Αφιέρωμα: Jesse Owens


Jesse Owens 2

Σαν σήμερα το 1980 έφυγε από τη ζωή ο Τζέσε Όουενς. Για τους περισσότερους άγνωστος αν και δεν θα έπρεπε.

Ο Τζέσε για πολλούς είναι ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών. Αυτό όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η μοναδική του ιστορία που έκανε τον Χίτλερ να αποχωρήσει από το γήπεδο του Βερολίνου, όπου γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες.

Ο Τζέσε ένα φτωχό παιδί γεννημένο στις 12 Σεπτεμβρίου το 1913 στην Αλαμπάμα ήταν το 7ο από τα 11 παιδιά που είχε η οικογένεια του.  Από πολύ νωρίς έδειξε το ταλέντο του αφού το 1933 στους Εθνικούς Αγώνες Στίβου Λυκείων των ΗΠΑ  ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 γιαρδών (91 μέτρα) ενώ στο άλμα εις μήκος πήδηξε 7,56 μέτρα.

Αργότερα ο Τζέσε μπήκε στο Πανεπιστήμιο Οχάιο Στέιτ με αθλητική υποτροφία και έτσι το 1935 καλέστηκε να αντιπροσωπεύσει τη χώρα του (Αμερική) σε μια εποχή όπου οι “νέγροι” (όπως τους αποκαλούσαν) αθλητές δεν είχαν χώρο πουθενά, ενώ στην Ευρώπη τα πράγματα ήταν χειρότερα αφού ήταν η άνθιση του Φασισμού.

Μέσα σε όλα αυτά και με τους Ολυμπιακούς να γίνονται στο Βερολίνο ο Τζέσε Όουενς, ο 22χρονος φοιτητής τότε καταφέρνει σε 45 λεπτά να σπάσει 3 παγκόσμια ρεκόρ και να ισοφαρίσει ένα 4ο με 9,4 δευτερόλεπτα στα 90 μέτρα, 8,13 μέτρα στο άλμα εις μήκος (ρεκόρ που κράτησε για 25 ολόκληρα χρόνια), 20.3 δευτερόλεπτα στα 200 μέτρα και 22.6 δευτερόλεπτα στα 200 μέτρα εμπόδια.

Sommerolympiade, Siegerehrung Weitsprung

Όλα αυτά μέσα στο Βερολίνο, το ναζιστικό Βερολίνο με τον κόσμο να ξεσηκώνεται και να χειροκροτεί ένα αθλητή που η Γερμανία αποκάλεσε μαύρο κατακάθι.  Ο Χίτλερ βλέποντας όλα αυτά να συμβαίνουν την ίδια ώρα που μιλούσε για Άρεια Φυλή έφυγε εξοργισμένος αλλά και ταπεινωμένος από το γήπεδο.

Ο 22χρονος αθλητής ουδέποτε καλέστηκε από τον Λευκό Οίκο, συνέχισε να μπαίνει από την πίσω πόρτα στο λεοφωρείο και να τρώει στα ειδικά εστιατόρια μαύρων λόγω των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική. Εργάστηκε αργότερα σε βενζινάδικο και σε καθαριστήριο ενώ στις 31 Μαρτίου το 1980 άφησε την τελευταία του πνοή.

Σαν αθλητής αναγνωρίστηκε το 1970, 10 χρόνια πριν πεθάνει. Πλέον το όνομα του δεν είναι τόσο άγνωστο αφού φιγουράρει σε πολλά πάρκα, πλατείες, σε 2 γραμματόσημα, σε ένα δρόμο κοντά από το στάδιο του Βερολίνου ενώ το όνομα του έχει πάρει και το στάσιο στίβου του Πανεπιστημίου του Οχάιο και ταυτίστηκε με βραβείο το 1981 (Jesse Owens Award).

jesse owens

Διαβάζοντας αυτή την ιστορία και λέγοντας την και σε άλλους, ξέρουμε πως το όνομα του δεν θα ξεχαστεί και θα συνεχίσει να ζει μαζί μας.