Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου


Η ανάπτυξη της βάσης πάνω σε νέους σχεδιασμούς αποτελεί προτεραιότητα για την ΚΟΠ και προχωρεί σε υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης για δημιουργία «Εθνικού Μοντέλου Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου».

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην λειτουργία των ακαδημιών όλων των Σωματείων κάτω από την «ομπρέλα» της ΚΟΠ με βάση συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας τόσο στο καθ’ αυτό προπονητικό κομμάτι όσο και στο τρόπο διοίκησης.

Σε πρώτη φάση το μοντέλο θα εφαρμοστεί στην Α’ και Β’ Κατηγορία αφού προηγουμένως συζητηθεί και επεξηγηθεί το σκεπτικό, οι στόχοι, ο τρόπος λειτουργίας και εφαρμογής του με τα Σωματεία μας.

Στόχος δεν είναι άλλος από την προσπάθεια εκκόλαψης Κύπριων ποδοσφαιριστών μέσα από πλήρη επαγγελματική λειτουργία των Ακαδημιών των Σωματείων μας.

Ζητήθηκε η βοήθεια της ΟΥΕΦΑ η οποία επικρότησε την προσπάθεια αυτή και έθεσε στην διάθεση της ΚΟΠ τον επικεφαλής του Τεχνικού Τμήματος της ΟΥΕΦΑ Άντι Ρόξμπεργκ, καθώς και τον Άγγλο εκπαιδευτή προπονητικής Χάουαρντ Γουίλκινσον, γνωστό για την πολύχρονη θητεία του στο αγγλικό ποδόσφαιρο τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες με συνεχή επικοινωνία με τους πιο πάνω τεχνικούς και η ΚΟΠ τώρα φτάσει στο σημείο της δημιουργίας και καταγραφής του «Εθνικού Μοντέλου Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου».

Το μοντέλο θα είναι βασισμένο σε παρόμοια μοντέλα που λειτουργούν σε ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και την κουλτούρα της χώρας μας.

Το όλο θέμα συζητήθηκε ξανά στην τελευταία συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής και επαναβεβαιώθηκε η επιθυμία της ΚΟΠ ώστε η υλοποίηση του να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.

Διευθετήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ στις 29 Σεπτεμβρίου, ούτως ώστε το θέμα να προχωρήσει στην επόμενη του φάση.

Επικεφαλής της προσπάθειας αυτής είναι ο 2ος Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ποδοσφαίρου κ. Ανδρέας Σάντης με υπεύθυνο από το προσωπικό της ΚΟΠ τον κ. Χάρη Κυρίλλου, Διευθυντή Πρωταθλημάτων Μικρών Κατηγοριών.

Πηγή: KΟΠ