Ποια 10η θέση ???


parousiasi logismikou kop

Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πολύ «πιασάρικη» η αναφορά του Κωστάκη Κουτσοκούμνη στη Γιορτή των Αρίστων.

«Το πρωτάθλημά μας κατατάσσεται στη 10η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά του και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε», είπε ο πρόεδρος της ΚΟΠ προτού μας παροτρύνει «να κάνουμε βίωμά μας το Respect που είναι και το σύνθημα της UEFA για να προστατέψουμε το άθλημά μας».

Πω, πω, μεγαλεία. Το κυπριακό πρωτάθλημα 10ο πιο ανταγωνιστικό παγκοσμίως! Το ξαναγράφω για να το εμπεδώσω. Κι εμείς δεν πήραμε χαμπάρι. Μάλλον δεν αξιολογήσαμε σωστά αυτό το επίτευγμα, όταν έγινε η σχετική ανακοίνωση από την ΚΟΠ. Διότι όταν έχεις έτσι λίστα, την ανακοινώνεις και την ξαναανακοινώνεις. Εδώ, πριν λίγο καιρό κάθε λίγο και λιγάκι, η ίδια η Ομοσπονδία μάς υπενθύμιζε ότι ανεβήκαμε μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη (αυτή είναι άλλη κατάταξη…) κι από την 128η φτάσαμε στην 127η και κάτι τέτοια. Εκτός κι αν το επίτευγμα το είχε «φυλαγμένο» ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης για να μας εκπλήξει στη γιορτή της ΕΑΚ.

Η Κύπρος στο «Τοπ 10» της ανταγωνιστικότητας του ποδοσφαίρου παγκοσμίως! Απολογούμαι προς τους αγαπητούς μου αναγνώστες που όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα τη σχετική λίστα. Λίστες βρήκα πολλές. Τη λίστα που να έχει την Κύπρο 10η δεν τη βρήκα.

Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να ανέβει στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ, για να τη μελετήσουμε. Βέβαια, ο όρος «ανταγωνιστικότητα» μοιάζει με το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου. Στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι μία «πονεμένη» ιστορία με πρωταγωνιστές κυρίως τους Εγγλέζους και τους Γερμανούς.

Άγγλοι και Γερμανοί διεκδικούν την πρωτιά και τσακώνονται μεταξύ τους. Έχουν γίνει δεκάδες επιστημονικές έρευνες για «πιο δύσκολο» και «πιο ανταγωνιστικό» πρωτάθλημα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Την επιστημονική απάντηση προσπάθησε να δώσει πρόσφατα μια ομάδα Ισπανών μαθηματικών, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γερμανική Μπουντεσλίγκα είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το πιο δύσκολο να το κερδίσει μια ομάδα.

Κι ας το παίρνει κάθε χρόνο (σχεδόν) η Μπάγερν Μονάχου. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο διεπιστημονικό περιοδικό «Chaos». Αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδο μέτρησης της ανταγωνιστικότητας, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Η τεχνική αναλύει πόσο συχνά, πόσο ξαφνικά και πόσο πολύ οι ομάδες αλλάζουν θέση κατάταξης στη βαθμολογία μέσα σε μια ποδοσφαιρική σεζόν. Όπως είπαν οι ερευνητές, το τελικό αποτέλεσμα είναι «σαν ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα του πρωταθλήματος». Επίσης, η νέα μέθοδος μετρά πόσο ανταγωνιστική είναι κάθε ομάδα σε ένα πρωτάθλημα και πώς συγκρίνεται η εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας των επιμέρους ομάδων μεταξύ των διαφορετικών πρωταθλημάτων.

Σε εκείνη την έρευνα του «Chaos», πάντως, δεν υπήρχε λέξη για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Δεν αποκλείεται κάποιος άλλος να «μέτρησε» πώς οι ομάδες αλλάζουν θέση στη βαθμολογία και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην Κύπρο τα τελευταία 18 χρόνια ήταν δύσκολο μία ομάδα να κάνει το… «back 2 back», να έβγαλε μία βαθμολογία με 10η την Κύπρο.

Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι συνήθως στον πάτο της σχετικής κατάταξης. Αφού κάθε χρόνο το παίρνει ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη, για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε; Ούτε στην Ιταλία η Serie Α είναι πολύ ανταγωνιστική. Από τα 81 πρωταθλήματα, περίπου το 70% τα έχουν κατακτήσει ομάδες από μόνο δύο πόλεις: Μιλάνο (Μίλαν και Ίντερ) και Τορίνο (Γιουβέντους και Τορίνο). Το πρωτάθλημα της Ισπανίας (La Liga) το κατακτούν συνήθως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρσελόνα, στην Πορτογαλία μόνο πέντε ομάδες έχουν κερδίσει τον τίτλο. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι ανταγωνιστικά αυτά τα πρωταθλήματα.

Πριν από δύο μήνες η αγγλική «Daily Mail» ανέβασε τον πήχη της… ανταγωνιστικότητας. Η έρευνά της αφορούσε τα έσοδα, τους μισθούς, τις τιμές εισιτηρίων, την προσέλευση κόσμου, τα ταλέντα που παράγονται, τα τρόπαια που κατέκτησαν οι ομάδες κάθε πρωταθλήματος, τους προπονητές, το επίπεδο ανταγωνισμού και τέλος την προσφορά στην εθνική ομάδα.

Τις ψηλότερες θέσεις έχουν η Αγγλία με την Premier League με 77 βαθμούς, η Γερμανία με 76,4, η Ισπανία με 66,5, η Γαλλία με 56,0 και η Ιταλία με 55,6 κι η Ελλάδα ήταν τελευταία. Περιττό, βέβαια, να σας πούμε ότι οι Εγγλέζοι της «Daily Mail» δεν μπήκαν στον κόπο να βάλουν στην έρευνά τους την Κύπρο. Κακό του κεφαλιού τους…

Για να λέμε την αλήθεια, το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει κάποιες πρωτιές παγκοσμίως. Περιμένω από την… Ιντερπόλ να με ενημερώσει αν οι τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο είναι παγκόσμια πρωτιά, αλλά αργεί να μου απαντήσει.

Πρώτοι ήμασταν -με επιστημονική έρευνα- στην εισαγωγή ποδοσφαιρικού δυναμικού. Το 74% των παικτών που έπαιζαν στην Α’ Κατηγορία της Κύπρου ήταν ξένο. Οι άλλοι, Άγγλοι, Πορτογάλοι, Βέλγοι και λοιποί, έβλεπαν την πλάτη μας. Την ώρα που οι Κροάτες και οι Σέρβοι έχουν ποσοστό 18% και 11,5% αντίστοιχα.

Σε σχέση με τον πληθυσμό μας, η αποστολή «κόκκινων» και «κίτρινων» φακέλων στην ΚΟΠ πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτιά άνευ συναγωνισμού. 17 φάκελοι για ύποπτα ματς ήρθαν στην ποδοσφαιρική μας ομοσπονδία, η οποία με τη σειρά της τους διεβίβασε στην Αστυνομία. Ποια άλλη χώρα έχει τόσους φακέλους και δεν κουνήθηκε το δακτυλάκι κανενός;

by BOMBER