηση και η εκδίκαση έφεσης κατά απόφασης της Δ.Ε που λήφθηκε πριν τον διορισμό του εφετείου, η Ομόνοια υποχρεώθηκε να λάβει κι άλλα μέτρα για διασφάλιση των συμφερόντων της. Αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, η καταχώρηση αγωγής κατά της ΚΟΠ στο επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσία. Η αγωγή αυτή καταχωρήθηκε αναγκαστικά διότι η Ομόνοια δεν έχει για την ώρα άλλη θεραπεία ούτε επί της ουσίας αλλά ούτε και ενδιάμεση. Εάν και εφόσον διοριστεί κανονικά το εφετείο της ΚΟΠ τότε η αγωγή θα αποσυρθεί. Καλούμε επομένως την ΚΟΠ να ορίσει άμεσα το εφετείο για να είναι δυνατή χωρίς προσκόμματα η άσκηση έφεσης.
Η Ομόνοια δεν θα είναι πλέον θεατής των αποφάσεων της Δ.Ε όταν αδικείται. Είναι η απόφαση μας ότι θα λαμβάνουμε όλα τα νόμιμα μέτρα που έχουμε στη διάθεση μας για διασφάλιση των συμφερόντων του σωματείου μας και των φιλάθλων μας όπου και όποτε κρίνουμε απαραίτητο.

από επίσημη ιστοσελίδα Ομόνοιας