Αφιέρωμα : Άνδρος Χαρίτου


¨Ήταν περασμένα μεσάνυχτα της 28ης Αυγούστου του 1981 όταν κτύπησε η πόρτα του σπιτιού μου. Ήταν ο κ.Κωνσταντινίδης πρόεδρος και ο κ.Ακκελίδης αντιπρόεδρος της τότε ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Μετά από σύντομη ενημέρωση έβαλαν μπροστά μου ένα χαρτί το οποίο υπέγραψα χωρίς δεύτερη σκέψη,ούτε καν το διάβασα. Μου αρκούσε που εκείνοι οι δυο κύριοι αντιπροσώπευαν την αγαπημένη μου ΟΜΟΝΟΙΑ¨.


Έτσι περιγράφει ο Άνδρος το βράδυ που του άλλαξε ολόκληρη του τη ζωή,που πραγματοποίησε το όνειρο του κι έγινε μέλος της μεγάλης ιδέας,που ονομάζεται ΟΜΟΝΟΙΑ. Από μικρός μάζευε όλα τα παιδιά της γειτονιάς και αυτός μπροστά με ένα καλάμι στο οποίο ήταν δεμένο ένα πράσινο πανί έκαναν παρέλαση φωνάζοντας ΟΜΟΝΟΙΑ.
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη ομάδα του χωριού του,την Ελιά Λυθροδόντα και το 1978 μεταπήδησε στον Άδωνη, όπου και αγωνίστηκε για 3 χρόνια. Παρά το έντονο ενδιαφέρον από Πεζοπορικό και Ολυμπιακό να τον εντάξουν στη δύναμη τους,με χρηματικό αντάλλαγμα για τον ίδιο και την ομάδα του,ο Άνδρος επέλεξε την ομάδα της καρδιάς του,όπου κι ευτύχησε να πανηγυρίσει7πρωταθλήματα και 6 κύπελλα,στην 17 χρονη καριέρα του,φορώντας τη ενδοξότερη φανέλα του τόπου. Σε όλα αυτά τα χρόνια ο Άνδρος ξεχώρισε τόσο για την ποδοσφαιρική του αξία,την ικανότητα και το πάθος του,τόσο και για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του. Την περίοδο 1996-97 αναδείχθηκε ποδοσφαιριστής ήθους,ενώ ήταν ο πρεσβευτής για τη χώρα μας για το fair play την επόμενη περίοδο.
Έπαιξε το ρόλο του φύλακα άγγελου σε 266 αγώνες πρωταθλήματος,69 κυπέλλου,7 ασπίδας και 28 ευρωπαϊκών. Ο πιο γλυκός τίτλος της καριέρας του,όπως ο ίδιος παραδέχτηκε,το πρωτάθλημα του 1992-93,ακόμα θυμάται την έκρηξη του Λαού της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και τους έντονους πανηγυρισμούς.
Ο Άντρος πραγματοποίησε σωρεία εξαιρετικών αποκρούσεων στην ένδοξη καριέρα του,γι αυτό άλλωστε και ξεχώριζε. Το ταλέντο του ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου κι έγινε μεταγγραφικός στόχος σε ελληνικούς συλλόγους,όπως ο Ο.φ.η,η Α.ε.κ ,ο Ολυμπιακός Πειραιώς και ο Εθνικός Πειραιώς,οι μεταγραφές όμως σκάλωσαν στο οικονομικό.
Άλλες ξεχωριστές στιγμές που σημάδεψαν την καριέρα του και έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του,η κατάκτηση του πρώτου νταμπλ το 1981-82,η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1984,οι συντριβές κατά του αποέλ με 5-3 και 5-0 στις περιόδους 1984-85 και 1988-89 αντίστοιχα,καθώς επίσης και τις θλιβερές χρονιές όπου η διαιτησία έβγαζε τη μάσκα…
Ο Άντρος αγωνίστηκε 28 φορές με τη φανέλα της Εθνικής Κύπρου, νοιώθοντας περηφάνια και τιμή που του δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Χάρη στις εξαιρετικές επεμβάσεις του,όπως και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με την ΟΜΟΝΟΙΑ ανάγκασε τα ξένα ΜΜΕ να ασχοληθούν μαζί του.
Η ποδοσφαιρική περίοδος 1997-98 έμελλε να ήταν και η τελευταία για την17 χρονη πορεία του Χαρίτου,μια πορεία συνεχούς προσφοράς, διακρίσεων, κατακτήσεων. Έφυγε από τα γήπεδα τιμημένος κι αγαπημένος από τις χιλιάδες οπαδούς της βασίλισσας ΟΜΟΝΟΙΑΣ και όχι μόνο.